PC-nedtur i påvente av Windows 10

PÅ TOPPEN: Lenovo forsvarer topposisjonen i et fallende marked. Foto: Lenovo

PC-nedtur i påvente av Windows 10

Nesten 12 prosent nedgang fasit for PC-salget i andre kvartal. Om og når effekten av Windows 10 slår inn er høstens joker. I verste fall uteblir effekten til neste år.

Det ble solgt 66,1 millioner PC-er med Windows og andre OS i andre kvartal. I følge IDC er dette en nedgang på 11,8 prosent målt mot samme kvartal i fjor. Dette er svakere enn forventet, men mye av fallet skyldes at andre kvartal i fjor var unormalt godt på grunn av økt salg etter at Windows XP endelig fikk dratt brukerstøttepluggen i april.

Gartner bruker om lag samme tall, men anslår fallet til å være «bare» 9,5 prosent med et totalsalg av 68,4 millioner PC-er. Årsaken er at IDC ikke teller med hybrid-pc-er med avtagbart tastatur som PC, men det gjør Gartner.

Måker ut i påvente av Windows 10

Tatt dette i betraktning er dette er det to PC-merker som har en liten vekst ifølge Gartner. Det ene er Microsoft, som har fått sving på Surface-hybridene sine og selger bra ut fra et ikke spesielt høyt volum.

Overraskende nok har også Apple og deres Mac-PC-er fått en liten salgsvekst det siste året, og solgte 5,1 millioner PC-er. Det skyldes sannsynligvis modellfornyinger. Apple trenger heller ikke å bry seg så hardt om knallhard priskonkurranse, siden de ikke er i markedet for rimelige PC-er eller bruker forhandlerkanalene til resten av PC-bransjen.

Forhandlerne har også brukt andre kvartal på å tømme lagerbeholdningene av eldre Windows-PC-modeller for å rydde plass for nye Windows 10-optimerte PC-er. Dermed har de også redusert bestillingene av PC-er i kvartalet.

Forventingene til Windows 10 er likevel moderate hos IDC.

– Vi regner fortsatt med salgsnedgang i annet halvår, før PC-markedet stabiliserer seg på et lavere nivå enn nå, sa Loren Loverde, sjef for PC-salgsoversikt og framskrivinger i IDC til PC World US.

Loverde la til at det neppe kom til å bli noe stor salgsvekst som følge av Windows 10 lanseringen om snart to uker. Kunder som har en ålreit Windows 7 eller Windows 8.x-PC vil nytte den gratis oppgraderingen til Windows 10 på egen maskin, i stedet for å kjøpe ny PC.

Sterk dollar svekker Europa

Gartner på sin side mener det vil komme en periode med svak, men stabil vekst i PC-markedet fra neste år.

Også valutauro og en sterk dollar ser ut til ha bremset etterspørselen utenfor USA. Siden PC-er stort sett prises i dollar, øker prisen på PC-er i de fleste markeder som ikke bruker US dollar. Selv om mange leverandører har holdt igjen, er trenden at PC-ene blir dyrere.

Verdens største PC-leverandør heter Lenovo. Med 13,4 millioner PC-er solgt vokste de én prosent målt mot første kvartal i år, men falt 7,5 prosent målt mot andre kvartal i fjor. Selskapet sliter i Europa, Japan og Latin-Amerika.

HP på andre plass opprettholder markedsandelen sin, men måtte se 9,5 prosent fall i enhetssalget målt på i fjor. I likhet med Lenovo er Europa ille, og det tilskrives en knallsterk dollar. Det europeiske markedet falt med over 15 prosent.

Den største taperen i PC-markedet var Acer, som falt over tjue prosent på et år.

Windows 10