Zeta utfordrer Linux og Windows

Zeta utfordrer Linux og Windows

Et nytt operativsystem har stille og rolig sneket seg ut på markedet. Kan det lykkes?

Gamle BeOS vil ikke dø. Ikke helt. Nå har det fått ny form, nye utviklere og nytt navn. Zeta 1.0 ble lansert uten brask og bram i juni.

 

Det er tyske yellowTab som har stått for dåden. Zeta er til tross for sin bakgrunn som BeOS, et nytt operativsystem som skal være et alternativ til Windows og Linux.

 

BeOS dukket opp på slutten av 1990-tallet og holdt på å bli kjøpt opp av Apple. BeOS var på nippet til å bli neste versjon av Mac OS. Men Apple kjøpte NeXT i stedet og skapte OS X. Selskapet bak BeOS, Be Inc., havnet i trøbbel og ble kjøpt opp av Palm. Palm solgte det etter hvert videre til yellowTab.

 

Tviler på suksess

 

Å satse kommersielt på et nytt operativsystem krever mot. Noen vil kalle det dumdristig. Har de i det hele tatt en mulighet til å lykkes?

 

- Jeg er usikker på hvordan de vil klare seg når jeg tenker på hvilke problemer Linux har med å bite seg fast i sluttbrukermarkedet til tross for at de har et veldig stort tilbud av programvare, og det er gratis, sier førsteamanuensis Anders Fongen ved Norges Informasjonsteknologiske Høgskole.

 

Fongen er ekspert på operativsystemer og har gitt ut bok om emnet.

 

- Det kan bli vanskelig å komme ut med et kommersielt operativsystem uten å ha tilfanget av gratisprogrammer og ikke samme kontakt med open source miljøet, sier han.

 

Mangler samspill

 

Ut i fra hva Fongen har sett av opplysninger på nettstedet til yellowTab, savner han opplysninger om utviklingsstrategi og utviklingsplattform. Samspill med både Linux og Windows er ekstremt viktig for å lykkes.

 

- Er det mulig å porte eksisterende Linux-programvare over til Zeta? Det blir viktig for dem at de kan ta del i Open Source-miljøet og ha en eller annen portingstrategi fra det ene til det andre slik at de kan bruke de store og kjente Open Source-pakkene, sier han.

 

- Alt i alt har jeg ikke så stor tro på Zeta.

 

Bra kritikk

 

Zeta kan ikke kjøres på Mac, men krever en Pentium på minst 200 megahertz. I en omfattende test av det nye operativsystemet, skriver Ars Technica at yellowTab har gjort en beundringsverdig jobb med å gi liv til systemet. Har du god tid, kan du lese testen her.