Microsoft med forsmak på IE10

Microsoft med forsmak på IE10

Fire uker etter lansering av IE9 kan du teste en forhåndsversjon av IE10.

Den neste versjonen av Internet Explorer, IE10, ble fremvist denne uken på Microsofts MIX-utviklerkonferanse i Las Vegas, bare fire uker etter lanseringen av IE9, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Versjonen som ble presentert er en utviklerutgave av IE10 - en såkalt platform preview, med svært begrenset brukergrensesnitt.

Microsofts ledelse demonstrerte en rekke nye nettleserfunksjoner, og skrøt igjen av maskinvareakselerasjon, som ble introdusert i IE9.

Målt mot Chrome

Under presentasjonen i Las Vegas ble IE10 målt opp mot Google Chrome, og i de fleste tilfeller var IE10 enten betydelig raskere eller jevnt med Chrome når det gjaldt HTML5- og CSS3-funksjoner.

Med HTML5 og andre kommende webstandarder oppfører nettapplikasjoner seg mer og mer som om de skulle vært installert på maskinen, ifølge Microsofts IE-sjef Dean Hachamovitch.

- Den eneste nett- og HTML5-opplevelsen som føles som om den virkelig hører hjemme på maskinen i dag er på Windows 7 med IE9, mener Hachamovitch.

Flere nye CSS3-funksjoner

Forhåndsversjonen av IE10 ble sluppet til utviklere i dag, og viste frem flere kommende webstandarder, blant annet flere CSS3-funksjoner som Multikolonne-layout, Rutenett-layout, Gradients, Fleksible bokser-layout, og 3D transforms, samt andre kommende nettspesifikasjoner som blir lagt til i senere utgaver av IE10.

Microsoft sier nye utgaver nettleseren vil slippes hver 8.-12. uke.

- OS-bundet nettleser er best

Det webutviklere virkelig ønsker seg er ifølge Microsoft nettstandarder som hører hjemme på et gitt operativsystem, for optimal ytelse og samsvar med plattformen.

- Naturlig hjemmehørende implementeringer er simpelthen bedre for både utviklere, forbrukere og bedrifter. Selv om det å bruke kryssplattform- og ikke-plattformbestemte kompatibilitetslag gjør nettleserutviklingen enklere, gir det ikke nødvendigvis en bedre nettleser. Nettlesere som utnytter et moderne operativsystem mer direkte leverer bedre opplevelse, sier Hachamovitch.

IE9 kjører for eksempel ikke på Windows XP.

- Å bygge en ny nettleser for den 10 år gamle versjonen av Windows som kom samtidig med IE6 var meningsløst for oss, på grunn av begrensningene i grafikk- og sikkerhetsarkitektur det ville medført, sier Hachamovitch.

Forhåndsversjonen av IE10 er tilgjengelig på Microsofts IE ”Test Drive” nettside, sammen med demonstrasjoner av HTML5-funksjonalitet og avansert grafikk, samt hastighetstester.

Web 2.0