TEST: Sony Cyber-shot DSC-WX1 - Sony-kompakt imponerer i dårlig lys

Med Sony Cyber-shot DSC-WX1 kan du stort sett droppe blitsen.

Publisert Sist oppdatert

Sony Cyber-shot DSC-WX1 er et lite kompaktkamera proppfullt av ny teknologi. Hvis du ikke kan fordra å bruke blits i dårlig lys, kan dette være kameraet for deg. Har medaljen noen bakside?

Det lille Sony-kameraet byr på en ganske nyutviklet Sony-bildesensor, et nydesignet objektiv med både god vidvinkel og bra tele, en rask bildeprosessor og avansert intern bildebehandling.

Setter ny standard?

I mange år har det typiske kompaktkamera hatt et objektiv med 3x zoom og med brennvidde som starter på en høyst moderat vidvinkeleffekt, for eksempel med tilsvarende 35 mm omregnet til 35 mm-kamera. I senere tid har stadig flere kameraprodusenter lagt om til 5x zoom på sine kompaktkameraer og tilbyr optikk med kraftigere vidvinkel og sterkere teleeffekt enn før.

Sony-kameraet har en brennvidde tilsvarende 24-120 mm. 24 mm vidvinkel er ypperlig både til å «få med mange» på bildet i trange omgivelser og til å få et utpreget og spennende vidvinkelperspektiv. 120 mm tele var betryggende da jeg ønsket å komme litt tett innpå et snøskredområde i vinterferien uten å gå så nær at det ble farlig.

200 prosent mer lys-sensitiv?

Sony hevder at WX1 har en bildesensor som er opptil 200 prosent mer lys-sensitiv enn tradisjonelle cmos-sensorer. Vi kan verken bekrefte eller avkrefte påstanden, men lå oss se hva som ligger bak den.

De fleste bildesensorbrikker kalles front-belyste. Lyset må passere gjennom et tynt lag av metalltråder før det når frem til selve bildesensor-diodene. Såkalte bak-belyste sensorer, som i WX1, har disse metalltrådene bak diodene. Dermed når en større andel av lyset frem.

WX1-kameraet har evnen til å registrere flere bildeopptak for deretter å slå dem sammen til ett bilde. Sony har benyttet denne teknologien også tidligere, men har nå videreutviklet den.

Denne teknikken slår til på to måter. Når du i dårlig lys velger innstillingen Håndholdt kamera i halvlys, tar kameraet opptil seks bilder på omtrent et sekund med lukkertid som gjerne er på rundt 1/8 sekund, og setter så sammen bildene til ett bilde. Sammenlignet med enkeltbilder tatt i dårlig lys har dette sammensatte bildet både lavt støynivå og som regel ingen bevegelsesuskarphet grunnet kamerarystelse. Forutsetningen er at det ikke er noen elementer i bildet som beveger seg. Den andre måten er i modusen Bildestabilisering. Da bruker kameraet kortere lukkertid, med også her høy ISO. Så analyseres bildene, og bare den skarpeste versjonen av eventuelle bevegelige objekter blir tatt med.

Disse løsningene gir nye muligheter ved fotografering i dårlig lys. Vil du ha gode bilder av venner og familie samlet til sosiale sammenkomster hjemme eller på restaurant på kveldstid, er dette et velegnet kamera for å ta gode miljøbilder uten blits.

Sveipende panorama

Kameraet har en imponerende panoramafunksjon. Du trenger ikke vente på å lage panoramabildet til du får åpnet bildene på pc-en. I stedet trykker du på utløseren og beveger kameraet i én retning, og så setter kameraet selv sammen et ferdig panoramabilde fra et utvalg av opptil 100 enkeltbilder. Panoramabildene kan dekke opptil 256 grader horisontalt og 175 grader vertikalt.

Kameraet er også hendig for foreldre som vil fotografere aktive barn, takket være mulighet til serieopptak på hele 10 bilder i sekundet i full oppløsning.

Sony-kameraets videofunksjon gir HD-video i 720 x 1280 punkter med 30 bilder i sekundet. Lyden er riktignok bare i mono, men vi fikk flotte videoopptak fra en søndagstur i Frognerparken i tidlig ettermiddagslys.

Vi fikk imidlertid ikke sett opptakene direkte på vår HDMI-baserte plasma-tv, for kabel for HD-tilkobling er ekstrautstyr. Vi overførte imidlertid opptakene til pc, redigerte dem der og sendte dem videre til en Apple TV-enhet tilkoblet tv-en – og fastslo at opptakene var ganske gode.

