Xerox ute med bredt MPS-program

Xerox ute med bredt MPS-program

Xerox er først ute med et partnerrettet og produsentnøytral Managed Print Service-program.

Managed Print Services har vært en snakkis det siste året i skriverbransjen, men hittil har man sett få konkrete praktiske resultater. MPS på norsk betyr en sentralisert og gjerne outsourcet styring av bedriftenes skriverpark med en prissettingen basert på forbruk. Dette kan spare bedriftene for betydelige utgifter til kontortjenester.

30 prosent besparelser

I følge Gartner er det mulig dersom det ikke er iverksatt tiltak tidligere, å redusere utgiftspostene med opptil 30 prosent innen områder som plass, administrasjon, ressurser, papir, blekk, toner, feil, oppetid, effektivitet, drift, vedlikehold og lisenser. I tillegg kommer miljømessige effekter relatert til eventuelt overforbruk av strøm og naturressurser. I sum blir de potensielle gevinstene store for virksomhetene, samfunnet og miljøet.

HP har til dels i samarbeid med Canon kommet lengst i med en slik strategi, men foreløpig har de bare gått direkte ut i markedet. Xerox nye MPS-program er dermed det første initiativet hvor også partnere og forhandlere kan ta del i et voksende marked for MPS.

Globalt bruker bedrifter årlig 20 milliarder dollar på utstyr og tjenester til kontoret skal vi tro IDC. De antar at i 2011 vil det europiske markedet for MPS være på 7,2 milliarder dollar.

Milliardmarked

Administrerende direktør for Xerox, Jens Petter Ørjansen, har med utgangspunkt i dagens maskinomsetning regnet seg fram til at Norge utgjør 2,54 prosent av det europeiske kontormarkedet. Det skulle tilsi et potensielt norsk marked for MPS på 1,25 milliarder kroner i 2011. I et typisk smb-marked som det norske betyr det at mye av kundekontakten må håndteres av forhandlerleddet.

Gartner har plassert Xerox, HP, Ricoh og Canon lengst oppe til høyre i sin magiske kvadrant når det gjelder de teknologiske mulighetene for MPS i produsentenes maskinvare. Når det gjelder mulighetene til å gjennomføre en MPS-strategi er Xerox og HP kommet lengst. Men HP har altså ikke valgt å kjøre i gang en partnerstrategi på MPS-området.

Har startet opptreningen

Xerox lanserte sin partnerstrategi i Storbritannia i april i år, og i august sparket de i gang i Norge med trening av forhandlernes salgspersoner. I tillegg har de også kurset de analytikerne som vil spille en viktig rolle i kartleggingen bedriftenes skriverpark og med det kunne synliggjøre behov og besparelser for kundene.

Her i Norge har Xerox gjennomført flere direkte installasjoner med Bergen kommune som mest kjente case, men de jakter nå sammen med partnerne de første casene hvor mindre organisasjoner kan utnytte en MPS-strategi.

Først ute er selvsagt partnerne med Xerox som singel brand, men programmet er også lagt opp for andre autoriserte forhandlere som ikke nødvendigvis har fått kunden gjennom en skriverleveranse fra Xerox.

- Ikke alle bedrifter ønsker å bytte ut hele skriverparken for benytte seg av mulighetene med MPS. Derfor er vår løsning merkeuavhengige slik at våre partnere og forhandlere kan ta over og drifte kundens totale maskinpark, sier Jens Petter Ørjansen.