RYDDET: Grensesnittene er ryddet i og nye funksjoner og enkle tilganger til det som er viktigst er gjennomgående i Windows 10. Illustrasjon: Skjermdump

Her er 10 grunner for Windows 10

– Som å bestille pizza til 1,5 milliarder gjester. Utvikling av Windows 10 har ikke vært enkel for kodeskriverne. Her er de ti beste forbedringene de garnerer med.

Publisert Sist oppdatert

Siden Windows 10 kom i prøveversjon i september i fjor, har det kommet en jevn strøm med nye testversjoner. De fleste har vært gode, noen har feilet og noen funksjoner er lagt til, endret og redesignet totalt.

– Vi har fleipet om at det vi gjør er å bestille pizza til 1,5 milliarder mennesker, sier Mohammed Samji, som ledet en av programmeringsgruppene, til PC World US.

Den som skal bestille pizza til jobben eller møtet, og som gjør den urtinerte taben å spørre hva folk vil ha på toppen, skjønner hva han mener. Det er mange hensyn og individuelle smaker og behov som skal balanseres. Når du arbeider med det vanligste PC-verktøyet i verden står mye på spill.

10 grunner for 10

Sammen med PC World US har vi funnet fram 10 funksjoner som er bedre enn hva Microsoft fikk til i Windows 8.

1. Start-menyen er tilbake på skrivebordet.

Det var ikke bare Microsoft som ble overrasket over den sterke reaksjonen på at Windows 95-startmenyen var ute av Windows 8. Den flisorienterte startmenyen i et eget grensesnitt markerte en viktig tilpassing til en mobil Microsoft-strategi, var fingervennlig og oversiktlig, men mange brukere likte den ikke og ble forvirret.

Startmenyen ble bedre i Windows 8.1, og et vellykket kompromiss er på plass i Windows 10. Her er både de små ikonene i en rullegardin og de fingervennlige flisene plassert i en meny, og denne menyen svever over Skrivebordet. Sidesjakten med små funksjonsknapper (kalt «Charms» på engelsk) er også integrer

2. Windows-butikken ser ut som en skikkelig butikk

Den opprinnelige Windows-butikken så bra ut i en liten mobilskjerm, og var et horribelt dominerende plasskrevende syn i ModernUI-app-versjonen i Windows 8. Det mest spesielle var all luften som ikke hadde noen funksjon utover å fylle opp ubrukt skjermplass.

Windows-butikken nå ser ut som en butikk, med sortering og lister, og der app-ene har eller får den plassen den trenger. App-shopping kan bli hyggelig både for ham og henne.

3. ModernUI har funnet sammen med skrivebordet

Janus-modellen til Windows 8, der én side hadde app-er og hovedmeny og noen app-er som fungerte der, kranglet ofte med det klassiske skrivebordet. Det var det de fleste kjente og der klassiske og en god del nye applikasjoner gikk for å trives.

Her ble det verre med Windows 8.1, der integrasjonen med skrivebordsvisningen kunne bety at en ny app sendte deg først inn i startmeny-ModernUI før du ble sendt videre til en av disse plasskrevende app-ene. Hoppingen var et styr i seg selv, og nøste seg ut igjen var en helt annen historie

Nå har Microsoft meglet forskjellene unna og lagt det hele inn under én paraply. En ModernUI-app starter i Skrivebords-visning og trives der. Du velger selv dine app-er og hvor prominente de skal være i startmenyen.

4. Enheten styrer utseende

Windows 10 er i utgangspunktet lik for PC, mobil eller nettbrett.  Men dette er vidt forskjellige i størrelse og bruk. I stedet for samme grensesnitt på alt, så tilpasses Windows til enheten. Fingerkontroll på nettbrett, eller justerte fliser for mobilen.

Eller skrivebord for storskjerm og TV. Og bedre: La mobilen være flisorientert på liten skjerm, men vise et skrivebord koplet til en stor, ekstern skjerm.

Under det hele ligger en felles, delt Windows 10 kjerne og et felles utviklermiljø som gjør det lettere å utvikle app-er som kan fungere på flere typer enheter uten å skrive dem igjen og igjen og igjen.

