UTBREDT: Det er flere grunner til at Windows 10 skal bli mer utbredt enn Windows XP og Windows 7, mener analytikerne i Gartner.

UTBREDT: Det er flere grunner til at Windows 10 skal bli mer utbredt enn Windows XP og Windows 7, mener analytikerne i Gartner.

Windows 10 vil vokse raskest

Analytikere forventer at halvparten av bedriftene vil ha begynt å rulle ut Windows 10 innen januar 2017.

Det er markedsanalyseselskapet Gartner som spår at Windows 10 kommer til å bli den videst utbredte Windows-utgaven noen sinne. Den kommer til å følge i fotsporene til  Windows 7 og Windows XP før den, og ifølge selskapets analyser kommer altså halvparten av verdens bedrifter til å ha startet opp utrullingen av Windows 10 når januar 2017 kommer.

Flere faktorer

- I konsumentmarkedet, med fri oppgradering og bred støtte av eldre maskinvare, i tillegg til automatisk trådløs oppdatering, vil det være flere titalls millioner brukere som kjenner operativsystemet før 2015 er omme, uttalte Steve Kleynhans i Gartner. Han la til at selskapet også regner med at bedriftene kommer til å oppgradere til Windows 10 med signifikant større hastighet enn hva som var tilfellet for Windows 7.

Gartner peker ut flere faktorer som driver denne utviklingen: Det er en høy bevissthet blant brukerne at Microsoft avslutter støtten av Windows 7 i januar 2020; Windows 10 har en høy grad av kompatibilitet med Windows 7 applikasjoner og enheter; og det er et oppdemmet behov for tablets og 2-i-1-maskiner.

Nettoresultatet er at menge virksomheter har pilottesting av Windows 10 på programmet for første halvår 2016, for deretter gå bredere ut seinere på året. Gartner forventer derfor at minst halvparten av virksomhetene er i gang med migreringen ved starten av 2017, med mål om å være ferdig innen 2019.

Større skjermer og sentrale applikasjoner

Gartner kom også med tre spådommer til om endepunktsteknologier:

* Innen 2019 kommer bedriftene til å ha dobbelt så mange sentraliserte applikasjoner: Plattformuavhengige applikasjoner vil fortsatt øke i bruk, fordi dette er den mest attraktive leveringsmodellen, både sett fra finansiell og operasjonell side.

* Innen 2018 kommer en av tre notebooks til å leveres med berøringsskjerm: I takt med at prisforskjellen på skjermer med og uten berøringsbetjening minker, vil flere og flere bærbare maskiner ha berøringsskjerm som standard.

* Inne 2018 kommer 30 prosent av virksomhetene til å bruke mer penger på skjermer enn på pc-er: Brukerne kommer til å kreve større og større arbeidsflater på maskinene sine. Dette vil drive fram både høyere oppløsning og flere og større skjermer, som leder til situasjoner der skjermen(e) koster mer enn selve pc-en.

- Alle disse trendene leder mot en arbeidsplass som er mer mobil, mer naturlig for mennesker å jobbe med og mer produktiv og sikrere, uttalte Ken Dulaney i Gartner i en pressemelding.

Han påpekte også at disse utviklingstrekkene vil dramatisk endre hvordan applikasjoner leveres til brukerne, med flere oppdateringer som er mer inkrementelle og ikke like synlige som før. Dette vil påvirke hvordan programvareleverandørene og it-staben jobber, fordi de må flytte bort fra dagens modell der programvarepakker administreres.

Windows 10