Windows 7 gir aktiv dødshjelp

Windows 7 gir aktiv dødshjelp

Vista-veksten går enda tregere etter lanseringen av Windows 7.

Vista ser ut til å dø stille. Operativsystemet har aldri levd opp til forventningene, og salget har vært mye lavere enn Microsoft hadde håpet på.

Nå virker betaversjonen av det nye operativsystemet Windows 7 som aktiv dødshjelp for Vista.

Vistas vekst i markedsandeler har gått ned etter Microsoft viste frem det nye systemet, ifølge tall fra Net Applications. For fjerde måned på rad kommer Vista lavere enn gjennomsnitt på de siste 12 måneder.

Det betyr at Vista-veksten har bremset opp helt siden Windows 7 beta ble tilgjengelig i midten av januar.

Halvparten

Vista har ikke vært en suksess for Microsoft. Selskapet har meldt jevnt økning av Vista, men dette har nesten utelukkende gått på bekostning av det eldrende systemet Windows XP.

I 2008 var Vista-veksten på 0,9 prosentpoeng hver måned. Men siden januar har veksten bremset kraftig. Vista økte med 0,5 prosentpoeng de siste fire månedene, altså rundt halvparten av i fjor.

Ifølge tallene til Net Application har Vista brukt av 24,4 prosent av alle 40.000 datamaskiner som selskapet følger med på. Det er 0,45 prosentpoeng mer enn i april.

Windows 7 tok 0,42 prosentpoeng i mai, en økning på 75 prosent i forhold til april. Lanseringen av Windows 7 RC 4. mai har bidratt til veksten.

Beta-testere

Et annet tegn at det bare to år gamle Vista-systemet er i tungt vær, er år-over-år målingene. I februar var økningen i forhold til i fjor opp 67 prosent, i mai var oppgangen bare 36 prosent.

Tallene er ikke overraskende. Mottagelsen av Windows 7 har var positiv. En undersøkelse i april viste at profesjonelle beta-testere var fire ganger mer fornøyde med Windows 7 enn det beta-testere var med Vista.

Windows XP holder fremdeles 61,5 prosent av markedet. Selv om systemet stadig vekk er på vei nedover i markedsandel, har nedgangen blitt svakere de siste månedene. Det peker på at brukerne tviholder på sine gamle systemer inntil de kan gå direkte på Windows 7, heller enn å gå over til Vista som mellomstasjon.

Les om:

Windows Vista