IE-pepper igjen for Microsoft

IE-pepper igjen for Microsoft

Internet Explorer 9 skal støtte den kommende standarden HTML 5, men vil ikke bli tilbudt brukere av Windows XP.

Dette kom frem under MIX-konferansen i mars, men Microsoft blir nå kritisert av sine konkurrenter på konferansen Web 2.0 Expo som nylig ble avholdt i San Francisco. Microsofts Giorgio Sardo forsvarte avgjørelsen om ikke å støtte Internet Explorer 9 på Windows XP med at en moderne web-leser trenger et moderne operativsystem støtte for maskinvareakselerasjon, blant annet.

En av Googles Chrome-utviklere, Alex Russell, bestrider dette:

— Opera og Mozilla bruker også maskinvarebasert akselerasjon, og vi gjør det alle på XP.

Men det er HTML 5 som er poenget. Denne nye versjonen av web-ens beskrivelsesspråk standardiserer video, animasjon, lyd og offline lagring. Og vil forhåpentlig fungere likt og standardisert på alle moderne web-lesere. Internet Explorer 6, og da gjerne på XP, er langt mer brukt enn Opera, Chrome og Safari til sammen. Denne web-leseren advarer både Microsoft og konkurrentene mot, siden den har en rekke sikkerhetshull.

Men svært mange brukere har ikke oppgradert til nyere og sikrere versjoner. Nå hevder flere av Microsofts konkurrenter at manglende XP-støtte i Internet Explorer 9 vil medføre at den usikre web-leseren vil leve videre.

HTML 5 skal standardisere en rekke oppgaver, og på det viset hindre fragmentering av web-en, med løsninger basert på Flash, Silverlight og forskjellige proprietære utnyttelser av gitte web-lesere. Standarden er ikke endelig satt, men fortsatt under arbeid.

Når det gjelder XP-brukere som ikke får nyte godt av HTML 5 med Internet Explorer, oppfordret javascript-arkitekten Doug Crockford i Yahoo dem til å velge en annen web-leser. Eller de kan følge Microsofts råd om å bruke et nyere operativsystem.

Ifølge Giorgio Sardo mener Microsoft at HTML 5 er fremtiden for web. Internet Explorer 8 har støtte for en del HTML 5-elementer, noe konkurrentene også har, og kanskje mere av. Du finner prøveversjon og demoer av Internet Explorer 9 her .