Wikileaks: Microsoft trente tunisisk politi

Wikileaks: Microsoft trente tunisisk politi

Nye Wikileaks-dokumenter avslører at Microsoft motarbeidet fri programvare i Tunisia.

Dokumentet som er sendt fra den amerikanske ambassaden i Tunis 22. september 2006 viser at Microsoft var så ivrige i å hindre bruken av fri programvare i Tunisia at de gikk med på å trene myndighetene i ”bekjempelse av kyberkriminalitet”, skriver ZDNet UK.

Avtalen gav også regimet adgang til den originale kildekoden til Microsofts programvare, muligens for å forsikre seg mot ”amerikanskheten” til selskapet.

Regimet i Tunisia ble styrtet i vinter.

Utdannet kyberpoliti

Dokumentet ble offentliggjort av Wikileaks i forrige uke som en av flere notater fra amerikanske ambassader. Det viser blant annet at amerikanske myndigheter ble advart om at opplæringen av tunisisk politi kunne bidra til ytterligere undertrykkelse av det tunisiske folket.

- Gjennom et program om kyberkriminalitet vil Microsoft trene offentlige tjenestemenn i [det tunisiske] Justis- og innenriksdepartementet om bruken av datamaskiner og internett for å bekjempe kriminalitet. Som en del av dette programmet vil Microsoft utruste regjeringen i Tunisia med original kildekode til sin programvare, står det skrevet i dokumentet.

Dokumentet fortsetter med å si at teoretisk sett er det positivt å hjelpe regjeringen med å utvide sin kunnskap og kapasitet i forbindelse med kyberkriminalitet, men at det burde stilles spørsmål om dette også vil øke myndighetens mulighet til å spionere på sine egne innbyggere.

Det avslutter med å si at for Microsoft veier gevinsten mer enn kostnadene.

Hemmelig avtale

Avtalen mellom Microsoft og regimet i Tunisia ble undertegnet i Sør-Afrika i juli 2006. I begynnelsen var ingen av partene villige til å dele informasjon om avtalen med amerikanske myndigheter.

I september 2006 gav likevel Microsofts Tunisia-sjef Salwa Smaoui innblikk til den amerikanske ambassaden i Tunisia.

I tillegg til å gi regimet adgang til kildekoden skulle Microsoft også etablere et innovasjonssenter i Tunisia, for å utvikle lokal kapasitet i programvareutvikling. Det skulle også motvirke lokal arbeidsløshet.

Microsoft skal også ha tilbudt myndighetene i Tunisia hjelp med å oppgradere og modernisere maskinpark og nettverkskapabilitet. Til gjengjeld skulle regimet kjøpe 12.000 lisenser for å oppgradere maskinparken sin til offisiell Microsoft-programvare, i stedet for piratkopiene som vanligvis var brukt.

I en kommentar til Zdnet UK har Microsoft sagt at de over hele verden har mange programmer hvor de samarbeider med regjeringer. Dette gjør de for å støtte lokal it, bygge arbeidsplasser, tilgjengeliggjøre it og for å hjelpe regjeringer med å utnytte it i tjenestene de tilbyr samfunnet..

- Dette har vært vår fokus i Tunisia. All opplæring var gjort som et ledd i standard globale programmer, også "Security Cooperation Program", har Micrsosoft meddelt ZDNet.

Tillot bare fri programvare

Det hører med til historien at tunisiske myndigheter i 2001 bestemte seg for bare å bruke programvare basert på åpen kildekode, altså fri programvare. Etter avtalen med Microsoft ble det slutt på den ordningen. På tross av stadig strengere statlig sensur av internett ble det tunisiske regimet styrtet i årsskiftet 2010 - 2011, i det som nå er kjent som Jasmin-revolusjonen, etter landets nasjonalblomst.