Vista-skolen, del 5: Sikkerhetskopiering i Vista

Vista-skolen, del 5: Sikkerhetskopiering i Vista

Sikkerhetskopiering og bedre støtte for å føre historie over forskjellige filutgaver er grunnleggende nyheter i Vista.

En av de største svakhetene i Windows XP er at sikkerhetskopiering av filer er blitt nedprioritert. Med Windows Vista forsøker Microsoft å rette opp dette inntrykket. Ved å tilby senteret «Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenter» skal sikkerhetskopiering gjøres tilgjengelig for alle.

Etter at du har lagt denne delen av Vista-skolen bak deg, skal du kunne bruke sikkerhetskopieringsfunksjonen i Vista. Du skal dessuten vite hvordan du kan finne frem til ulike dokumentversjoner.

Automatisert sikkerhetskopiering

Å automatisere rutinene for sikkerhetskopiering kan være meget nyttig. Man vet ikke hvor viktig det er før uhellet er et faktum. Start med å åpne programmet «Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenter». Du finner det under «System og vedlikehold» fra kontrollpanel. Trykk på Sikkerhetskopier filer. Nå vil du bli møtt av en veiviser som spør hvor filene det skal tas sikkerhetskopi av, skal ligge. Du kan enten velge en lokal disk, en nettverksressurs eller en cd/dvd-plate. Velg ønsket plassering og trykk på Neste.

Fra neste skjermbilde kan du velge hvilke filtyper du vil ta kopi av. Her har du valget mellom musikk, video, e-post og mange flere. Er det noe spesifikt du ønsker å ta en sikkerhetskopi av, sørg for at det er en hake i ruten for Flere filer. Trykk Neste for å gå videre. Nå spør sikkerhetskopieringsprogrammet om hvor ofte du ønsker å ta sikkerhetskopi av filene dine: hvor ofte, hvilken dag og hvilket klokkeslett. Når du er ferdig, trykk på Lagre innstillinger og start sikkerhetskopiering. Windows Vista vil nå ta sikkerhetskopi av filene dine. Dette kan ta en sin tid, alt etter hvor mye data det skal tas sikkerhetskopi av.

Programmet «Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenter» skal gjøre sikkerhetskopiering enkelt og lett tilgjengelig for alle.

Ønsker du å ta en full sikkerhetskopi av pc-en som du senere kan bruke til systemgjenoppretting, kan du også gjøre dette fra «Sikkerhetskopierings- og gjenopprettingssenter». I stedet for å velge Sikkerhetskopier filer fra denne menyen, velg alternativet Sikkerhetskopier datamaskin. Fremgangsmåten for å ta sikkerhetskopi av hele maskinen eller enkelte filer er noenlunde den samme. En viktig forskjell er at en komplett sikkerhetskopi av maskinen kan ikke ligge på en ekstern harddisk som benytter komprimering. Vista vil automatisk oppdage hvilken harddisk som er systemdisken, og velge dette for deg. Du kan derfor ikke endre hvilken disk du skal ta en komplett sikkerhetskopi av. Trykk på Start sikkerhetskopiering for å begynne. Vær oppmerksom på at dette kan ta noe tid.

Tidligere versjoner

Det er fort gjort å skrive over en fil ved en feil. Hadde det ikke vært fint om det ble lagret en kopi av de ulike filversjonene du utarbeidet før dokumentet ble overskrevet? I Windows Vista føres det historie over ulike filversjoner, slik at man kan gjenopprette filer basert på endringer. Teknologien går under navnet skyggekopi og er en tjeneste som tilbys av filsystemet.

Windows Vista fører historie over ulike lagrede filversjoner slik at du hele tiden kan gå tilbake til versjoner du har utarbeidet over tid. Denne funksjonen stjeler litt harddiskplass, men er nyttig for alle som jobber med filer som endres stadig vekk.

Det er enkelt å gå tilbake til tidligere filversjoner. For å gjøre dette, høyreklikk på en mappe eller en fil, og velg Egenskaper. Dersom det er blitt ført skyggekopier av mappen eller filen, skal du ha tilgang til tidligere fil/mappe-versjoner. For å gjenopprette en tidligere kopi, marker den kopien du ønsker å gjenopprette og trykk deretter på Kopier. Ikke glem at hvis skyggekopier skal fungere, må Systembeskyttelse være aktivert. Dette gjør du ved å trykke på System-linken fra «System og vedlikehold»-menyen fra Kontrollpanel. I venstre kolonne vil du finne en link som heter Systembeskyttelse. Trykk på denne linken og sjekk at det er en hake i ruten foran de harddiskene du ønsker at det skal tas skyggekopier av.

Husk!

Skal du bruke en delt nettverksressurs som lagringsplass for sikkerhetskopiene dine, kan maskinen som tjener den delte nettverksressursen ikke kjøre Windows XP Home Edition.

Det er bare Business, Enterprise og Ultimate-versjonen av Vista som har støtte for skyggekopier (tidligere versjoner).

LES OGSÅ: Vista-skolen trinn for trinn