Vista-skolen, del 3: Mer personlig Vista

Vista-skolen, del 3: Mer personlig Vista

Vista tilbyr svært mange funksjoner for individuell tilpasning av operativsystemet. Vi har tittet nærmere på hvordan du kan gjøre Vista mer personlig.

At Windows Vista er den lekreste versjonen av Windows hittil, er det ingen tvil om. Med det nye maskinvareakselererte brukergrensesnittet Aero er det mulig å gjøre nye spennende ting som før ikke har vært mulig under Windows. Eksempler på hva som nå er mulig, er avanserte animasjoner, sanntidsvisning av minimerte programvinduer og vindugjennomsiktighet. Aero er for øvrig en forkortelse for «Authentic, Energetic, Reflective, Open».

Visuelle effekter

Vista tilbyr langt bedre og flere tilpasningsmuligheter av de visuelle effektene enn tidligere versjoner av Windows. Samtlige innstillingsmuligheter for å endre utseende på Vista er samlet under menyen «Appearance and Personalization» i kontrollpanelet.

Det første og mest banale man kan gjøre under Vista, er å endre standardtemaet som heter Windows Vista. Har du et grafikkort som ikke oppfyller kravene til Vista, vil denne være satt til Windows Basic. Vær oppmerksom på det. Vi har i denne guiden gått ut i fra at du har et grafikkort som oppfyller grafikkravene til Vista. Ønsker du det klassiske Windows-utseende, trykk på Start, trykk på Control Panel, og Appearance and Personalization. Under Personalization trykk på Change the theme. Nå vil du se menyvinduet «Theme Settings». Fra denne menyen, velg Windows Classic fra valgmenyen under Theme. Ikke glem å trykke på OK. Ønsker du en blanding av det klassiske Windows utseende kombinert med det nye temaet, kan du velge Windows Basic. Dette er et godt valg for litt svakere maskiner som skal kjøre Vista.

Samtlige innstillinger som går på det visuelle, er samlet under menyen «Appearance and Personalization» som du finner i Kontrollpanelet.

Kjører du Windows Aero og ønsker å gjøre endringer med hensyn til farger og utseende av Windows, Start-menyen og oppgavelinjen, gå tilbake til «Appearance and Personalization»-menyen igjen. Under Personalization trykk på Window Color and Appearance. Som du sikkert ser, finnes det åtte ikoner som du kan trykke på. Dette er åtte typiske farger som Microsoft tror vil være populært. Det er mulig å velge egne farger, dette gjøres fra «Show color mixer». Legg merke til at du kan slå av gjennomsiktighet (Enable transparency) og fargeintensiteten (color intensity).

Polert tekst

Bruker du en flatskjerm eller en bærbar pc? I Windows Vista er «ClearType» aktivert som standard for bedre fontutjevning for flatskjermer. Men dessverre gjelder dette bare for maskiner som har et grafikkort som klarer å kjøre Vista med Aero. Har du et grafikkort som ikke oppfyller kravene for å kunne kjøre Aero, vil ClearType være deaktivert som standard. Ettersom ClearType ikke stiller krav til grafikkortet, kan du enkelt skru det på. Det gjør du fra kontrollpanelet. Fra kontrollpanelet, velg Personalization, og så Window Color and Appearance. Herfra vil du se menyen «Appearance Settings» dukke opp. Trykk på «Open classic appearance properties for more color options». Nå vil du kanskje kjenne deg igjen fra Windows XP. Fra menyen «Appearance Settings» velg Effects. Sett en hake i sjekkboksen foran «Use the following method to smooth edges of screen fonts: ». Trykk på OK.

Synes du Vista-fargene i Windows er for mørke, kan du enkelt bytte til andre farger fra denne menyen.

Dette er bare noen av de ulike innstillingene som Vista er utstyrt med. Det finnes selvfølgelig flere innstillingsmuligheter, men vi ønsker ikke å gå inn på dem her. Neste gang skal vi se nærmere på de nye verktøyene Vista er utstyrt med for bærbare pc-er.

Litt mer avansert...

Synes du overnevnte guide blir for enkelt, kan du prøve å aktivere flere Aero-effekter. Dette gjøres fra registeret. Husk at du gjør dette på eget ansvar.

Start regedit (trykk på Start, skriv deretter regedit i søk/kjørfeltet). I registeret, finn HKEY_Local_Machine -> Software -> Microsoft -> Windows -> Current Version -> Explorer. Lag en ny nøkkel av typen DWORD og kall den MILDesktop. Sett verdien til 1. Gjenta den samme prosessen på nytt, men denne gangen kall nøkkelen for MILExplorer. Ikke glem å sette verdien til 1. Gå ut av regedit og start maskinen på nytt. Hvis alt gikk vel for seg, så skal du se nye fiffige overgangseffekter.

LES OGSÅ VISTASKOLEN DEL 1 og 2: Vista-skolen: Tilpass Vista

Vista skolen: Utforsker