FLERBRUK: Razer ser for seg at du kan bruke Leviathan til tv-benken eller skrivebordet. (Foto: Razer)

TEST: Razer Leviathan - Mye bass, litt kringlyd

Razer følger sin faste oppskrift med sin nye lydplanke til pc og konsoll.

Vi har etter hvert rikelig med erfaring med Razer-produkter. Selskapet er store innen spilltustyr, og gjerne ikke av den billigste typen. Opplevelsene våre er litt blandet, mye er bra, men noe føles også som om det er vel overpriset og mest selger på grunn av navnet. Sistnevnte gjelder kanskje spesielt for en del av selskapets lydprodukter.

Det kan virke som om Razer har funnet en vinneroppskrift når de skal selge spillyd. Oppskriften er enkelt og greit mye bass, og litt i minste laget av resten. Razer er for så vidt ikke alene om denne oppskriften, og du vil oppleve mye det samme med for eksempel Steelseries.

FORSEGGJORT: Som normalt har Razer gjort seg flid med innpakningen.

Vi var derfor spent da vi mottok Razer Levitahan til test. Leviathan er selskapets nye lydplanke til pc og konsoll, og skal levere kringlyd i seks kanaler, fem til diskant og mellomtone, og én til bass.

Lydplanke i halv størrelse

Lydplanker har vært med oss en stund, men mest til bruk med tv-er, hvor de innebygde høyttalerne ofte er relativt spinkle greier. Til pc-er har utvalget vært noe mer begrenset. Her har det vært vanlige høyttalere med eller uten basskasse som har vært den vanlige løsningen.

Det ønsker altså Razer å gjøre noe med. Levithan er en relativt liten lydplanke, omtrent halvparten av en gjennomsnittlig lydplanke til tv-bruk. Tanken er at du skal kunne plassere den under pc-skjermen din, og slik sett er størrelsen vettug. Det følger med to sett føtter som gir litt forskjellig vinkel på lydplanken, avhengig av om du skal ha den på skrivebordet eller tv-benken.

Lydplanken har en ganske enkel design. Fargen er sort og fronten er dekket av et metallgitter, med en stor Razer-logo, som beskytter elementene som sitter inne i selve planken. På toppen finner du alt av knapper som kontrollerer selve lydplanken.

5.1, liksom

Razer hevder at Leviathan er i stand til å levere 5.1-lyd, altså kringlyd med lyd fra front, sidene og bak, i tillegg til bassen. Tar du en kikk på lydplanken vil du imidlertid se at det ikke er all verdens med elementer bak gitteret. Der ser du nemlig bare fire elementer, to til fulltone og to for å gi ekstra diskant. Totalt gir det i realiteten 2.1-lyd, altså to kanaler pluss bass.

KRINGLYD: Razer leverer simulert kringlyd via vanlig stereooppsett. (Foto: Razer)

For å likevel klare å levere kringlyd har Razer heller belaget seg på å bruke simulert kringlyd. Litt som med mange spillhodesett altså, hvor man mikser og trikser med lyden fra stereohøyttalere slik at det virker som om den kommer fra flere kanter.

Bassen er løst relativt greit med en plasseringsvennlig og ikke spesielt stor basskasse. Selve basselementet er på 5,25 tommer. Ikke fryktelig stort, men nok til bruk på et hjemmekontor, eller et gutte- eller hobbyrom.

Som med det meste (alt) annet fra Razer er Leviathan tiltenkt de som er glade i å spille, om det nå er på konsoll eller pc. Det gjør sitt med lydbildet, og Leviathan er ganske typisk Razer.

Enkel i bruk

På toppen av lydplanken har du en av/på-knapp, og bak den ligger det en rekke menyknapper. Her kan du justere volum opp og ned, velge lydkilde, aktivere eller deaktivere den simulerte kringlyden, som leveres i form av Dolby Virtual Speaker, eller velge lydmodus. Du har også en knapp for å aktivere Bluetooth-tilkobling, om du heller vil bruke det enn analog eller digital tilkobling, sistnevnte via optisk kabel. For å gjøre tilkoblingen via mobil så enkel som mulig er det også støtte for NFC.

