Fortsatt norske pc-er

West, Tiki, Telemark, Evercom, Rec og mange flere norske pc-produsenter er borte. Men det produseres fortsatt pc-er. Hos distributørene.

Publisert Sist oppdatert
TCi Computer har bygget pc-er i 15-16 år. Selskapet ble startet i 1987 som Mips AS, et navn det hadde frem til mars i fjor. TCi er dermed kanskje det eldste pc-merket som fortsatt produseres i Norge.

Men det blir ikke riktig å kalle TCi Computer for en ren pc-produsent. Etter nedturen i bransjen begynte de med distribusjon for å holde volumene oppe på komponenter. Skjermer og periferiutstyr fra Benq, bærbare pc-er fra Acer, skrivere fra OKI og hovedkort fra A-Open tilhører produktspekteret.

Fire-fem forsvant

I dag er omsetningen rundt 50-50 mellom distribusjon og salg av pc-er og servere. Johansen forteller at de ønsker å levere så mange pc-er som mulig gjennom forhandlere. I fjor forsvant fire-fem av de mindre distributørene, noe som åpner ytterligere markedsmuligheter for TCi, mener Johansen.

I fjor økte TCi Computer omsetningen 16 prosent målt i kroner og fikk et positivt resultat på rundt en million kroner. Rundt 5.000 pc-er og servere gikk ut fra relativt kummerlige lokaler i Bergen. Lokalene nevnes fordi bedriften med 20 ansatte i disse dager er flyttet inn i et mer moderne bygg.

-- Vi har solid økonomi og god egenkapital. Det betyr mye i en litt ruskete bransje. Dette firmaet har alltid tjent penger, og alltid lagt vekt på kvalitet. Vi holder oss til et smalt produktspekter fordi det gir forutsigbarhet i produktene våre; det er for eksempel alltid Intel brikkesett og ATI grafikkort i pc-ene. Dette er viktig for å kunne gi riktig svar på spørsmålet om hva som skjer når noe går galt, mener Johansen.

Rider igjen

Hugo Rask-Jensen er intet ukjent navn i norsk pc-produksjon. Dansken startet med import av datakomponenter med firmaet Rask Engros i 1989 og begynte produksjonen av REC (Rask Engros Computer) pc-er to år senere. Senere ble firmaet til Rec Computer og ble etter hvert slått sammen med Cinet.

Under turbulensen i pc-markedet endret Rec-Cinet i 2002 navn til Cinet. Rask-Jensen forlot selskapet for å starte faghandel for foto på nett basert i Sandefjord. I fjor høst var det slutt for Cinet. Boet ble kjøpt av den største kreditoren, Itegra. To måneder senere, i slutten av oktober, var produksjonen igang igjen. Nå i Sandefjord, og med Hugo Rask-Jensen som leder.

Rask-Jensen finner det naturlig at pc-produksjon skjer i regi av distributørene; komponentprisene er bedre på grunn av større volum. Men det viktigste er at overhead-kostnadene reduseres betraktelig.

I Rec-Cinet var det 40 ansatte med administrasjon og det som hører til. Som avdeling i Itegra kan de produsere tilsvarende antall pc-er med åtte ansatte hvorav en er dedikert til salg.

Han mener at de nyter godt av Itegras kundemasse og spesielt et lavere kostnadsnivå. Rask-Jensen vil ikke være med på at det var marginene som tvang Cinet i kne. Det var kostnadene. For forhandleren er det også gunstig at pc-leverandøren også er distributør; det er flere produkter å hente fra samme sted.

-- Gjennomsnittsordren blir større, og det er en fordel både for forhandleren og oss.

Nest størst

Avhengig av hvordan du regner, kan Komplett kalles Norges nest største pc-leverandør. Bare slått av HP. Da må du telle med de 135.000 hovedkortene de solgte i tillegg til 22.000 vanlige pc-er og 10.000 bærbare. For du velger selv om du vil ha pc-en i løse deler og sette den sammen selv eller å få den ferdig skrudd.

-- Vi skrur pc-er så lenge vi tjener penger på det, men kjernevirksomheten er komponenter, sier finansdirektør Gyrid Skalleberg.

Ifølge Skalleberg har Komplett sin styrke i at de har et stort utvalg med mer enn 5.000 produkter på lager og er i stand til å levere. Og lang erfaring med distribusjon. Komplett selger i hovedsak via web og får dermed ikke den nærhet til kunden som andre pc-leverandører trekker frem. Men ifølge Skalleberg vet de en god del om kundene sine. Support er ikke noen stor byrde.

-- 73 prosent av kundene har erfaring med å bygge pc-er. Mange kunder jobber i it-avdelinger, og ofte blir andre i bedriften kunder via dem. Vi har også kvalifisert personale til å hjelpe de som trenger det. Det går veldig greit fordi vi har kompetente kunder og kompetente medarbeidere, sier Skalleberg.