Ikke alle Windows 8 får Windows 10

IKKE DET FORJETTEDE WIN10-LAND: Surface RT og Surface 2 blir ikke oppgradert til Windows 10, men får noen funksjoner derfra i september. Foto: Microsoft

Ikke alle Windows 8 får Windows 10

Alle Windows 8 er like, men de fleste er likere enn Surface RT. I september kommer RT så nær Windows 10 de klarer uten å få selve oppgraderingen.

Det er av sine egne man får det: Kjærlighetsbarnet til ARM og Microsoft blir de eneste Windows 8 maskinene som ikke får være med og leke med Windows 10.

Nå er det endelig klart at brukere med Windows 8 RT vil få en amputert funksjonsoppdatering med Windows 10-elementer. Dette vil ikke være et komplett Windows 10-OS.

Noe gammalt, noe nytt

Oppdateringen til kvasi-Win10 kommer i september. Windows 8.1 RT Update 3 vil inneholde støtte for «Universal Apps»-i en type kjøretidsmiljø som støtter den nye app-utviklingsfilosofien til Microsoft med å utvikle app for Windows 10 ett sted, og så kunne bruke app-en på alle typer Windows-enheter.

Også den nye Edge-nettleseren vil sannsynligvis være med, samt ModernUI-varianten av Office-suiten.

Er man heldig, kommer også kontroll- og meldingssenteret samt digitalassistenten Cortana til å være inkludert. Likeså kommer sannsynligvis ikke en klassisk startmeny i gjenfødt Windows 10-utgave.

Kvitternytt

Det var i en kvitring torsdag at Gabriel Aul, en av sjefene for utvikling og design av Windows-operativsystemene, slapp nyheten om når denne oppdateringen ville komme. Det er ikke kjent hva som er veien videre for Windows RT etter denne oppdateringen. Men vi kan ut fra at det ikke innebærer en 40 år lang ørkenvandring.

Det kom noen få PC-er med RT, men de eneste som solgte i noe omfang var Surface-modellene RT og Surface 2. Vel, omfanget var ikke større enn at Microsoft tok en rekordnedskriving på over sju milliarder kroner av Surface RT-lageret under et år etter lanseringen. Men selskapet demonstrerte for alle som skulle tvile at de sto for Surface-satsingen sin, om det så skulle koste dem milliarder å lykkes.

Usikkert hvor mange rammet

Windows RT er et lettvekts-OS som skulle utnytte ARM-plattformen og dens fordeler med lavt strømforbruk og lav vekt. Den mest oppsiktsvekkende og forvirrende funksjonen var at dette OS-et ikke kjørte ordinære Windows-programmer, kun app-er fra nettbrettgrensesnittet ModernUI.

Dette hadde fungert supert, dersom Microsoft og deres armé av partnere hadde produsert app-er verdt å bruke for dette grensesnittet. Det skjedde ikke, og det supre uteble.

RT og 2’ern blei aldri noen salgssuksess, men på nettet finnes det en trofast skare av RT-brukere som delvis er skuffet over at OS-et gikk i frø, delvis er stolt over å eie et historisk IT-klenodium. Hvor mange som eier i Norge og som vil oppdatere er ikke kjent.

I dag er det bare Asus som selger et hybrid-nettbrett som kjører Windows RT. I Norge tilbys fortsatt Nokia Lumia 2520-mininettbrettet  med Windows RT.

Windows 10