Installer Windows 8 fra USB

Teste Windows 8 Preview Release på pc uten dvd-leser?

Publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere vist hvordan du kan teste Windows 8 via en virtuell maskin via Virtualbox. Nå når den såkalte Preview Release-versjonen er ute tror vi flere vil ønske å teste Windows 8 gjennom en "ekte installasjon". Har man pc uten optisk enhet blir en usb-minnepinne da løsningen. Et alternativ kan også være å bruke et minnekort.

Strengt tatt kan det være aktuelt å bruke en usb-minnepinne selv om pc-en har dvd-leser - rett og slett fordi installasjonsytelsen gjerne vil være raskere.

LES OGSÅ:

Kun to Windows 8-versjoner

For å laste ned Windows 8 Preview Release, som skal kunne sees på som en nesten ferdig versjon av Windows 8, kan man se denne artikkelen. Velg å laste ned Windows 8 ISO-format.

For å legge installasjonsfilene på en usb-minnepinne eller et minnekort benytter man verktøyet "Windows 7 USB/DVD Download Tool". Dette kan lastes ned her. Vi vil tro man også kan bruke det populære verktøyet UNetbootin - dette i utgangspunktet en løsning rettet mot å legge forskjellige Linux-distribusjoner direkte på usb-lagringsmedie. Vi har imidlertid ikke testet hvorvidt UNetbootin fungerer til dette formålet.

Installer Microsofts USB-verktøy og last inn ISO-filen du har lastet ned. Videre trenger man bare følge instruksjonene.

Programmet vil formatere usb-minnepinnen eller minnekortet man velger å benytte. Sjekk derfor om det eventuelt er noe data på dette fra før som du trenger å ta vare på. Kapasiteten på lagringsmediet man benytter må være 4 gigabyte eller mer.

LES OGSÅ:

Nyttig Linux på minnepinne

Velg oppstartsalternativ

For å starte opp fra usb-minnepinnen eller minnekortet må dette angis når maskinen starter opp. På mange pc-er vil det komme informasjon om hvilken tast man skal benytte for å endre oppstartsstasjon. Det vanligste er F12, men det er også pc-er hvor vi har sett Escape, F2, F8, F10 og F11 benyttet. Man velger der usb-minnepinnen eller minnekortleseren for oppstart.

Når det gjelder de videre installasjonsstegene kan man se vår guide for installasjonen av Wndows 8 i virtuell maskin. Ønsker man å kjøre Windows 7 og Windows 8 parallelt finnes det flere opsjoner. Det enkleste er hvis man har forskjellige disker man kan installere dette på.

Har man ikke mulighet for å legge operativsystemene på forskjellige disker er det to opsjoner - ompartisjonere harddisken eller benytte en virtuell harddisk. For å ompartisjonere kan man sjekke gratisverktøyet PartedMagic. Mulighet for å starte opp fra virtuelle harddisker har man hvis man har Windows 7 Ultimate og Windows 7 Enterprise på pc-en fra før. Mer informasjon om hvordan virtuelle harddisker benyttes kan man lese i denne artikkelen. Vi har ikke testet å installere Windows 8 på virtuell harddisk, men forstår det slik at dette skal være likt som med Windows 7.

32- eller 64-bit?

Ved nedlasting av Windows 8 har du muligheten for å velge mellom 32- eller 64-bit-versjon. Normalt sett vil det være 64-bit-versjonen som er mest aktuell. 32-bit-versjonen vil for enkelte kunne være aktuell av kompatiblitetshensyn, men erfaringen fra 64-bit Windows 7 er at man svært sjeldent møter på problemet. Det eneste problemet undertegnede har hatt med 64-bit Windows 7 som ikke var et problem med 32-bit Windows 7 var en eldre skriver hvor produsenten ikke hadde 64-bit-drivere. De fleste maskinvareprodusentene vil nok i dag legge størst fokus på kompatiblitet med 64-bit-versjonen.

AMDs prosessorer har vært 64-bit siden Athlon 64 kom på markedet. Intel har også nå i mange år stort sett hatt kun 64-bit-prosessorer. Unntakene er en del Intel Atom-modeller. Core 2 og nyere prosessorer er 64-bit. Men 64-bit-prosessorene er også kompatible med 32-bit Windows.

Fordelen med 64-bit vil primært sett være støtten for mer enn 4 gigabyte minne. Eller rettere sagt muligheten til å utnytte 4 gigabyte minne eller mer. Med 32-bit Windows vil man med en pc som har 4 gigabyte minne gjerne ikke få utnyttet mer enn 3 til 3,5 gigabyte. Dette med bakgrunn i at andre enheter i pc-en benytter seg av minneadresseringsadresser. 64-bit Windows har også bedre støtte for harddisker med kapasitet over 2 terabyte. Prosesseringsytelsen vil i noen sammenhenger også være bedre med 64-bit.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD