TEST: Apple Macbook: Litt for gammel?

Apples Macbook er det rimeligste alternativet hvis man ønsker en bærbar Mac. Men hvordan holder den stand sett opp i mot bærbare pc-er?

Publisert Sist oppdatert

Hvis man ønsker en bærbar maskin og sverger til Mac OS har man ikke så mange valg: Macbook, Macbok Pro 15" eller Macbook Pro 17". Når det gjelder Macbook Pro er dette uten tvil gode maskiner, men startprisen for 15-tommersmodellen er på 17 000. Macbook på sin side starter i skrivende stund på 9 300 kroner inklusive mva. De fleste bør imidlertid koste på seg litt mer minne og større harddisk enn det, samt at den billigste modellen, som tar utgangspunkt i en Core 2 Duo T7300-prosessor (tokjerne, 2 GHz), leveres uten dvd-brenner – kun cd-brenner med lesemulighet for dvd.

Apple Macbook kan leveres i hvitt eller sort. Sort er kun tilgjengelig for de beste konfigurasjonene.

Det tekniske

Modellen vi tok utgangspunkt i for vår test er 2.16 GHz-modellen (Core 2 Duo T7500), 2 gigabyte minne og 120 gigabyte harddisk. I skrivende stund gir dette en prislapp på i overkant av 12 000 kroner. Skal pc-en benyttes til Windows i tillegg til MacOS X kommer naturligvis Windows-lisens i tillegg.

Maskinen benytter Intels 945GM-systembrikkesett, som også inkluderer maskinens grafikkprosessor. For Macbook Pro har Apple oppgradert til Santa Rosa-plattformen og da M965-brikkesettet, og 945GM begynner uten tvil å bli en litt eldre løsning. Det finnes en rekke bærbare pc-er i dette prissegmentet som har gått over til Intels nyere plattform. Grafikkprosessoren er god nok til 3d-akselerert grensesnitt i Windows og MacOS, men er ellers veldig svak på 3d. Grafikkprosessoren har heller ikke spesielt god funksjonalitet knyttet til kvalitetsforbedring og maskinvareakselerert videoavspilling for nyere formater.

Skjermen er på 13,3 tommer og har en oppløsning på 1280x800. Dette må vi si er en kurant oppløsning i forhold til skjermstørrelsen, selv om enkelte sikkert kunne ønsket 1440x900 også på en 13,3-tommer. Dette er imidlertid et element som har en del å si for prisen. Skjermen har blank overflate og framstår som lys- og kontraststerk. Ikke alle er like glad i blank skjermoverflate på grunn av refleksjonene det gir i visse bruksmiljøer. Øverst på skjermen finner man et integrert webkamera.

I testmodellen ble det benyttet en 120 gigabyte harddisk med 5 400 o/min rotasjonshastighet. Man har også mulighet for å få maskinen levert med 160 og 200 gigabyte, men man kan bemerke at 200 gigabytemodellen har lavere rotasjonshastighet og trolig vil være tregere på noen områder. For den optiske enheten er det opptil 8x skrivehastighet for dvd±r og 4x skrivehastighet for tolagsmedier og overskrivbare medier. For cd er det opptil 24x skrive- og lesehastighet. Den optiske enheten er av «slot in»-typen, hvilken er en elegant og praktisk løsning. En ulempe er at for eksempel 8 cm-plater ikke kan leses. Det er ikke så ofte at slike plater benyttes, men blant annet ser man i dag en del videokameraer som benytter dette plateformatet.

Tilkoblinger og ekspansjon

For trådløst nettverk er det støtte for 802.11a/b/g/n – altså er maskinen på dette området meget god. Det er støtte for 10/100/1000 Mbps via kablet nettverk. Bluetooth-støtte (2.0+EDR) er på plass.

Maskinen har to usb-porter og en firewire-port. To usb-porter synes vi blir i minste laget. For firewire er det 6-pinners-kontakt, hvilket vi synes er en fordel. Maskinen kan da også levere strøm til for eksempel 2,5-tommers firewire-harddisker. For pc-er er det vanligst med 4-pinners firewire uten mulighet for å levere strøm.

Maskinen har verken PC Card- eller ExpressCard-kortplass. Det er heller ikke integrert minnekortleser. Med andre ord kan man få god bruk for de to usb-portene, og egentlig flere til. Spesielt mangelen på minnekortleser er i dag kritikkverdig.

For ekstern skjerm har Macbook en mini-dvi-tilkobling. Skal skjermer med standard dvi eller vanlig analog vga-tilkobling benyttes må adapter kjøpes i tillegg. Det finnes også adapter som gir maskinen tv-utgang.

