Velge bort Modern UI i Windows 8.1?

Velge bort Modern UI i Windows 8.1?

Microsoft kan ha ombestemt seg.

I senere tid har det vært flere rapporter om at den nyeste testversjonen av Windows 8.1 har en funksjon som gjør det mulig å starte direkte til skrivebordet.

Med dagens Windows 8 tvinges brukerne i utgangspunktet til å starte Windows til "Modern UI" - grensesnittet som man tidligere omtalte om Metro.

Ifølge kildene til teknologibloggen The Verge skal Microsoft ha bestemt seg for å gå bort fra å tvinge brukerne til Modern UI også når den endelige versjonen av Windows 8.1 kommer.

Valget om startskjermen for Modern UI skal vises eller om man skal gå til skrivebordet gjøres under installasjonen av Windows 8.1, men man vil trolig også se funksjonalitet for å endre dette i ettertid.

Det er også kommet rykter om at startknappen kan komme tilbake. Ut i fra det vi kan forstå er imidlertid ikke startmenyen på plass i testversjonene som nå foreligger.

Det finnes allerede flere tilleggsprogrammer til Windows som gir tilsvarende funksjonalitet - for eksempel ClassicShell. Dette er et program som gjør at Windows starter rett til skrivebordet, samt at man får startmenyen tilbake.

Windows 8.1, som også er kjent under kodenavnet Windows Blue, er forventet å komme som en oppdatering til Windows 8 senere i år. Andre endringer i operativsystemet inkluderer en del funksjonsmessige elementer knyttet til New UI, flere applikasjoner integrert, Internet Explorer 11 (trolig først i beta) og forbedret SkyDrive-integrasjon.

LES OGSÅ:

TEST: Logitech t650 - Fingerstyrt Windows 8 uten touch

Bedre for bedrifter?

Modern UI er et grensesnitt tilrettelagt for berøringsskjermer. Spesielt vil dette være aktuelt for nettbrett og bærbare-hybrider - det vil si pc-er som i utgangspunktet er mest som en vanlig bærbar pc, men som kan konverteres til å bli et nettbrett - f.eks. Dell XPS 12. Man ser også et økende utvalg av stasjonære alt-i-ett-pc-er med berøringsskjerm.

Dagens Windows 8-grensesnitt har fått kritikk fra en rekke hold. Ved "vanlig pc-bruk" er ikke berøringsskjerm spesielt aktuelt å benytte - i hvert fall ikke foreløpig. Det har utfordringer både i forhold til ergonomi og presisjon - man blir uansett avhengig av mus og tastatur, og det kan da være mer effektivt å bruke dette hele tiden.

For bedrifter kan Windows 8-grensesnittet videre bety økt behov for kursing av ansatte. At pc-ene da starter direkte til et mer velkjent miljø vil for en del brukere gjøre overgangen fra tidligere Windows-versjoner til Windows 8 enklere.

LES OGSÅ:

Styr Windows 8 med penn

Les om:

Windows 8