Windows, møt Android og bli stor

Windows, møt Android og bli stor

PC-fabrikanter planlegger Windows-pc-er med Android-støtte.

Etter et par år med nedtur selges det bare i overkant av 300 millioner pc-er i året, i stedet for de 364 millionene i toppåret 2011.

Spådommene for 2014 er at nedgangen i pc-salget vil stoppe opp, møtt med nye produktdesign og kombinasjoner fra de klassiske pc-produsentene. Alt er lov når det gjelder å skille ut egne produkter fra andre, og Android ser ut til å bli neste års sterkeste krydder for Windows-pc-er.

Nytt plus-konsept

Neste år starter dingssesongen i Las Vegas i januar, gjennom CES. Her varsles det at i tillegg til flere brett og hybrider med Windows, så vil det altså komme pc-er som kombinerer Windows med Android. På flere måter.

Hovedkonkurrenten til pc-ene er billige nettbrett basert på Android og andre Linux-varianter. Slike har de siste årene blitt lansert i et bankende kjør, og under årets juletrær lå det ikke rent få slike brett. Slike brett kan nyte godt av et digert utvalg av app-er som gjør slike enheter personlige.

I det som noen analytikere kaller et opprør vil et konsept kalt "PC Plus" bli introdusert under CES i januar. PC Plus er en hybrid-pc med Windows 8.1 og Android med støtte for apps fra det drøyt 1,2 millioner store Google Play-app-markedet.

Dette øke mangfoldet av bruksområder for pc-er enda mer gjennom et fullt utviklet app-økosystem.

Minst tre veier til Plus

Hvordan dette kommer til å arte seg, er ikke helt kjent. Løsninger som kombinerer Linux og Windows fra starten av er kjent i hjemmebyggersett for pc-er. Intel, som støtter konseptet, har i tidligere år vist konsept-pc-er der en egen, innebygd liten skjerm kjører et lett os med app-er. Hovedmaskinen kjører da et fullverdig os som Windows. Dette er et design som kan kombineres på flere måter enn man skulle tro.

Det har også blitt lansert produkter som har kombinert Windows og Android gjennom programvare, for eksempel App Player fra BlueStacks. Asus har også vært på banen med en variant av sin Transformer der både Windows og Android kunne kjøres.

- Det er tre hovedinnretninger som PC Plus design vil ha. Det ene er å trykke på en knapp, så er man inne i Android i løpet av sekunder. Den andre er å ha mulighet for å starte Android inne i Windows som en virtuell maskin, slik mange Mac-brukere får nytte av pc-en sin med å kjøre Windows virtuelt inne i MacOS. Den tredje er den klassiske måten der brukeren velger om pc-en skal starte i Windows eller Android fra oppstart, sier Patrick Moorhead, som er analytiker hos Moor Insights & Strategy, til Computerworld US.

- PC-produsentene kommer til å lage mye støy rundt dette under CES. Det kommer til å bli et hett tema.

Økte lisensinntekter uansett

Nå er det et opprør som nok føles litt godvondt for Microsoft. Ille at deres egne os ikke kan gi det lettbeinte tilbudet, med fryd over at de igjen kommer til å tjene penger på Windows-lisenser gjennom populariteten til Android.

Og pc-en var ikke død. Ikke denne gangen heller.