Wikipedia stanser anonyme bidrag

Det skal bli litt vanskeligere å få rent tøv til å framstå som vektig leksikon-informasjon.

Fra nå kan bare registrerte brukere legge inn artikler i online leksikonet Wikipedia. Det vil fremdeles være mulig å endre tekster som anonym.

Dette har gründeren Jimmy Wales kunngjort etter at Wikipedia har fått voldsom kritikk de siste måneder for feil i informasjonen. Leksikonet har blant annet fått mye pepper for en artikkel om Kennedy-drapene, der John Seigenthaler ble anklaget direkte for å stå bak ugjerningene.

"En kort tid var han mistenkt for å være direkte involvert i drapene på John F. Kenney og hans bror Bobby", var teksten i Leksikonet.

Seigenthaler er en ærverdig journalist med lang fartstid, blant annet som leder av den amerikanske redaktørforeningen (American Society of Newspaper Editors). Seigenthaler skrev nylig et innlegg i USA Today med knusende kildekritikk på Wikipedia.

"Jeg spurte John Wales om han kunne finne ut hvem hadde skrevet min biografi. Svaret var, nei, det kan vi ikke."

Grensen til "fri"

Episoden har gjort at mange stiller spørsmålstegn ved Wikipedias åpne grunnlag. Leksikonet har opparbeidet et godt navn og rykte, og brukes av mange som kilde på lik linje med redaksjonelt styrte leksikoner. Tekster fra Wikipedia dykker også opp i søketjenester som Reference.com og Answers.com.

Også tekster til norske politikerne ble endret. Jens Stoltenberg ble hengt ut som pedofil, mens Thorbjørn Jagland ifølge leksikonet ble dømt for terrorisme.

Om de nye retningslinjene utgjør noen forskjell gjenstår å se. De fleste som logger inn artikler er allerede registrert, og det vil fortsatt være mulig å endre tekster anonymt. Men Wales ser ikke at personer kan ha styring på artikler om seg selv.

- Det vil være umulig å gjennomføre, sier Wales i en kommentar til Cnet.