Xbox i en telefon

Xbox i en telefon

Intels nye prosessor-familie PXA27x er laget for videotelefoni på mobilen og avspilling av film med dvd-kvalitet på trådløse pda-er.
Den nye prosessorfamilien, tidligere kjent under kodenavnet Bulverde, ble kunngjort på Intels Developer Forum i Taiwan mandag.

Flere OS- og applikasjonsleverandører har allerede utviklet programvare for prosessoren. Og Sony Music har tidligere kunngjort at selskapets multimedieinnhold vil bli tilrettelagt for pda-er og mobiltelefoner med de nye brikkene. Også Sonys spilldivisjon, Sony Computer Entertainment, skal være interessert i å lage innhold for mobile enheter med Intels PXA27x-prosessorer.

For å understreke spill- og multimediemulighetene har Intel beskrevet prosessorfamilen som "Xbox i en telefon". En ny aksellerator gjør blant annet 3D-rendering mulig.

I tillegg til multimedia har lavt strømforbruk og forbedret sikkerhet stått i fokus når Intel har utviklet de nye prosessorene, som er basert på Xscale-teknologi. For første gang er Intel Wireless MMX lagt inn for bedre video-støtte.

Gjennom Intel Wireless Trusted Platform støttes sikrere lagring, krypto-nøkler og flere vanlige sikkerhetsprotokoller. Quick Capture kamera-teknologi gjør at kameraer med oppløsning på inntil fire megapiksler kan benytte prosessoren.

PXA27x-plattformen er den første som kan brukes sammen med alle de vanligste trådløs-teknologiene gsm/gprs, Wimax, wlan og Bluetooth.

Ifølge pressemeldingen fra Intel er test-eksemplarer av de nye prosessorene klare for utsendelse. Volumproduksjon vil også starte i inneværende kvartal. Listepris for en PXA270 på 312 MHz er 32 dollar (220 kroner) ved bestilling av 10.000 enheter.