Xbox 360 ingen julehit

Det er ingen lysning i sikte for alle som hadde planer om å kjøpe Xbox 360 til jul. Leveransene kommer i små drypp til utpå nyåret.

Da Xbox 360 ble lansert 2. desember tømtes lagrene på noen få timer. Elkjøp solgte 2.000 bokser i løpet av en time. Snart en uke etter lanseringen er ikke situasjonen noe bedre.

 

Nå venter distributører og forhandlere på neste levering. Hvor mange maskiner som kommer, vil ingen si noe om. Trolig er det få som vet det. Konsekvensen er at Xbox 360 ikke kan bli den julegavehiten som mange hadde forventet.

 

De store kjedene som Elkjøp og Expert kjøper selv konsollene direkte fra Microsoft, mens alle de andre forhandlerne, blant annet nettbutikkene, får sine varer via de to distributørene Itegra og Pan Vision.

 

Elle melle

 

- Vi tar inn det vi får tak i, men alt allokkeres. Microsoft posjonerer ut, sier Øyvind Thoresen i Pan Vision. 

 

- Skal man kjøpe Xbox 360 til jul, må det kjempes om den. Men alle får ikke. Etterspørselen er langt større enn det som kan leveres. Jeg tror dette kommer til å fortsette til langt ut i neste år, sier han.

 

Situasjonen er ikke bedre hos Itegra. Nils Løreng Olsen forteller at boksene som kommer inn stort sett går til tidlig innlagte ordrer. De venter også på ukens drypp fra Microsoft.

 

- Dette vil nok vedvare frem til jul og enda litt til, sier han.

 

Bengt Pettersen hos Microsoft  kan heller ikke love at leveringssituasjonen bedres med det første.

 

Forklaringen

 

Forklaringen på denne for mange triste situasjonen er enkel. Microsoft klarer ikke å produsere nok konsoller til det som tilnærmet har vært en global lansering.

 

- Vi har jo en fabrikk som produserer disse. Så skal konsollene distribueres over hele verden og man må fordele de enhetene som er produsert. Da blir det små drypp underveis. Hadde vi ikke gjort det på denne måten, kunne vi risikert at noen regioner eller land hadde tatt alt som var produsert og vi hadde for eksempel ikke fått noen konsoller i det hele tatt  i to uker.