Elementærmat fra IBM Watson

KOGNITIVT: En nok en gave fra teknologien til menneskeheten - IBM "Chef Watson" er oppskrifter generert etter analyse av smaksdata og oppskrifter. Foto: IBM

Elementærmat fra IBM Watson

Lurer du på hva du skal ha til middag? IBM har laget en app og en bok til deg, og oppskriftene er forslag basert på analyse av store data. Velkommen til kognitiv kokkelering.

"En grønnsaksuppe med kjærlighet er bedre enn en oksesteik med hat" er hentet fra Ordspråkene, og sier mye betydningen av mat og kokkelering gjennom 2500 år.

Så hva skal man si når vi har kommet så langt som til en kokebok skrevet av en datamaskin?

Kognitiv kokekunst

I samarbeid med den kommersielle undervisningsvirksomheten Institute of Culinary Education har IBM kommet med en kokebok skrevet av "Chef Watson". Watson er en svært avansert analyse og prediksjonsmotor laget for å finne, analysere og predikere store datamengder. Den har vist sin nytte i medisin, sjakk og forretninger.

Og nå også til matlaging.

IBM vil utnytte at de fleste smaker, dufter og oppskrifter er kjent og beskrevet. Dermed kan et avansert dataprogram lage høvelig nye oppskrifter. I samarbeid med det New York-baserte instituttet og det som virker som bidrag fra matinteresserte IBM-ansatte er boka klar. I tillegg er det en app som foreløpig krever egen betainnlogging.

Boka inneholdt «bare» 65 oppskrifter innen sjangeren som skal kalles «kognitiv matlaging». App-en skal inneholde flere forslag basert på brukerinnspill basert på de foreslåtte oppskriftene.

Det ligger en liten advarsel inne på nedlastingssiden for app-en om at forslagene er veiledende, og at det vil være lurt å prøve seg litt fram og ikke være slavebundet til oppskriftene.

Fra Myhrvold til Watson

Det er ikke første gang IT-bransjen bidrar til nyutviklinger i kokkekunsten. Norskættede Nathan Myhrvold, forgjengeren til Bill Gates som teknologisjef i Microsoft, brukte noen av sine surt ervervete milliarder fra aksjesalg til å utvikle og publisere tunge bidrag innen kokkesjangeren «molekylær kokkelering».

Watson drar tungt på denne IT-baserte matsjangeren med å bruke egenskapen et prediktivt analyseprogram har til å kombinere data og presentere resultatet i nye kombinasjoner. Eller foreslå passe kombinasjoner i det hele tatt.

Det er ikke klart om kombinasjonen torsk og rødvin eller Mack-øl og måseegg vil være noe Chef Watson ville ha foreslått. 

Windows 10