Kom i gang med Windows 8

Kom i gang med Windows 8

Windows 8 er klar for massemarkedet. Vi guider deg gjennom den ferdige versjonen og forteller det du trenger å vite.

Windows 8 slippes den 26. oktober og vil - med noen få unntak - være operativsystemet som blir levert med alle nye stasjonære og bærbare pc-er. Det blir selvsagt også tilgjengelig på nettbrett, ikke minst med Microsofts egne Surface-varianter. Omtrent på samme tid kommer også Windows Phone 8 på en rekke nye smarttelefoner. I denne saken skal vi imidlertid konsentrere oss om Windows 8 og Windows 8 RT.

Alt endrer seg

Antakeligvis er du godt kjent med både Windows XP, Windows Vista og Windows 7 siden du jobber med minst ett av disse operativsystemene til daglig allerede. Selv om det er gjort store endringer opp gjennom årene, så er disse utgavene fundamentalt like som Windows 95, og til tross for at en del funksjonalitet har flyttet på seg gjennom årene, krever det ikke stor innsats å veksle mellom disse versjonene.

Med Windows 8 har ting endret seg radikalt. Skrivebordet slik vi kjenner det er nå satt til siden for å gjøre plass til det såkalte Windows 8 UI (User Interface, tidligere kjent som Metro). Dette grensesnittet er utviklet for å fungere sammen med pekeskjermer så vel som med vanlig tastatur og mus, og dette krever programmer som er skrevet spesielt for Windows 8.

Programmene lastes ned fra den nye Windows Store, eller direkte fra en app-tilbyders nettsted. Windows Store tilsvarer Apples App Store og Googles Play store. Under lanseringen 26.oktober vil det være et relativt beskjedent utvalg i denne butikken sammenlignet med hva som finnes hos Apple og Google, men antallet vil vokse raskt i takt med at flere tar i bruk Windows 8.

Foreløpig er mange apper gratis, mens noen koster noen tiere. Dette kan også endre seg raskt, så ikke forvent at et program som i dag koster 500 kroner for Windows 7 vil koste noe mindre når det slippes for Windows 8.

Du kan fortsatt kjøre programmer som er skrevet for eldre versjoner av Windows, men dette vil kun være mulig for pc-er og nettbrett som kjører den komplette utgaven av Windows 8. Nettbrett som er bygget på ARM-plattformen og som av den grunn kjører Windows 8 RT, vil ikke ha det klassiske skrivebordet i det hele tatt.

Oppgradering

Hvis du kjører Windows XP, kan du kun overføre filene fra det gamle til det nye systemet. Vista-brukere kan i tillegg få med seg innstillingene i operativsystemet, mens de med Windows 7 også kan få med seg installerte programmer så lenge de er kompatible med Windows 8. De programmene som ikke støttes må avinstalleres i forkant av oppgraderingen, men her viser installasjonsprosessen hvordan du skal gjøre dette underveis.

Budskapet fra Microsoft er at det meste av programvare som fungerer under Windows 7 også skal fungere under Windows 8. Er du i tvil kan du sjekke kompatibiliteten både for programmer og maskinvare ved å besøke denne nettsiden.

Windows 8 vs Windows RT

I tilfelle du er forvirret så er Windows RT en Windows-versjon som er laget spesifikt for nettbrett. Operativsystemene ser like ut, og støtter de samme bevegelsene når det kommer til navigering, men det er likevel noen viktige forskjeller.

På samme måte som du ikke kan kjøpe Apples operativsystem for iPad – iOS - kan du heller ikke kjøpe Windows 8 RT. Operativsystemet leveres kun sammen et nettbrett. Windows 8 RT kjører apper som du laster ned via Windows Store, nøyaktig slik som Windows 8, men RT leveres også med Microsoft Office ferdig installert. Det er ikke tilfelle for Windows 8.

Under Windows RT får du ikke tilgang til det tradisjonelle Windows-skrivebordet, og du kan heller ikke kjøre eldre Windows-programmer, men begge deler er mulig med Windows 8.

Windows RT mangler også funksjoner vi finner i Windows 8 Pro, blant annet er det ingen mulighet for BitLocker-kryptering, ingen støtte for domener, og operativsystemet fungerer kun som en klient. Selv om det er støtte for eksternt skrivebord, så kan du ikke koble deg til et Windows RT-nettbrett med et fjernstyringsprogram. Denne funksjonaliteten mangler også i basisutgaven av Windows 8.

Det du imidlertid vil finne er de samme appene for Internet Explorer 10, e-post, kalender, kart, bilder, musikk, video, vær, folk (sosiale medier), nyheter, reise, finans og lagringstjenesten SkyDrive. I tillegg kommer Windows Defender, Exchange ActiveSync og VPN.

Microsoft har bekreftet at IE10 på Windows 8 RT vil ha støtte for Flash, som er brukt på mange nettsider for å vise video. Flash er som forventet også på plass i Windows 8.

Les om: