SMARTE HJEM: Integrasjon og enkel styring fra pc og mobile enheter, spesielt nettbrett, er essensielt ved innføring av smarte hjem. (Illustrasjonsfoto)

Sikkerhet er viktigst i smarte hjem

Sikkerhet er hovedårsaken til at mange i Norden ønsker å skaffe seg et smartere hjem, viser en undersøkelse D-Link har foretatt.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange nivåer på smarte hjem opp til finjustert energistyring og avansert velferdsteknologi. D-Link lanserer nå et system til ca. 2 600 kroner med fokus på sikkerhet.  

I D-Links europeiske undersøkelse rundt det smarte hjemmet svarer 81 prosent av de nordiske respondentene i undersøkelsen at de er interessert i å kunne kontrollere eller overvåke boligen med fjernstyring.

Hovedgrunnene til å skaffe seg en smarte hjem-løsning er sikkerhet i hjemmetetterfulgt av å kontrollere energiforbruk, elektroniske apparater samt underholdning. De viktigste produktene ved en eventuell anskaffelse av en ny løsning er overvåkningskamera etterfulgt av bevegelsessensor og smartplugg, i følge respondentene. 

Prisvennlig

– Vår undersøkelse viser at det finnes en klar etterspørsel etter et smart hjem. Folk vil kunne sikre og kontrollere sitt hjem og sine elektroniske apparater. Man ønsker at systemet skal være lettvint å bruke via smarttelefon eller nettbrett. D-Link er ikke den første leverandøren som lanserer produkter for det smarte hjemmet, men vi er den første leverandøren som kan gi boligeiere både enkel kontroll og en prisvennlig løsning for hjemmet, sier Marco Stenvall, produktsjef, D-Link Norden.

Så vidt vi kan forstå kan du skaffe deg et fjernstyrt system med en sensor og to kameraer for 2 596 kroner ifølge D-Links prisliste.

Wi-Fi Motion Sensor (DCH-S150): 399 kronerSmart Plug (DSP-W215): 399 kronerMonitor HD (DCS-935L): 899 kronerMonitor 360 (DCS-5010L): 899 kroner

Tips for smarte hjem

Ved hjelp av undersøkelsen har D-Link funnet frem til fem tips for å skape et smartere hjem:

1. Planlegge ulike scenario

Kjøp ikke første og beste produkt. Vær bevisst på ulike scenario som kan forekomme i hjemmet, og planlegg nødvendige kombinasjoner av produkter og funksjoner som har formål i ditt hjem.

2. Ta kontroll

Ta deg tid til å overveie på hvilken måte du best kan administrere ditt smarte hjem. Noen produkter kan bare administreres via en sentral enhet i hjemmet, mens andre produkter kan kontrolleres via en mobilapp som fungerer både på smarttelefon og nettbrett.

3. Fjernstyring

Enkelte produkter for det smarte hjemmet kan fjernstyres over internett, mens andre bare kan styres lokalt. Om du ønsker et system som kan fjernstyres utenfor boligen, så vær nøye med å velge en løsning som har støtte for det.

4. Én plattform

Det finnes allerede mange ulike produkter for det smarte hjemmet i markedet.  Mange av disse har egne systemer per enhet. Det innebærer at brukeren må bytte mellom apper og kontrollsystem for å håndtere de individuelle enhetene. 

5. Sikkerhet og enkelhet  

Et smart hjem-system gjør livet enklere og tryggere. For eksempel kan et overvåkningskamera hjelpe det til å følge med på hva som skjer i hjemmet – for eksempel se når barna har kommet hjem fra skolen, via mobilen på kontoret.

Integrasjon fra D-Link

D-Links produktserie mydlink Home inkluderer to overvåkningskameraer, en bevegelsessensor og en smartplugg. Alle produktene kan kobles sammen og kommunisere med hverandre. For eksempel kan bevegelsessensoren kobles til en smartplugg som tenner en lampe når bevegelse oppdages. Et annet produkt i serien er mydlink Home Music Everywhere. Det er en enkel og billig måte å forvandle tradisjonelle høyttalere til trådløse høyttalere, slik at man kan streame trådløs musikk i hjemmet fra en Android- eller iOS-enhet (eller oppkoblet mediespiller).

56 prosent vekstrate

I slutten av 2013 hadde 1,45 millioner europeiske hjem en form for smarthussystem, ifølge undersøkelsen Smart Homes and Home Automation fra Berg Insight. Den spår 56 prosent årlig vekstrate i løpet av de neste fem årene, og sies at vi vil nå 17,4 millioner systemer ved 2017. Dette understreker den økende etterspørselen etter hjemmeautomasjon.