Totalt sett blir Macbook en lite fleksibel maskin når det gjelder tilkobling av ekstrautstyr eller mulighet for ekstra kontrollerkort/minnekortleser. Det tilbys heller ikke dokkingløsninger fra Apple.

Design og konstruksjon

Maskinen måler cirka 2,8 x 32,5 x 22,7 cm og veier i overkant av 2,3 kilo. Maskinen er kompakt og har en vekt som gjør at det er en relativt ok løsning for dem som trenger å frakte pc-en mye med seg. Med det sagt, så finner man langt mer avanserte pc-er i samme vektklasse og uten at størrelsen eller pris blir spesielt økt.

Tastaturet og styreflaten er i seg selv ok. For de som i utgangspunktet er vant til pc-er vil man i enkelte sammenhenger kunne føle at det hadde vært mer effektivt med litt flere dedikerte knapper på tastaturet, for eksempel Home, End, Page Up, Page Down. Vi hadde nok også foretrukket enklere/raskere mulighet for å justere volum eller dempe lyden helt. For en del slike funksjoner blir man avhengig av å benytte Fn-tasten i kombinasjon med en annen tast.

Er det et element vi spesielt må påpeke er det temperaturen maskinen får på undersiden. På visse områder er temperaturen, selv uten spesielt hard belastning av maskinen, oppe i over 50 grader. Dette er for mye, og kan gjøre det ubehagelig å bruke maskinen på fanget. Vi bemerker også at maskinen støyer noe under belastning.

En smart løsning konstruksjonsmessig blir strømforsyningstilkoblingen. Gjennom bruk av magnet i stedet for plugg reduseres risikoen for at man skal snuble i strømkabelen og dermed ødelegge kontakten eller dra maskinen i gulvet.

Ytelse og batterilevetid

Ytelsen og batterilevetiden har vi i denne sammenheng målt under Windows Vista, installert via Boot Camp. Når det gjelder ren applikasjonsytelse under Windows er Macbook 2.16 med 2 gigabyte minne på et forventet nivå sett opp i mot andre maskiner vi har testet. 3d-ytelsen er på sin side også som forventet – svært dårlig, men det vil også gjelde andre maskiner med denne relativt gamle integrerte grafikkontrolleren.

Når det gjelder batterilevetid leverer maskinen et bra resultat. Med Bacpo Mobilemark2007 målte vi batteritiden til tre timer og 21 minutter ved applikasjonsbruk og to timer og 34 minutter ved dvd-avspilling (via optisk enhet). En viss fordel strømmessig har maskinen på grunn av liten skjerm og svak grafikkontroller.

Ytelsesdetaljer

På ren applikasjonsytelse leverer maskinen et forventet resultat sett ut i fra prosessoren og minnet. Batterilevetiden vil vi ellers omtale som god.

Også tallene under PCMark2005 er som forventet. På grafikk blir maskinen tregere enn maskinene med en nyere versjon av Intels grafikkprosessor, samt langt bak maskiner med dedikert grafikkprosessor fra Nvidia eller ATI.

Å spille nyere spill med god visuell kvalitet er bare å glemme. 3d-ytelsen, og kompatibliteten i henhold til nyere spill under Windows, blir dårlig for Intels GMA950-løsning.

Programvare og sikkerhet

Av programvare leverer Apple selv en omfattende pakke med det som er integrert i MacOS X, samt kontorpakken iLife 08 og mediesenterverktøyet FrontRow. Den medfølgende fjernkontrollen kan også benyttes mot FrontRow, samt iTunes.

Rent sikkerhetsmessig leverer ikke Apple særskilte løsninger. Man kan riktignok påpeke at sikkerhetstruslene i dag ikke er så mange under Mac OS X som for Windows. Hvorvidt dette gjelder egenskapene generelt i operativsystemet eller at operativsystemet er mindre utbredt blir en diskusjonssak.

Boot camp eller virtualisering?

Ønsker man å ta i bruk Windows XP eller Vista på Macbook finnes det flere løsninger. Løsningen som gir best ytelse er via Apples Boot Camp. Man kjører da en «ekte» installasjon av Windows. Drivere for Windows XP og Vista får man via å laste ned og brenne ut en cd med Boot Camp. Foreløpig er Boot Camp i betastatus, men endelig versjon forventes i forbindelse med Mac OS X 10.5 («Leopard»). Boot Camp-installasjoner gjort med Mac OS X 10.4 vil etter det vi kan forstå gå ut av dato når den endelige versjonen kommer. Man blir med andre ord avhengig av en 10.5-oppgradering om man ønsker å benytte løsningen.

Når Apple vil starte å levere Macbook med versjon 10.5 av operativsystemet tør vi ikke svare på. Forventet endelig lansering er nå i oktober, så det er mulig at man fra slutten av måneden kan få kjøpt maskinen med 10.5. En oppgradering fra 10.4 til 10.5 vil ikke være gratis.

En annen løsning for å kjøre Windows på maskinen vil være med en virtualiseringsløsning under Mac OS X. Mest aktuell her er VMware Fusion og Parallels Desktop for Mac. Parallels er en noe rimeligere løsning, mens VMware Fusion blant annet kan tilby bedre ytelse. Ytelsen kan være kurant for vanlig applikasjonsbruk, men bli jevnt over en del dårligere enn en «ekte» Windows-installasjon. Man vil med virtualiseringsløsningen lettere kunne hoppe mellom operativsystemene, uten en omstart, samt at for eksempel dokumenter blir lettere tilgjengelig under begge systemene.

Når vi ellers ser Windows-bruk under Boot Camp blir ikke Macbook en maskin vi anbefaler om dette er den primære bruken. Riktignok er det relativt enkelt å sette opp, men det er litt forskjeller blant knapper tilgjengelig på tastaturet og hva de gjør. Skal du kun kjøre Windows, vil vi egentlig fraråde at man kjøper en Mac.

LES OGSÅ: Kravstor Leopard

Konklusjon

Totalt sett er vi ikke så veldig imponert over Macbook. Når første versjon av denne modellen kom var den interessant også for Windows-brukere, men i dag blir det imidlertid bare det rimeligere bærbare alternativet for den som sverger til Mac OS.

Med andre ord, maskinen er på flere områder like fleksibel og tildels utdatert funksjonalitetsmessig, hvilket egentlig blir synd for Mac-brukere som ikke ser seg råd til en Macbook Pro og trenger litt mer enn hva Macbook er i dag. Vi kan akkurat nå bare håpe at Apple snart kommer med en kraftig oppgradering av maskinen. Såklart, for en del trengs ikke mer enn en relativt enkel maskin, men en spesielt rimelig maskin er det strengt tatt heller ikke.

Apple gir ellers i utgangspunktet kun ett års garanti og 90 dagers telefonbrukerstøtte i grunnprisen. Dette kan utvides gjennom å betale for en ekstra avtale. En del andre aktører gir 2-3 års garanti inkludert i prisen og i utgangspunktet lengre telefonbrukerstøtte enn 90 dager.

Apple Macbook 2.16/2GB/120GB

Pris testet konfigurasjon: ca. kr 12 200 inkl. mva. Internett: Apple

Pluss: Kompakt og lett. Stilig design. God batteritid.

Minus: Svak grafikkytelse. Svært varm under. Noe støy. Dårlige ekspansjonsmuligheter. Ikke minnekortleser.

Spesifikasjoner

- Prosessor: Intel Core 2 Duo T7300- Klokkefrekvens: 2 x 2,0GHz- Minne (testet/max): 2 GB 667 MHz DDR2 / 2 GB- Brikkesett: GM945- Grafikk: Intel GMA950- Grafikkminne: -- Harddisk: 120 GB, 5400 o/min.- Optisk: Dvd-brenner - Mål: 2,8 x 32,5 x 22,7 cm- Vekt: 2,3 kgSkjerm:- Skjermstørrelse: 13,3"- Oppløsning: 1280x800- Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet:- TPM: Ja- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:- Wlan: 802.11a/b/g/n- Bluetooth: 2.0 - Ethernet: 10/100/1000 Mbps- Modem: Nei.- UMTS/HSDPA: Nei/Nei - IR: Nei

Tilkoblinger:- Usb: 2 stk USB 2.0- Firewire: 1 stk 6-pin FW400- Mikronfon: Ja- Hodetelefon: Ja- Digital lyd: Nei - VGA: Via adapter- DVI: Mini-DVI. Vanlig DVI via adapter.- HDMI: Nei - S-video: Via adapter- Serieport: Nei- Parallellport: Nei- Dokking: Nei Kortplasser:- ExpressCard: Nei- PC Card: Nei- Minnekortleser: Nei

LES OGSÅ: HP Compaq 8510p: Den nye bærbarkongen

LES OGSÅ: Thinkpad R61: Utholdende arbeidsjern

LES OGSÅ: Sony Vaio: Et skuffende møte LES OGSÅ: Asus V2S: Elegant for de kravstore