Vista skolen: del 2

Vista skolen: del 2

Denne leksjonen tar for seg visningstyper og virtuelle mapper i Windows Vista

En av de aller største nyhetene i Vista er faktisk forbedringene som er blitt gjort i Windows Utforsker. Setter man Utforsker fra Windows XP ved siden av Utforsker i Vista, ser man at forskjellene er dramatiske. Flere personer som undertegnede har snakket med, sier at de savner Utforsker fra XP, fordi Utforsker i Vista er rett og slett for avansert eller har et «layout» som er veldig mye annerledes.

Etter å ha gjennomført denne delen, kan du forhåpentligvis tilpasse Utforsker slik at du kan arbeide mer effektivt.

Filmenyen i Utforsker under Vista er ikke blitt fjernet. Den kan hentes frem ved å trykke på ALT-tasten

For å dra frem Windows Utforsker trykk på Windows-tasten + E. Sammenlikner du Utforsker i Vista mot Utforsker i XP, vil du oppdage at trestrukturen i Utforsker er bevart, men det finnes flere nye elementer, som f.eks. et forhåndsvisningspanel helt i bunn, og en hurtigmeny øverst til venstre.

Hensikten med hurtigmenyen er at du enkelt skal få tilgang til ofte brukte mapper som Bilder, Musikk, Dokumenter o.l. Du kan enkelt legge til og fjerne nye mapper til denne menyen ved å dra og slippe mapper. Legg merke til at du enkelt kan gjøre denne menyen lenger hvis du vil. For å øke størrelsen på menyen drar du den nederste delen av panelet nedover. Prøv selv.

LAST NED: Seks steg til Windows Vista

Forhåndsvisningspanelet kan også endre størrelse, det gjøres ved å dra toppen av panelet opp eller ned. Panelet kan også fjernes helt hvis du høyreklikker på det og velger «Hide Details Panel».

En annen forandring som mange legger merke til med Utforsker i Vista, er at filmenyen er borte. Denne kan dras frem ved å trykke på ALT-knappen.

Visningsstiler

Vista-versjonen av Utforsker tilbyr svært mange forskjellige måter å vise innholdet av en mappe. I motsetning til Windows XP er standard visningsmetode satt til detaljer. I Windows XP var dette satt til side ved side. Det finnes to måter å endre visningstypen på. Du kan enten trykke på Visningsknappen eller trykke på den lille pila ved siden av Visningsknappen. Trykker du på pila, vil du se samtlige visningstyper, den samme effekten oppnås ved å trykke på visningsknappen fem-seks ganger. Her er det bare å finne den stilen du liker. Et godt tips til deg som har en mus med et rullehjul. Du kan faktisk endre visningstype ved å rulle på dette hjulet.

Hvilken visningstype er best må du avgjøre selv. Personlig liker jeg detaljvisning fordi det lar meg se mye informasjon i et skjermbilde. Dessuten kan man enkelt lese av metadata fra filer og mapper dersom man har tenkt til å opprette virtuelle mapper (mer om det senere). Et problem med detaljvisning er imidlertid at ikonene kan bli for små. Spesielt på en skjerm med høy oppløsning. Det er synd at man ikke kan gjøre noe med dette i Vista.

Virtuelle mapper

Begrepet virtuelle mapper ble introdusert i tidlige utgaver av Vista. Virtuelle mapper er kort fortalt mapper som inneholder en filtrert visningstype eller et søkeresultat. Et eksempel på en slik mappe kan være en mappe som inneholder all musikk fra 90-tallet. I den endelige versjonen av Vista har Microsoft gått vekk begrepet virtuelle mapper til fordel for uttrykket lagrede søk eller «Search Results».

En av nyhetene i Vista er visningsfunksjonen «Stack by». Det er en nyttig visningsfunksjon hvis du har tenkt til å stable mange forskjellige mapper/filer som har mye til felles

Vi skal i dette eksemplet lage en virtuell mappe som heter «Favoritt musikk». I denne mappen skal vi samle all musikk som er vurdert til fem stjerner. Det finnes mange måter å opprette virtuelle mapper på, vi har gjort det uten å bruke søk.

Vi har gått inn i Musikk-mappen, og høyreklikket i Utforskervinduet og valgt «Stack By». Deretter har vi valgt «Rating». Da vil Utforsker automatisk lage mapper etter antall stjerner. Dobbelttrykk på mappen «5 stars» og trykk på «Save Search» fra Utforsker-menyen. Kall søket for Favoritt musikk. Som du sikkert vil oppdage etter hvert, er den store fordelen med virtuelle mapper at de oppdaterer seg forløpende.

Du har nå fått en lett gjennomgang av hvordan du kan tilpasse Windows Utforsker under Vista. I neste del av Vista-skolen skal vi se nærmere på hvordan du kan gjøre Vista mer personlig, med blant annet visuelle effekter, lyd og tekst. Følg med.

PS: Denne guiden er foreløpig basert på den engelske versjonen av Windows Vista, ettersom en norsk utgave ikke er lansert enda.

LES OGSÅ: Vista-skolen Del 1: Tilpass Vista