ISO-kvalitet

Kameraet har et manuelt ISO-omfang fra ISO 160 til ISO 3200. Siden dette er et kompaktkamera med liten bildebrikke, må man forvente mer korn og støy i bilder tatt med høye ISO-verdier enn om man tok de samme bildene med et speilreflekskamera – i hvert fall enkeltbilder. I vår test ble hudtoner gjengitt uten korn av betydning på ISO 160 og 200. ISO 400 ga også et brukbart resultat. Legger vi godviljen til, kan vi gi ganske god karakter på ISO 800 også. ISO 1600 og 3200 gir derimot grovt korn og ganske uskarpe bilder.

LES OGSÅ:

Sony med automatisk HDR

 

Kameraet har bare to blenderåpninger, f/2,4 og f/7,1.

Norske menyer

Det følger med en ganske tykk brukerhåndbok, men den er på mange språk, så informasjonsmengden er beskjeden, egentlig bare en kort beskrivelse av hvordan man kommer i gang med å bruke kameraet. Mer avansert informasjon finner man på en medfølgende cd-plate. Heldigvis er PDF-informasjonen tilgjengelig på norsk, som også kan velges som menyspråk i kameraet. Ypperlig.

Hovedprogramvaren for å importere, administrere og bearbeide bildene, programsuiten PMB, er derimot ikke oversatt til norsk. Dette er forholdsvis enkel programvare som lar deg gjøre grunnleggende album- og arkiv-arbeid, eksport og lysbildefremvisning, rangering av bildene og så videre. Programmet har også en del bilderedigeringsfunksjoner, inkludert justering av tonekurvene, som gjør at du kan drive ganske omfattende tilpassing og forbedring av feileksponerte bilder, justering av kontrast og så videre.

Tross et litt gammelmodig brukergrensesnitt har programmet moderne funksjoner som ansiktsgjenkjenning og mulighet for å jobbe med kartdata. Vårt testkamera hadde imidlertid ingen gps-løsning.

For at ansiktsgjenkjenningen skal fungere, er programmet nødt til å foreta en analyse av bildematerialet. Et moderat antall bilder fra et minnekort analyseres kjapt, men importerer du et stort antall bilder fra din eksisterende bildemappe, kan det ta lang tid.

I tillegg til kameradokumentasjonen følger det også med video-basert, generell veiledning i bruk av kompakt digitalkamera.

Trangt om plassen

Ergonomien er ikke helt topp. Det er trangt om plassen og dårlig med håndgrep. Derfor er det fort gjort å trykke på knapper av vanvare. Dessuten opplevde vi at batteriluken åpnet seg av seg selv flere ganger under testen.

Kamera har en rekke innstillinger, inkludert «intelligent auto» (iA), som gjør en veldig god jobb i de fleste situasjoner. Liker du å leke med manuelle innstillinger, bør du velge et annet kamera. Men i Program-modus har du likevel ganske stor innflytelse over blant annet lysømfintlighet, hvitbalanse, fokus- og lysmålingsmetode, alternative eksponeringer, vibrasjonskontroll og kontrastjustering.

LES OGSÅ:

Sony bøyer seg for sd-presset

 

I såpass kraftig vidvinkelmodus som WX1 byr på, er det naturlig å oppleve en viss tønneformet bildeforvrengning og noe vignettering, men ingen av delene opplevde vi som problematiske. Vi var stort sett imponert over hvor godt kameraet eksponerte i ulike situasjoner, inkludert i snø både med og uten sol. Derimot fikk vi et og annet bilde der kameraet hadde bommet på fokus, særlig under middels og litt dårlige lysforhold.

Prisen vi har oppgitt i faktaboksen, er basert på gjennomsnittsprisen hos 12 internettbutikker i midten av februar.

Konklusjon

Sony DSC-WX1 er et signal om at mye spennende digital kamerateknologi også utvikles for kompaktkameraer. Egenskapene for fotografering i dårlig lys uten blits er blant dette kameraets sterke sider. Zoomomfanget med god vidvinkel gjør det til et hendig kamera i trange situasjoner, i tillegg til å by på økte kreative muligheter.

Prisen for alle disse mulighetene i et så lite kamera er noe redusert ergonomi. Alt i alt oppveier imidlertid kameraets sterke sider disse svakhetene.