Nyttige apper for studenten

Smartmobilen eller nettbrettet er ikke bare for gøy. Her er noen apper som kan hjelpe deg i studiehverdagen.

Publisert Sist oppdatert

De fleste studenter er vel allerede godt i gang med skoleåret og alt som hører til. Lekselesing, oppgaveskriving, eksamensforberedelser.

I «gamle dager» var det store ryggsekker med tykke pensumbøker som gjaldt, og filofaksen var stedet å planlegge studiehverdagen på. Det er fremdeles sånn, men duppedingsene har blitt et sentralt element i undervisningssammenheg.

Datamaskinen, smartmobilen og nettbrettet er alle viktige hjelpemidler i en travel skolehverdag. Og de er ikke bare forstyrrende elementer, selv om det er lett å la seg distrahere. I en ny undersøkelse fra USA viser det seg at studenter som bruker iPad som hjelpemiddel er betydelig mer effektive enn medstudenter som bruker papir og penn.

Vi går ikke noe mer inn på den debatten her, men det finnes en haug med apper som er nyttige til studiene. Vi har derfor samlet sammen et dusin apper som forhåpentligvis kan komme til nytte for deg som er student.

Har du forslag til noen apper som er nyttige i studiesammenheng? Del de med oss i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

iStudiez Pro

En av de beste og mest omfattende planleggingsappene for studenter og skolelever. Kort fortalt er iStudiez Pro rett og slett en digital studieplanlegger. Utformet som en kalender, med en masse kjekke funksjoner. Og appen er ikke bare for studenter og skolelever, den kan også brukes av foreldre.

Du kan legge inn timeplanen din, forelesninger, innleveringer, karakterer, og så videre. Du kan plotte inn når semesteret begynner og slutter, og så legge inn fagene du tar i det semesteret. Så kan du også registere oppgaver, i tillegg til at det er mulig å føre opp lærere/forelesere - som kobles opp mot fag og innleveringer. Du kan også legge inn ferier, slik at du får full oversikt over når det er skole og ikke.

Konfigurasjonsmulighetene er mange, og du kan synke informasjonen på tvers av enheter, samt ta backup av alle opplysningene dine. iStudiez Pro har også iCal-integrasjon, slik at de vanlige kalenderhendelsene dine vises i studiedagboken din. Det krever en liten innsats å få tilpasset alt etter egne behov, men kan være et utrolig nyttig verktøy som gir deg all nødvendig info samlet på ett eneste sted.

I motsetning til de fleste studierelaterte apper på App Store, så har iStudiez Pro også støtte for norsk. Kjekt for dem som ikke er helt stødig i engelsken. I tillegg til å være tilgengelig på iOS-enheter, finnes iStudiez Pro også på Mac, slik at du har planleggeren tilgjengelig uansett om du befinner deg på bussen, på skolen eller hjemme.

Evernote

Apper til å ta notater med finnes det utrolig mange av. En av våre favoritter er Evernote, som kanskje er det mest komplette programmet for å ta notater med både tekst, lyd og bilder uansett om du bruker smartmobil, nettbrett eller datamaskin. Evernote er i nettbasert, og du kan synke notatene dine på tvers av en rekke ulike plattformer.

Penultimate

Som sagt finnes det mange notatapper å velge mellom. I mange av dem er det meningen at du skal bruke tastaturet. Men hva om du vil skrive eller tegne notater på "gamlemåten". Om du har en iPad vil dette altså si med fingeren. Penultimate er i så fall et ypperlig alternativ. Her kan du nemlig notere på skjermen for hånd.

I Penultimate kan du opprette notatbøker, og deretter ta notater som om det skulle vært en vanlig skrivebord. Kjekt om du vil skille mellom notater i flere dag. Du har en håndfull valgmuligheter hva gjelder tegneverktøy, som farge og tykkelse på "pennen" du skriver med. Ellers finnes et antall ulike papirbakgrunner som linjeark, rutenett og så videre, slik at du kan tilpasse utseendet etter eget behov. Du kan også kjøpe flere bakgrunner eller importere egne bilder som bakgrunn. Bilder kan også legges til, og du kan både ta bilder med iPad-en eller laste inn bilder fra kamerarullen. Notater og notatbøker kan sendes med e-post, lagres som bilder eller skrives ut rett fra nettbrettet.

Genius Scan

Hva om du ikke orker å ta notater, da? Vi har alle vært der. Heldigvis finnes det en app for det. Med Genius Scan kan du skanne inn det som skrives på tavlen fra en hvilken som helst vinkel. Dokumentene kan lagres som JPG eller PDF. Det smarte her er at om du tar flere bilder, så kan de lagres i ett felles PDF-dokument. Dermed slipper du å måtte styre med ett og ett bildei ettertid. Appen har en rekke eksporteringsmuligheter, dokumentene kan lastes inn i iBooks, deles på Twitter eller lastes opp til Dropbox, Evernote og Google Docs.

Dropbox

Etter hvert som man tar notater og skriver oppgaver og prosjekter, får man en god samling filer og dokumenter. Mange av dem kan det være kjent å ha tilgjengelig til enhver tid, uansett om man befinner seg hjemme eller på skolen - eller andre steder. Det finnes mange nettjenester som lar deg synkronisere mapper mellom flere pc-er (eller Mac-er) og en skytjeneste. Dropbox er blitt en av de aller mest populære på grunn av sin geniale enkelhet. Den er svært pålitelig, gjør det den skal og har mye god funksjonalitet i tillegg.

