TEST: Fujitsu-Siemens Xi 2528: Bærbar for skrivebordet

Vil du bytte ut den stasjonære pc-en med en bærbar og stiller få krav til mobilitet? Da kan Amilo Xi 2528 være noe for deg.

Publisert Sist oppdatert

For en del blir den bærbare pc-en stående på skrivebordet. Kanskje flyttes den til kjøkkenbordet og stuebordet – kanskje tas den med på hytta i helgene. Eller, for en ungdom, tas den med til venner for å spille. Det er for denne typen bruk at Fujitsu Siemens Amilio Xi2528 er mest aktuell.

Maskinen har 17-tommers skjerm og en vekt på cirka 4 kilo. Med det sagt, det er en del som på daglig basis drar med seg pc-er som veier godt over 3 kilo.

Det tekniske

Amilo Xi 2528 kan leveres i litt forskjellige konfigurasjoner. I tillegg har man Xa-serien, der hovedforskjellen er at det benyttes AMD-prosessor i stedet for Intel-prosessor. Xi 2528-konfigurasjonen vi fikk levert koster i underkant av 12 000 kroner.

Prosessoren i vårt testeksemplar er Intels Core 2 Duo T7500, som er en relativt kraftig modell som gir en god kombinasjon av pris og ytelse. Maskinen kan også leveres med den kraftigere T7700-modellen, samt enkelte lavere modeller.

Grafikkprosessoren er Nvidias GeForce 8600M GS med 256 megabyte dedikert grafikkminne. Dette er grafikkprosessor for bærbare som vi regner som et minimum hvis pc-en skal benyttes en del til spill. Riktignok kunne vi sett det som en fordel om 8600M GT hadde blitt benyttet, selv om det gikk på bekostning av andre ting, i hvert fall hvis pc-en skal benyttes mye til spill og man stiller høye krav til visuell kvalitet og ytelse.

Skjermen har en oppløsning på 1440x900. Dette er en oppløsning som passer bedre for 14- og 15,4-tommers skjermer etter vår mening. Det er litt lavt for en 17-tommers skjerm. Her kunne vi ønsket 1680x1050, men dette er naturligvis noe som hadde økt prisen. Mange vil nok ikke ha noe å utsette på dette. Skjermen framstår ellers som relativt god farge- og lysmessig. Skjermoverflaten er blank, noe som kan gi en del refleksjoner.

Vi fikk levert pc-en med to 160 gigabytes harddisker. Vi legger imidlertid merke til at en del leverandører nå selger maskinen med to 250 gigabytes-harddisker for samme pris. De to harddiskene kan kjøres separat, eller man kan sette opp i RAID 0 for bedre ytelse eller RAID 1 for bedre feiltoleranse. Med RAID 1 kan man fortsette å bruke pc-en dersom en harddisk skulle krasje. Noen erstatning for sikkerhetskopi er det imidlertid ikke.

For harddiskene benytter Fujitsu-Siemens en separat kontroller. Egentlig er det litt synd at de ikke benytter Intels egen løsning for RAID, ettersom denne hadde gitt mulighet for å kombinere RAID 0 og 1 på to harddisker.

LES OGSÅ: Multicom IFL-90+: Rask, funksjonsrik og fleksibel

Tilkoblinger og ekspansjon

Tilkoblingsmulighetene er svært gode. Maskinen har tre usb-porter, Firewire-port, 10/100/1000 Mbps Ethernet, 802.11a/b/g/n wlan , Bluetooth 2.0, vga-utgang, tv-utgang og HDMI.

HDMI blir praktisk hvis man skal koble pc-en til en flatskjerms-tv, men man kan også benytte en overgang til dvi. Gjemt i ExpressCard-kortplassen finner man også en liten fjernkontroll som kan benyttes mot en del medieapplikasjoner, for eksempel Windows Media Center.