5. Super spillgrafikk fra start

For spillere skal det bli lettere å gjøre dette der det måtte passe, med den Windows 10-enhetene som er i nærheten. DirectX12, applikasjonsgrensesnittet for høynivå grafikk er innebygd. Intel og Microsoft skyter av 50 prosent økning i «frame rate» målt mot DirectX11.

Windows 10 skal også ha innebygd støtte for 8K-oppløsning – en superultraoppløsning som det ennå ikke finnes grafikkort eller skjermer som støtter.

6. Et skrivebord for alle behov

Vi så det i enkelte Linux-distroer først, og det har vært en mulighet gjennom forskjellige tredjeparts verktøy i eldre Windows-versjoner. Men nå ligger funksjonalitet som gir mulighet for virtuelle skrivebordvisninger i så mange varianter maskinvaren i PC-en tillater.  

Dermed kan skrivebordsutseende, app-utvalg og snitt tilpasses humør, arbeidsoppgaver eller simpelthen bare fordi forandring fryder.

For eksempel en skrivebordsvisning uten forstyrrelser for å jobbe med en dedikert oppgave, uten å forstyrres av sosiale nettverk. De kan du ha i en annen skrivebordsvisning.

7. Tilpass din egen PC

Om du mener Windows 8 gir for lite rom for tilpassing av PC-en til deg og hvordan du jobbet, er det lastet inn et sett med nye verktøy som gir avanserte muligheter og funksjoner.

For eksempel er tilpassing av applikasjonsvindu dratt ut til at de kan «festes» i hvert sitt hjørne av skjermen med et sveip.

For linjekommandøren så har til og med kommandovinduet fått nye funksjoner som gjør at den som liker å skrive foran å klikke fram funksjoner, kan glede seg enda mer. Den som er en racer i PowerShell, kan race i vei også i PC-en.

8. Varslene venter på deg

I Windows 8 ble det innført varslinger fra de fleste applikasjoner uavhengig av om du var i applikasjonen eller ei. Men et varsel som dukket opp, om en ny kvitring, epost eller en kritisk melding med frist, forsvant uten spor om du ikke kunne respondere der og da.

Stressfaktoren er redusert med et eget «Action Center». Der ligger alle slike varsler og oppfølgere og venter på at du har tid til å sjekke dem ut. Der ligger også hurtigknapper for å håndtere trådløsnett, virkemodus, bluetooth eller vpn, slik som smarttelefonene har hatt i noen år nå.

9. Kontrollpanelet er ryddet opp

Kontrollpanelet, denne ansamlingen av odde knapper som vokste i antall uten at det egentlig var helt klart hvordan, og hvor de fleste kun brukte et fåtall, er borte.

Et funksjonsorientert Innstillingspanel tar over. Her er det noen få, logiske funksjonsorienterte knapper etter hva du vil ha justert – om det er enhetskontroll, oppdateringer eller tid og språk.

10. Bort med passordene

Windows 8 introduserte hjernevennlige innloggingsmetoder som pin-kode og mønstergjenkjenning. Passord ligger der alltid, men kunne ignoreres.

I Windows 10 ligger biometri og tofaktor-autentisering der som nye standardmetoder. Det er et stort nikk i retning av sikkerhetssjefen i moderne virksomheter. Det er likevel Windows Hello som tar det hele et langt skritt videre.

Hello er innlogging ved ansiktsgjenkjenning. Det er visse krav til kamerakvalitet, siden dette er dybdegjenkjenning der avstand også i dybden gjenkjennes. Med denne funksjonen lar du Hello se på deg med kamera noen korte øyeblikk. Deretter holder det at du setter deg ned foran PC-en for at innlogging gjøres. Familie-PC-en kan kjenne igjen hvert familiemedlem og logge dem inn i hver sin personlige konto.

Kommer snart?

Vi må også nevne Cortana i denne listen. Den personlige digitale assistenten som både kan fungere som en vokal og stemmestyrt søkemotor og som en personlig tilpasser av relevant informasjon vil bli introdusert fullt ut i marked etter marked.

Hvor lang tid det vil ta før den blir fullverdig på norsk er ikke klar på skrivende tidspunkt.