En av styrkene til Dropbox er appen, som gjør at du har tilgang til alle dine dokumenter og filer fra mobilen. Mange kjente filtyper lar seg åpne i mobilen. Skulle filen ikke la seg åpne, kan du eventuelt sende den som en e-post til en pc i nærheten. Filen går da ikke via telefonen, men det opprettes en lenke. Du kan også laste opp bilder og video til Dropbox fra telefonen, slik at de blir umiddelbart tilgjengelig på nettjenesten og pc-ene som er synkronisert med den.

The Elements: A Visual Exploration

Nå har vi foreløpig kun foreslått en rekke nytteapper for deg som er student. Men det finnes også apper som kan hjelpe deg med læring også. Studerer du kjemi, er The Elements antagelig midt i blinken. Appen er rett og slett en veldig fancy utgave av den periodiske tabellen. Kanskje ikke den mest spennende i utgangspunktet, men det er før den virkelig kommer til live på din iPad. I tillegg til atom-egenvekten som kjemiske tegn, får du en visuell fremstilling av de 118 elementene på kloss hold.

Objekter kan roteres 360 grader og undersøkes individuelt. Dersom du har 3D-briller, kan du faktisk se disse i tre dimensjoner. I tillegg er det en tekstforklaring på de forskjellige grunnstoffene, om deres opprinnelse og oppdagelse. Og ikke minst deres betydning i universet. Og med den innebygde koblingen mot kunnskapsmotoren WolframAlpha har du tilgang til en fantastisk mengde med kunnskap med de seneste og mest oppdaterte data. Kjemitimen blir aldri den samme!

PS: En langt enklere variant er The Chemical Touch for iPhone. Koster 7 kroner på iTunes App Store her.

PPS: Utvikleren bak The Elements har laget en like flott interaktiv lærebok om universet kalt Solar System. En perfekt app for den som vil lære seg mer om solsystemet på skikkelig moderne vis. Koster 98 kroner på App Store her.

Kopfnuss

Trenger du å øve deg på mattekunnskapene dine? Eller kanskje friske dem opp litt? Med Kopfnuss kan du trene deg selv på å takle alle slags type tall, enten du skal regne ut hvor mye maten kommer til å koste på butikken eller gi nok tips på restaurant.

Kopfnuss består av øvelser - kall dem gjerne prøver - som omhandler alt fra enkel matematikk til prosentregning, kvadrattall og å legge sammen penger. Øvelsene finnes i tre ulike vanskelighetsgrader, og når en øvelse er utført, vises resultatet opp på skjermen. Feil svar vises underveis - da dukker også det riktige svaret opp. I tillegg til de vanlige øvelsene, er det også mulig å ta prøver basert på tid (time trials). Her er det om å gjøre å få flest mulige riktige svar på en oppsatt tid.

Appen fører statistikk over alle øvelsene du har gjennomført, slik at du kan følge utviklingen din. Det er også mulig å opprette flere bruker i appen, slik at familiemedlemmer eller venner også kan teste seg selv. Kanskje dere kan konkurrere mot hverandre? Og selv om Kopfnuss har et barneskole-aktig brukergrensesnitt, ikke la deg lure, dette er utfordrende for voksne også! Anbefalt!

Annet matte-nyttig

Algebra Touch, som du kan bruke til øve på algebra-kunnskapene dine med. Finnes for iOS til 21 kroner på App Store her.

Math Formulas, en app gir deg tilgang til alskens matteformler på engelsk. Finnes for iOS til 7 kroner på App Store her.

Pcalc RPN Calculator

Det finnes mange minikalkulatorer i App Store. En av de beste er PCalc RPN Calculator, tilpasset for deg som trenger en kompetent minikalkulator som kan mer enn bare pluss, minus og roten av noe.

World Atlas HD

Av og til trenger man et kart. Med National Geographics app kalt World Atlas får du verden i din hule hånd. Navnet World Atlas forklarer egentlig seg selv. Du starter med å se jordkloden utenfra, men så kan du zoome deg helt inn på land- og bynivå. Du kan vise ulike typer kart, fra vanlig kart til satelittkart og veikart. Atlas-appen har også en GPS-knapp om du vil vise på kartet hvor du er akkurat nå. I en egen Nations & Territories-meny kan du få opp info om alle verdens land med flagg og andre nyttige detaljer.

World Atlas er ikke kjempespennende laget, men funker til sitt bruk. Den finnes til både iPhone og iPad, men vi synes den funker best på iPad-ens store skjerm.

Ønsker du å bli like god på land og byer som Drillo, kan det være verdt å sjekke ut appen/spillet GeoMaster Plus.

iTunes U

Vårt siste tips omhandler ikke en app, men innhold som kan brukes på en iOS-enhet, en Mac eller en pc.

iTunes U er utdanningsavdelingen på iTunes Store, som består av over 500 000 gratis forelesninger, videoer, filmer og andre ressurser - fra hele verden. Her kan du følge undervisning fra toppuniversiteter som MiT og Harvard, norske NTNU og Universitetet i Stavanger eller noen av de andre tusen universitetene som har forelesninger i iTunes U.

Les mer og se introvideo om iTunes U her.