Vi liker også at pc-en her eSATA-port for tilkobling av eksterne harddisker. eSATA blir mer og mer aktuelt og gir ytelsesforbedringer sammenlignet med både usb og Firewire. Integrert finner man også en 5-i-1-minnekortleser.

Design og konstruksjon

Et negativt element med pc-en er tastaturet. Til en viss grad er det nok snakk om en vanesak. Det er klart positivt at man har numerisk tastatur i tillegg til hovedtastaturet. Når en maskin er så stor som dette blir det gjerne plass til det.

Problemet er at enkelte taster ikke er plassert helt optimalt, eller har ikke den vanlige størrelsen. For eksempel er høyre skift-tast smalere enn en vanlig tast. Uten tilvenning ender man gjerne opp med å trykke inn pil opp-tasten i stedet for skift.

Litt tilvenning kan det også kreve at merkingen på enkelte taster er lagd slik at maskinen skal kunne selges i Norge, Sverige og Danmark med samme tastatur. Noe stort problem burde dette imidlertid ikke være for de fleste.

Når det ellers gjelder kvalitetsinntrykket for konstruksjonen er dette ok. Generelt skal man huske at dette ikke direkte er ment å være en mobil maskin. Maskinen blir ikke spesielt varm og ved vanlig bruk er støynivået normalt ok. Under belastning er det en del viftestøy, men det er nesten noe man må regne med for de fleste bærbare pc-er - spesielt når konfigurasjonen er litt kraftig.

Enkelte taster på tastaturet er mindre enn hva vi er vant med. Høyre skift-tast og piltastene er et tilvenningselement med maskinen.

Ytelse og batteri

Ytelsen er jevnt over god, og med GeForce 8600M GS gis det som sagt også muligheter for å spille. Riktignok kan man ikke her forvente spesielt høye oppløsninger og kvalitetsinnstillinger. Til rent applikasjonsbruk er ytelsen upåklagelig. Applikasjonsytelsen kan også økes gjennom å utnytte muligheten for RAID 0.

Batterimessig er det gjerne ikke all verden man kan forvente av pc-er i denne klassen. 17-tommeren tar ganske mye batteri. Med det sagt er ikke Xi 2528 det verste vi har vært borti. For applikasjonsbruk målte vi batteritiden til nesten to timer. En normalt god vanlig bærbar pc klarer gjerne mellom tre og fire timer. For dvd-avspilling målte vi rett over 1,5 timer. Med andre ord normalt i underkant av hva en spillefilm varer.

LES OGSÅ: Advent 1515: Billig advents-pc?

Ytelsesdetaljer

Vi har den senere tid ikke testet andre pc-er med 17-tommers skjerm, så ingen av pc-ene vi har som referanse er direkte sammenlignbare. Asus F3SR og Acer 5720ZG er to pc-er som koster cirka 7 000 kroner, og blir dermed i et helt annet prissegment. HP nc8510p, Asus V2S, Lenovo T61 og Multicom Compal IFL-90+ blir imidlertid i samme prisklasse, selv om maskinene er noe mindre (15,4-tommers skjerm for alle, utenom Asus V2S som har 14-tommers skjerm).

Resultatet i Mobilemark 2007 på ytelse er for så vidt bra, men andre pc-er med samme prosessor har også gjort det en del bedre. Maskinen i tet her blir fra Multicom, som ble levert med en kraftigere prosessor.

Batteritiden for Amilo Xi 2528 imponererer oss ikke, men samtidig hadde vi ikke de store forventningene. Dette er en pc som retter seg mot de som vil erstatte den stasjonære pc-en hjemme med noe som tar mindre plass og kan flyttes litt rundt. Egentlig hadde vi ikke vært overrasket om batteritiden hadde vært ennå lavere.

Resultatet fra PCMark er for Xi 2528 svært bra. Bakgrunnen er at pc-en over alle områdene i testen gjør det fra bra til meget bra. Også harddiskytelsen er meget bra, selv om vi i våre tester valgte å ikke utnytte mulighetene for RAID.

