Windows 7 på minibærbare - Gir nytt liv til de små

Windows 7 på minibærbare - Gir nytt liv til de små

Vista er for tregt, og derfor har de fleste minibærbare blitt levert med Windows XP. Er Windows 7 raskt nok for de aller minste pc-ene? Vi har testet.

Pc-produsenter vi har snakket med bekrefter at Windows XP på minibærbare i stor grad vil være historie, så snart Windows 7 er lansert. Asus kommer til å fase ut Windows XP fullstendig, mens Acer kommer til å levere dette som opsjon på enkelte modeller. Acer vil også levere enkelte Windows 7-modeller med dual boot av Windows 7 pluss Android.

Rune Zachariassen i Microsoft opplyser til PC World at samtlige utgaver av Windows 7 er designet for og testet for å kunne kjøre på minibærbare.

– Man må altså ikke ha noen spesialversjon for å kjøre Windows 7 på netbooks. Om det kommer til å bli solgt en egen «netbook»-utgave i butikkene kan jeg dessverre ikke svare på, men om det blir slik så er dette utelukkende fra et markeds/pris-perspektiv, siden alle Windows 7-utgaver vil gi utmerkede brukeropplevelser på netbooks, forteller Zachariassen.

Lettversjonen

Den versjonen som i hovedsak vil bli levert på minibærbare vil være Windows 7 Starter, en versjon som ifølge Microsofts produktinformasjon skal være spesielt godt egnet for å kjøre på de aller minste og svakeste pc-ene. Både Acer og Asus vil levere Starter-versjonen på sine pc-er. Denne versjonen mangler blant annet støtte for Windows Aero, samt de mest avanserte nettverksfunksjonene du finner i Professional- og Ultimate-utgavene. I tillegg er det en del – etter vår mening – litt «merkelige» begrensninger, som for eksempel at du ikke kan endre bakgrunnsbilde i Windows. For øvrig finnes Starter-versjonen kun i 32-bitversjon.

Det skal imidlertid ikke være noe i veien for å kjøre for eksempel Home Premium-versjonen på minibærbare. Skulle du ønske å oppgradere fra Starter til Home Premium, kan dette gjøres når som helst ved å velge «Windows Anytime Upgrade» fra startmenyen i Windows. Når det er sagt, så krever nok denne noe mer systemressurser – men vår erfaring er at det ikke er så stor forskjell.

Maks 10,2-tommers skjerm

Pc-produsentene betaler en lavere lisens for å installere Windows 7 på minibærbare, sammenlignet med vanlige bærbare. Forutsetningen er at pc-ene må ha maksimalt 10,2-tommers skjerm, 1 GB minne, 250 GB harddisk (evt. 64 GB SSD). Prosessoren kan heller ikke ha mer enn én kjerne.

Kravene er noenlunde like som kravene for bruk av Windows XP på minibærbare, bortsett fra at man med Windows 7 ikke tillater skjermer større enn 10,2 tommer, og at man har økt harddiskstørrelsen fra 160 til 250 GB. Det med skjermstørrelse er nok det som vil ha størst betydning, ettersom det i dag finnes minibærbare med skjermer helt opp mot 12 tommer. Acer kommer derfor til å fortsette med Windows XP på sine 11,6-tommere, for å ha et rimelig alternativ til Windows 7 på pc-er med denne skjermstørrelsen.

Hvor kjapt går det?

Etter å ha installert både Windows XP, Windows 7 Starter og Windows 7 Home Premium på en minibærbar, er vi ikke i tvil om at Windows 7 er et fantastisk godt operativsystem for denne typen pc-er.

Vi benyttet en ny Asus Eee PC 1005HA til testingen. Det viste seg at Windows 7 var noe raskere på å starte opp en Windows XP (46 mot 53 sekunder), og spesielt avslutning gikk merkbart raskere (19 sekunder mot 35 sekunder). I testprogrammet PC Mark 05 var det imidlertid ikke så veldig store forskjeller, og i daglig bruk synes vi også XP og Windows 7 fungerte noenlunde like godt. Vi vil derfor tro de fleste brukere vil oppfatte Windows 7 som like raskt som Windows XP på en minibærbar. Det er veldig bra – ettersom Windows Vista knapt fungerer i det hele tatt på denne typen pc-er. I enkelte av deltestene i PC Mark 05 var Windows 7 ørlite raskere, i andre tester var XP litt raskere.

Selve installasjonen gikk 100 prosent smertefritt. Vi kopierte alle Windows-installasjonsfilene fra DVD over på en minnepinne og startet installasjonen fra Windows XP. Deretter valgte vi at vi ønsket en fullstendig installasjon – ikke en oppgradering. Etter å ha svart på noen få grunnleggende spørsmål var vi i løpet av forholdsvis kort tid oppe med Windows 7 som dualboot.

Nytt liv til pc-en

Etter å ha brukt Windows 7 på en minibærbar noen dager må vi bare konkludere med at det hele fungerer som en drøm. Vi vil nesten gå så langt som å si at det å få et skikkelig, moderne operativsystem på denne typen pc-er, er med på å gi disse små pc-ene helt nytt liv.

Windows 7