MANN MED PLAN: Microsoft-sjef Satya Nadella vil ha kunden på farten og i skyen. Windows 10 er en av fundamentene for visjonen.

Mer enn bare et nummer

Kommentar: ​Med sitt kanskje siste operativsystem noensinne har Microsoft bestemt seg for å endre kjørereglene.

Publisert Sist oppdatert

Windows 10 er her. Det vil si, det blir mulig fra i dag å oppgradere til det siste operativsystemet fra Microsoft. Oppgraderingen skjer relativt automatisk, med en mulighet for de mest ivrige å grave litt i filene og installere allerede i skrivende stund.

Ved første øyekast er Windows 10 er god blanding av sine to forfedre, 7 og 8.1. Det er et opplagt fokus på berøringsskjermer i det grafiske snittet, men også et tilbakeblikk på elementer vi ble kjent med i blant annet Windows XP. Berørings-grensesnittet er kanskje bedre enn noensinne, med intuitive grep for å få oversikt, bytte apper og ganske så sømløst bytte mellom tastatur og berøring.

Vi har fått vårt første glimt av Cortana, som blir tilgjengelig i Norge på et senere tidspunkt, opplevd noe så spesielt som en ny nettleser fra Microsoft og følt oss rent moderne med et grensesnitt som ser ut som om det kom fra Cupertino og ikke Redmond.

På operativsystem-planet er det altså mer av det samme; nye funksjoner, nytt utseende og dertil nye krav til drivere og maskinvare.

Men Windows 10 er altså mer enn bare et nummer. Om planene til Microsoft holder vann blir dette det siste operativsystemet vi ser fra selskapet. Planen framover blir stykkvise oppdateringer, noe de fleste Mac-brukere er vant med. Selvsagt vil det komme store forandringer, men det hele blir samlet under paraplyen Windows 10.

Mer enn bare et nummer oppsummerer også Microsofts strategi rundt det mobile. Det er ingen hemmelighet at giganten fra Washington har slitt i det mobile markedet, til tross for en klar strategi om å dominere nettopp her.

Windows 10 kan være starten på et nytt eventyr i dette segmentet, der Continuum kommer til å spille en viktig rolle. Continuum lover bedre samspill og kryss-plattform effektivitet, med et mobilt OS som automatisk kan bytte til desktop-modus og ta nytte av standard Windows program-støtte.

Satya Nadella vil opp i skyen og ut på mobilen, det har vært hans klare budskap siden han tok over for bråkebøtta Steve Ballmer.  Det er en strategi som til tross for sine åpenbare fordeler ikke har vært godt nok kommunisert de siste årene, og som har gjort at Microsoft har falt bak der det teller mest.

Det holder ikke å samle på desktop-brukere lenger. Windows 10 kommer absolutt til å bli markedsledende, og det ganske tidlig, men Microsoft tjener ikke nok på å sitte på skrivebordet ditt. De er avhengige av at vi tar operativsystemet med oss når vi er på farten, og mobilen blir våpenet i Microsofts nye korstog.

Som med alle ting, gjenstår det å se hvordan Windows 10 utvikler seg. Men en ting er sikkert, det nye operativsystemet representerer et paradigmeskifte hos Microsoft, og det er noe de fleste av oss vil merke i årene som kommer.