Windows skal bli bedre trådløst

Oppgradering av Windows XP skal gi enklere tilgang til ip-soner. Samtidig skal operatørene få det enklere med å håndtere brukerne.
På Telecom World 2003-konferansen, som avholdes av International Telecommunication Union, gikk Microsoft søndag ut med planer for å gjøre tilgang til trådløse nettverk enklere og sikrere. Ikke bare for brukere som vil knytte seg til ip-soner eller hotspots, men også for operatører.

Wireless Provisioning Services (WPS) er navnet Microsoft har gitt teknologien som består av nye servertjenester og ny oppdatering av operativsystemet Windows XP. På serversiden vil teknologien bli inkludert i den første oppgraderingen, "service pack", for Windows Server 2003 i første kvartal neste år. På klientsiden skal det komme en nedlastbar oppgradering allerede i år.

Microsoft viser til sine egne erfaringer med å drifte mer enn 4.000 tilgangspunkter i hovedkvarteret i Redmond, så vel som rundt om på kloden. Disse benyttes av flere enn 40.000 ansatte, ifølge IDG News som siterer Shai Guday, gruppesjef for trådløst og mobilitet i Microsoft.

Standarder

For å sikre sine egne nettverk har Microsoft basert seg mye på 802.1x-standarden, som også vil ligge til grunn i WPS. Andre sikkerhetselementer er Protected Extensible Authentication Protocol (PEAP) og Wi-Fi Protected Access (WPA). Internet Authentication Service (IAS), som Microsoft kaller Radius-serveren, er inkludert i Windows Server 2003.

I tillegg til sikkerhet, skal WPS gi operatører mulighet til å gi informasjon om opprettelse og konfigurasjon til bærbare pc-er og andre mobile enheter. Dette skal spare brukerne for å måtte knote med justeringer for å få forbindelse. Så fort brukeren logger seg på, skal nettverket kjenne denne igjen, automatisk opprette en sesjon og sørge for taksering.

Windows XP skal automatisk velge riktig nettverk ut fra informasjon fra operatøren. Ifølge Guday skal en betaversjon foreligge slik at operatørene kan begynne testing med en gang. Det samme skal gjelde klientprogramvaren. Oppgraderingene skal være gratis for brukere med gyldige lisenser.

Både Swisscom og T-Mobile skal demonstrere den nye trådløse Windows-teknologien. IDG News rapporterer ikke om hva WPS eventuelt kan bety for gratis ip-soner, eller ip-soner med annen forretningsmodeller enn taksert bruk.