Zepto bredder seg i Skandinavia

Norske Zepto Computers åpner avdelinger i Sverige og Danmark. Markedet for bærbare datamaskiner skal angripes. Bak selskapet står brødrene Tom og Tore Vedvik som bygde opp og tjente seg rike på selskapet EET.
Det er et par år siden den siste av de opprinnelige stifterne, Tom og Tore Vedvik, forlot EET og overlot roret til ny ledelse.

-- Norske Zepto startet opp for litt over ett år siden, Danmark er godt i gang og Sverige følger etter om cirka en måneds tid. Vi er alle selvstendige virksomheter, men vi drar fordel av hverandres kunnskaper og kontakter, sier Tom Vedvik.

I løpet av det første året regner Vedvik med at Zepto skal erobre en prosent av det danske markedet for bærbare pc-er. I løpet av 2006 er planen at syv prosent skal tilhøre Zepto. Det vil si 28.000 bærbare datamaskiner, og en årlig omsetning på 430 millioner danske kroner.

-- Grunnen til at vi har såpass høye forventninger til Zepto i Danmark er at Zepto her i Norge allerede har en prosent markedsandel. Så vi tror på tallene, sier Vedvik.

Skal doble

Zepto selger kun bærbare pc-er, og selger direkte til sluttkunden. Prisen skal være lav, og modellutvalget begrenset.

-- Konseptet innebærer at vi til enhver tid skal ha de beste maskinene på markedet målt i pris/ytelse. Vi samarbeider med en av verdens største notebook-produsenter, noe som resulterer i at vår maskiner kan selges til rimelige priser.

Zepto foretar konfigurering av maskinene i hvert enkelt land, etter kundenes spesifikasjoner.

Siden oppstarten i august 2001 har selskapet solgt cirka 1.300 bærbare pc-er. Vedvik sier han er rimelig godt fornøyd, og at selskapet vil sitte igjen med en positiv bunnlinje.

Budsjettet for 2002 er en omsetning på 20 millioner kroner.

-- Det er fullt mulig å doble i 2003, sier Vedvik.

Selskapet har ikke fått de helt store ordrene ennå. Den største er på åtte maskiner. Kundemassen er bedrifter og privatpersoner, inklusive studenter.

Tror på nabolandene

Konkurransen mot a-merkene er hard. Tidligere forsøk fra andre på å dra igang et ukjent merke på bærbar-siden i Norge har slått feil. Best Technology er ett eksempel.

-- Ingen har fått det skikkelig i Norge før, men det er ingen umulighet, påstår Vedvik.

-- Mange har feilet i Sverige og Danmark før dere. Hvordan skal dere unngå det?

-- De som starter opp selskapene har lokalkunnskap og sitter på store eierandeler selv. Vi har jobbet sammen med disse personene i nesten 20 år.

I Sverige og Danmark eier Zepto i Norge kun 20 prosent av selskapene. Resten sitter den lokale ledelsen på.