GeForce 8600M GS-grafikkprosessoren leverer et brukbart resultat. Skal man benytte pc-en til spill bør man ikke gå noe lavere enn en grafikkprosessor i denne klassen. Vi bemerker også at Asus V2S har samme grafikkprosessor, men jevnt over leverer en del svakere ytelse. Dette kan blant annet ha å gjøre med at Asus har valgt å benytte en rimeligere minneløsning for grafikkprosessoren, samt kanskje kjørt grafikkprosessoren på lavere hastighet for å forbedre batteritid og gi lavere varmeutvikling. I HP 8510p-maskinen finner man ATIs Mobility Radeon HD 2600, som blir noe kraftigere enn GeForce 8600M-variantene i denne testen.

Vi fikk ikke satt 1280x800-oppløsning på Fujitsu-Siemens-maskinen. Dette verken i spill eller i Windows. Vi har derfor her ikke noe resultat for denne oppløsningen. Denne testen i Half Life 2 har vi begynt å bruke nå i det siste, og har dermed ikke referansetall for alle pc-ene vi har testet i høst/vinter. Resultatet i 1024x768 er imidlertid bra. Spillmessig blir det imidlertid kritikkverdig at man ikke kan få satt maskinen på 1280x800 ettersom en del spill vil være for krevende i 1400x900.

Konklusjon

Xi 2528 kan være et godt valg for de som ønsker seg en bærbar pc med stor skjerm og som ikke skal frakte den mye med seg. En ulempe med skjermen er den noe lave oppløsningen – i hvert fall etter vår mening. Funksjonaliteten og ytelsen er jevnt over bra. Batterilevetiden er ikke all verden, men dette er heller ikke maskinen man frakter med seg rundt.

Vi vil imidlertid anbefale at man også vurderer Dell Inspiron 1720 hvis man er på jakt etter en pc i denne klassen. Prisen blir ikke så ulik, og inkluderer samme prosessor, minnemengde, to harddisker med mer. Denne har imidlertid en bedre grafikkprosessor (8600M GT), samt batteri med høyere kapasitet. Legger man i noen kroner ekstra får man også høyere skjermoppløsning (1920x1200) på Dell-maskinen.

Riktignok, vi har testet andre modeller i Dell Inspiron-serien, men ikke 1720. Et annet godt alternativ for dem som trenger en all-round underholdningsmaskin blir Multicoms Compal IFL-90+. Riktignok har denne 15,4-tommers skjerm, men oppløsningen er bedre - det samme er batteritiden og ytelsen generelt.

Fujitsu-Siemens Amilo Xi 2528

Pris: Ca. kr 12 000 inkl. mva.Internett: www.fujitsu-siemens.no

+ God ytelse og funksjonalitet. - Litt lav skjermoppløsning. Tastatur.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Dual Core 2 Duo T7500- Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 4 GB- Brikkesett: M965- Grafikk: GeForce 8600M GS- Harddisk: 2x160 GB, 5400 o/min. - Optisk: 8x Dvd-brenner - Vekt: Ca. 4 kg- Mål: 3,9 x 41 x 29 cm

Skjerm:- Skjermstørrelse: 17"- Oppløsning: 1400x900- Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:- TPM: Nei- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g/n- Bluetooth: Ja- Ethernet: 10/100/1000 Mbps- UMTS/HSDPA: Nei- IR: Nei

Tilkoblinger:- Usb: 3 stk USB 2.0- Firewire: 1 stk 4-pin FW400- Mikronfon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd: Ja - VGA: Ja- DVI: Nei (via overgang)- HDMI: Ja- S-video: Ja- Serieport: Nei- Parallellport: Nei

Kortplasser:- 1 ExpressCard/54- Minnekortleser

LES OGSÅ: Velg riktig bærbar LES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen