Mobil helsehjelp

KOMMENTAR: Samsungs nye S4, som automatisk måler hjerte, vekt og blodsukker, er en vekker for norske myndigheter.

Publisert Sist oppdatert

I natt lanserte den koreanske mobilprodusenten Samsung sitt nye flaggship, oppfølgeren av S III, som ikke uforventet får navnet S 4.

Sammen med den nye smarttelefonen som skal slå Apple ned i støvlene, kom selskapet også med "S Health", en rekke app-er som hjelper deg å holde oversikt over helsen din. Tjenesten er tilgjenglig i hjemlandet Korea.

S Health er samling av apper som kan kobles til en rekke helserelaterte målenheter (sensorer), som kan gjengi helseutviklingen din i grafer. Via blant annet Bluetooth og USB kan de måle automatisk helseindikatorer som hjerterytme, blodsukker og vekt.

S Health rulles ut I Korea, USA og fem europeiske land. Norge er neppe blant de første, men det vil bare ta kort tid før denne utviklingen også kommer til oss. Utvilsomt vil Apple og andre konkurrenter se nøye etter hva Samsung gjør.

Den nye S4 bør også være en vekker for norske myndigheter. I USA og en rekke andre land er «helse 2.0» et stort tema. Helse 2.0 betyr at internettet brukes til å spre informasjon om helseproblemer og behandlingsmetoder, for å bygge sosiale nettverk rundt sykdommer, for ha håndtere egen helseinformasjon og for å kommunisere med helsepersonell og helseinstitusjoner.

I Norge begynner vi, forsiktig, å tenke tanken om at de gamle helsestrukturer må rives ned for å bygge et nytt samfunn der helse er noe som eies av hver enkel innbygger, og hvor helsetjenester, på lik linje med banktjenester og reisetjenester (Norwegian, Ruter, NSB), skaffer oss verktøy til å smidig komme oss gjennom forebygging, diagnose og behandling.

Men selv om det er en del gode initiativer, har vi fortsatt et godt stykke igjen før vi kan snakke om «helse 2.0» i stor skala i Norge.

Samsungs helsesatsing bør skremme vettet av norske helseansvarlige. For tanken om at vi i Norge kan skjerme oss fra internasjonal utvikling, har altfor mye fotfeste i de tunge, byråkratiske helseinstitusjonene. Her skal alt utredes i mange lange år, og helst ta fem demokratiske runder med alle involverte. Det har vi ikke tid til å vente på.

Også nordmenn vil snart kjøpe telefoner med muligheter å måle vesentlige helsevariabler. I motsetning til vekt og trening, som er allerede mulig, er hjerte og blodsukker vitkige helseindikatorer.

Dette skjer om helsemyndighetene ønsker det eller ikke. Det er derfor høyst nødvendig at de veldig fort setter seg inn i dette og støtter under utviklingen.

Så det vi i hvertfall trenger fort er:

  • Standarder og «krav» til apper. Hvilken apper kan vi stole på? Har de «forsvarlig» helsebakgrunn? Hvordan måles ulike variabler?
  • Plattform og lagring. Hva skjer med helseinformasjonen vår? Det verste som kan skje er at det havner i små informasjonssiloer, som apper er. Vi trenger en (nasjonal?) base hvor vi kan sende informasjonen til fra ulike apper, slik at den blir beholdt når vi skifter smarttelefon elller app.
  • Aksept hos helseprofesjonelle. Jeg vil kunne komme med mine app-grafer til en lege uten å bli ledd av. Kanskje jeg kan i fremtiden til og med sender fastliegen informasjon direkte fra en app til vurdering?

Takk Samsung, for å sette fart på utviklingene.

Nard Schreurs slutter 15. mars 2013 som journalist i Computerworld og redaktør for Computerworld It-helse. Han fortsetter i IKT-Norge.