Av alle knappene er det egentlig lydmodus og Dolby som er mest interessante. Du har valget mellom lyd tilpasset musikk, film eller spill, og det er klare forskjeller å spore her. Ved avspilling av musikk fra telefon eller pc ble diskanten skrudd et par hakk opp ved å velge musikkmodus, mens det var heller grøtete med de to andre.

Herlig til spill

Vi har brukt Leviathan en god stund, og lydplanken har fått prøve seg på musikk, tv-serier, film og så klart spill. Til sistnevnte gjør Razer Leviathan en flott jobb. Lydbildet blir spennende og heftig, med kraftig og relativt definert bass. Dialog kommer godt frem, samtidig som det er bra med detaljer i lyden også ellers. Vi kan imidlertid ikke si vi merket all verdens til kringlydeffekten. Lyden blir veldig bred, men gir ikke mye informasjon om det skjer ting på siden av deg eller bak deg.

SMÅTT: Razer Leviathan kommer i en gigantisk eske, men tar ikke all verdens plass når det vel er satt opp. (Foto: Razer)

Til musikk og film gikk det ikke like bra, men dårlig er det ikke. Vi savner et mer detaljert lydbilde til musikk, og spesielt i mellomtoneregisteret er det mangler å spore. Detaljnivået er ikke helt der vi skulle ønske med våre testlåter, men til vanlig enkel lytting når du sitter og gjør noe annet foran pc-en er det mer enn godkjent. Forvent bare ikke noen stor lydopplevelse når du spiller litt krevende låter. Da vi tittet på film druknet dialogen tidvis litt, gjerne i overkant mye bass.

For til tross for et ganske smått basselement er det ganske mye bass her. Tidvis i overkant mye. Til spill liker vi rikelig med bass, men til musikk ble det ofte for mye. Vi skulle ønske det var mulig å justere bassen, men den muligheten ser det ikke ut til at Razer har gitt oss.

En annen ting vi gjerne skulle fått justere, er hvor kjapt Razer Leviathan slår seg av når den ikke får mottar lyd. Tar du en liten pause i videotittingen eller musikklyttingen må du ofte slå lydplanken på igjen. Etter et knapt kvarter uten aktivitet velger Leviathan nemlig å slå seg av. Kjekt nok, om du er redd for å bruke noen øre ekstra i strøm i løpet av året, men vi hadde gjerne sett at det tok litt lenger tid for Leviathan å slå seg av. Rett og slett litt irriterende.

Konklusjon

Det er ofte litt usikkert hva vi får servert når vi mottar lydprodukter fra de typiske spillutstyrsprodusentene. Ofte er det mest fokus på spill, som ofte betyr mye bass og lite annet. Razer har valgt å gjøre det litt mer balansert denne gangen, slik at de ikke bare er bass du får med Leviathan. Et veldig avansert, detaljert og nøytralt lydbilde kan du likevel ikke vente det. Totalt sett er det ganske typisk Razer.

Leviathan er en relativt liten og veldig plasseringsvennlig lydplanke. Selv basskassen er grei å plassere, og ser grei nok ut til å stå synlig om det skulle være ønskelig. Du har også bra med tilkoblingsmuligheter, analogt, digitalt eller trådløse via Bluetooth. Sistnevnte er en smal sak å bruke takket være NFC-støtte.

Razer skryter av 5.1-kringlyd med Leviathan, uten at den er veldig effektiv. I noen kringlydtester kan du nok merke noe til den, og det høres nesten ut som deler av lydene kommer bakfra. Totalt sett er det imidlertid ikke fryktelig imponerende.

Prisen på rundt 1.700 kroner gjør at vi kan leve med noen svakheter, for totalt sett er Razer Leviathan egentlig en ganske så fin høyttalerløsning. Til spill er den fin-fin, mens den gjør en godkjent jobb til musikk og film.

Har du et par hundrelapper ekstra liggende, og har plass til en massiv basskasse og høyttalere på hver sin side av skjermen, er det fortsatt mulig å få kjøpt Corsairs suverene SP2500 2.1-sett. Dette er dessverre på vei ut av produksjon, men fortsatt er det mange igjen på lager i norske butikker – og det er virkelig verdt pengene. For de som vil spare hundrelappene eller har mindre plass til rådighet er Razer Levithan et godt alternativ.