Nyttig skjermsertifisering for Vista

Nyttig skjermsertifisering for Vista

I forbindelse med introduksjonen av Windows Vista har Microsoft innført sertifisering av skjermer.

Flere skjermprodusenter selger i disse dager skjermer med et Vista-sertifisert klistremerke. Men hva innebærer Vista-sertifisering av skjermer?

For å få svar på dette spørsmålet måtte vi grave gjennom et 300 sider langt dokument som Microsoft har utarbeidet for maskinvareleverandører. Dokumentet, som går under navnet «Windows Logo Program Device Requirements», forsøker å gi svar på hvilke retningslinjer maskinvareleverandører må følge for å kunne bruke Vista-logoen i forbindelse med promotering av produktene sine. Promotering er altså et stikkord her.

Dette går sertifiseringen ut på

Sertifiseringen er delt inn i to klasser: Basic og Premium. Kravene for å bestå Basic-sertifisering er ikke særlig store. Det holder at skjermen oppfyller grunnleggende krav som støtte for DDC/CI-standarden (en standard for kommunikasjon mellom skjermkort og skjerm), støtte for tidsstyring av operativsystemet og mulighet for å gå i dvale etter en tids periode med inaktivitet.

Kravene for Premium er noe mer omfattende, alt ettersom hvilken produkttype det er snakk om. Det er egne krav for store plasma/lcd-tv-er, og andre for crt- og lcd-skjermer. Vi har kun sett på kravene for lcd-skjermer.

Hovedingrediensene for Premium-kravene er kravene fra Basic, pluss støtte for DVI/HDMI og HDCP. Dette er trolig de vanskeligste kravene å oppfylle for skjermene. Utover dette er det mest snakk om banale funksjoner som innstillingsmuligheter for fargetemperatur, mulighet for å gjenopprette standardinnstillingene fra fabrikk innen fem skunder og mye mer.

De aller fleste skjermer på markedet i dag leveres med de sistnevnte funksjoner.

Konklusjon

Konklusjonen er at man skal ta sertifiseringen fra Microsoft med en klype salt. Basis-kravene som blir stilt er meget opplagte og ikke spesielt vanskelig å oppfylle for de aller fleste skjermene som selges i dag. Det er litt verre med Premium-kravene, da det stiller krav til en digital tilkobling og HDCP-støtte for beskyttelse av HD-materiale. Det kan være greit å forsikre seg om at en skjerm har dette i dag.

Sertifisering av skjermer har uansett noe for seg, dersom det er med på å bidra at useriøse aktører og elendige produkter siles vekk fra markedet.

LES OGSÅ TESTEN: Ferske 19-tommere