Nvidia lanserer DirectX 10 for bærbare

Nvidia lanserer DirectX 10 for bærbare

Grafikkbrikkeprodusenten Nvidia har utviklet en serie nye grafikkbrikker for bærbare, med DirectX 10-kompatibilitet.

De nye bærbarbrikkene er basert på Nvidias Geforcre 8-serie, som igjen er basert på G80-brikken. Med de to ny brikkene Geforce 8600M og 8400M lover Nvidia å servere ekstremgrafikk, selv på bærbare maskiner.

LES OGSÅ: Spillbærbare med Santa Rosa

Det er første de senere årene at det har blitt vanlig med heftig 3D-grafikk i bærbare datamaskiner, og selv i dag er det kun de dyreste modellene som leverer grafikk som er i nærheten av det selv en enkel stasjonær er kapabel til.

Støtte for DirectX 10 gjør at selv bærbare maskiner nå kan utnytte alle de avanserte 3D-funksjonene som kom med Windows Vista, blant annet Aero-grensesnittet.

- GeForce 8M-serien viser vei for den nye generasjonen av bærbare Vista pc-er. Ny bærbare maskiner med støtte for Windows Vista Premium, DirectX 10 og HD-video-avspilling, gir brukerne en helt ny 3D-opplevelse, sier Rene Haas, leder for NVIDIAs avdeling for bærbar pc-grafikk.

De nye Geforce 8M-brikkene er så langt de eneste grafikkbrikkene for bærbare som støtter DirectX 10. Konkurrenten AMD/ATI har fortsatt ikke lansert grafikkort for vanlige stasjonære pc-er med tilsvarende teknologi, og er nok enda lenger unna med bærbargrafikk i samme klasse.

Geforce 8M gir i tillegg til DirectX 10-støtte, også bedre dekoding av HD-video i H.264-format.

Dobler grafikkytelsen

Nvidia hevder at de nye brikkene gir opptil dobbelt så kraftig ytelse som den nåværende generasjonen av grafikkbrikker, samtidig som de også støtter neste generasjons dataspill. Det er også lagt til nye avanserte instruksjoner for å balansere ytelse med batterilevetid.

Det vil i første omgang komme fem forskjellige Geforce 8M-brikker. 8400G, 8400GS og 8400GT vil lanseres som det billige 8M-alternativet. G-modellen vil kjøre på noe lavere hastighet og med færre pipelines enn de to andre modellene. Mens G og GS-modellene vil ha støtte for opp til 256 megabyte grafikkminne, vil GT kunne levers med hele 512 megabyte dedikert grafikkminne. GT-kortet kjører også med høyere klokkehastigheter og dobbelt så høy minnebåndbredde.

8600-brikken kommer i to utgaver, en GS og en GT-utgave. GS vil kjøre med noe høyere klokkehastighet, men kun halvparten så mange stream-prosessorer som GT. Dermed vil GT være en raskere løsning til tross for lavere hastighet på kjernen.

Den nye Geforce-serien er tilgjengelig på bærbare pc-er fra blant annet Fujitsu-Siemens, Medion, Packard Bell og NEC Computers SAS.

LES OGSÅ: Santa Rosa skal redde dagen