Enklere Vista-installasjon

Enklere Vista-installasjon

Programmet vLite lar deg lage en installasjons-dvd for Windows Vista som er tilpasset dine egne behov.

Hvor ofte man har behov for å installerer Windows Vista vil variere fra bruker til bruker. For noen blir det kanskje flere år mellom hver gang, mens andre gjør det jevnlig på ulike pc-er.

Programmet vLite er beregnet for å lage en installasjons-dvd der en del valg under installasjonen er definert på forhånd, samt at man kan velge å ta bort en rekke komponenter som man ikke bruker.

Man kan også legge registreringsnøkkelen inn på forhånd, eller man kan la være hvis man ønsker å lage en dvd som skal kunne brukes på flere maskiner. Programmet kan også benyttes for å redusere installasjonsstørrelsen for Windows Vista, for eksempel for spesielle installasjoner på flashminne eller lignende.

vLite er gratis og kan lastes ned fra www.vlite.net.

Enkelt

Prosessen med å lage en ny dvd starter med å kopiere inn alle installasjonsfilene fra den originale dvd-en til harddisk. Dette håndterer programmet.

Videre velger man hvilke videre valgopsjoner man skal ha i programmet. For eksempel kan du spesifisere hvilke komponenter/programmer/funksjoner som skal installeres eller velge at User Account Control skal være deaktivert som standard.

Du kan også bestemme hvilke regionale innstillinger som skal være standard eller om du ønsker å skjulte eller vise filnavn/filtype.

En rekke valg man må gjøre under installasjonen av Vista kan predefinieres i vLite.

Opsjonene innenfor disse områdene varierer i utstrekning. Vi vil tro valgmulighetene også blir flere etter hvert som programmet videreutvikles. For hver versjon har det allerede blitt lagt til betydelig ny funksjonalitet underveis.

En nyttig funksjon er muligheten til å integrere drivere. Dette kan være spesielt aktuelt å benytte for drivere til lagringskontrollere, for eksempel om man skal installere Windows på et RAID-oppsett. Dette vil ellers kreve at man har driverne tilgjengelig på cd, usb-minnepinne eller diskett under installasjonen av Vista (hvilket er en stor forbedring fra XP, der kun en diskett var løsningen).

Hvorvidt andre drivere bør installeres samtidig med operativsystemet blir en vurderingssak. Det kan være praktisk, men samtidig kan det være mer fornuftig å laste ned oppdaterte drivere.

Brenn ut

Når du har definert alle opsjoner lager du en ny installasjons-dvd som brennes direkte fra programmet. Du har også mulighet for å lagre installasjons-dvd-en som et iso-diskbilde, slik at du enkelt kan brenne ut senere.

Å ha liggende en kopi som et diskbilde kan være en fordel om du skal installere Vista som en virtuell maskin, da dette ofte går raskeste enn å bruke den fysiske platen.

LES OGSÅ: Slik setter du opp en virtuell maskin

Enklere XP-installasjon

For Windows XP finnes det også programmer som gjør det enklere å lage tilpassede installasjons-cd-er. Et av de mest brukte er nLite fra www.nliteos.com. Utviklerne bak er de samme som for vLite, og funksjonaliteten er mye av den samme.

Programmet kan også benyttes til å integrere oppgraderingspakker (service pack) inn på en ny installasjons-cd for XP.

LES OGSÅ: IT-ekspertens verktøykasse