STOR: Selv om det dukker opp stadig større pc-skjermer, tør vi påstå av 27-tommer fortsatt er å regne som relativt stort. (Alle foto: Asus)

TEST: Superskarp 4K-skjerm med fine farger

Asus byr på en god IPS-basert skjerm med 4K til godt under 10.000 kroner.

Før jul testet vi Asus rimelige 4K-skjerm med TN-panel, og var ganske imponert over hva Asus klarte å få til med et «enkelt» TN-panel. Oppløsningen på 3840x2160 piksler gjorde at skjermen leverte et fantastisk skarpt bilde, samtidig som skjermen var relativt rask. Imponert var vi også over fargene TN-panelet leverte, som nesten var på høyde med enklere IPS-paneler. Og det for en pris på knappe 5.000 kroner.

Nå har Asus kommet med et alternativ for dem som vil ha den samme, høye oppløsningen, men som gjerne også kunne tenke seg litt bedre fargegjengivelse og ekstreme innsynsvinkler.

Asus PB279Q er utstyrt med et AHVA-panel, som er AU Optronics variant av LGs IPS-teknologi. Teknologien er i praksis den samme, og AHVA-panelene oppfører seg mer eller mindre identisk med IPS-paneler, eller med Samsungs IPS-variant, PLS, for den saks skyld.

God IPS-variant

Stikkordene for IPS, eller AHVA i dette tilfellet, er god fargegjengivelse, meget god innsynvinkel og fin kontrast. Godt egnet for mer seriøse oppgaver, med andre ord. Det er imidlertid ikke bare fordeler med IPS. Tradisjonelt sett har IPS-paneler gjerne vært litt tregere enn TN, litt avhengig av pris og panelmodellen. Det er imidlertid først og fremst et «problem» for dem som i hovedsak bruker skjermen til spilling. I det siste har imidlertid også IPS-teknologien fått bedre hastighet

AHVA-panelet i Asus PB279Q er relativt raskt, og vi merket fint lite til plagsom etterslep eller spøkelsesbilder i løpet av testperioden. Det er fortsatt snakk om en 60Hz-skjerm, uten at det er noe som helst problem til den tiltenkte bruken.

HØY: Ergonomien er god, med rikelig med justeringsmuligheter.

Asus PB279Q er altså en 4K-skjerm, eller UHD om du vil. Det innebærer at du har hele 3840x2160 pikslers oppløsning fordelt på 27 tommer å boltre deg i. Det er et solid steg opp fra Full HD med 1920x1080 piksler, faktisk fire ganger så mange piksler. Et solid steg opp fra den mer populære WQHD-oppløsningen (2560x1440) på litt mer seriøse 27-tommere er det også.

Rikelig med arbeidsflate

Til daglig bruker undertegnede et par 27-tommere med nettopp denne oppløsningen. Det gir en god arbeidsflate og et relativt skarpt og fint bilde. Det kan imidlertid ikke måle seg med 4K-oppløsningen, som gir drastisk økt arbeidsflate til programmer, gitt at du kan leve med at alt blir en del mindre på skjermen. 4K-oppløsningen gir også et fantastisk skarpt bilde, uansett om det er bilder eller video du jobber med.

Vi har brukt skjermen til bilderedigering, vanlig tekstbehandling, videotitting, spill og surfing. Den høye oppløsningen gjør det til en smal sak å ha mange sider av et typisk dokument åpent på en gang, eller du kan velge å ha flere programmer åpne samtidig.

Fire bilder på en gang

Med støtte for både bilde-ved-bilde og bilde-i-bilde kan du også velge å fordele skjermflaten på flere kilder. Her har du hele fire HDMI-porter og to DisplayPort-tilkoblinger å benytte deg av, slik at du enkelt kan koble til en rekke enheter, være seg det er pc-er, spillkonsoller eller tv-tunere.

Det var heller ingen ubehagelig å titte på 4K-video med skjermen. Her dukket det opp detaljer en vanskelig kan få med seg i Full HD, samtidig som fargene var fine og kontrasten behagelig.

TILKOBLINGER: Du har rikelig med tilkoblingsmuligheter, og kan vise bilde fra opp til fire kilder samtidig.

Ved siden av å bruke skjermen til varierte oppgaver har vi også kjørt en rekke tester på den, og er jevnt over godt fornøyd med det skjermen er i stand til å levere.

Blant tingene vi tester er størrelsen på fargerommet skjermen leverer, altså hvor mange farger den er i stand til å vise, og hvordan den står seg mot de etablerte fargerommene til både skjerm og trykksaker.

Rikt fargerom

Asus PB279Q har ingen problemer med å servere hele sRGB-fargerommet, og litt til. Den kommer noe til kort når det gjelder Adobe RGB, slik at den kanskje ikke er helt egnet for de som produserer de mest avanserte trykksakene eller jobber med foto på meget høyt nivå. Fargeoverganger er også svært jevne og fine, godt hjulpet av den høye oppløsningen.

Vi gjorde også målinger for å undersøke hvor riktig skjermen viser fargene, og her gjorde Asus PB279Q det ganske skarpt, spesielt sett opp mot prisen. Vi målte skjermen til å levere Delta E-verdier på litt under to i snitt, som er meget bra. Delta E er enkelt forklart en metode for å måle fargekorrekthet, ved å måle avstanden mellom korrekt og målt farge. Med Delta E på én er ikke øyet i stand til å se forskjeller, mens det teoretisk sett er forskjeller å se ved høyere Delta E. Alt under tre er regnet som korrekt, og de aller fleste vil ikke klare å se forskjeller.

Litt ujevnt lys

Vi målte bakgrunnsbelysningen til å være jevn og god, men merket oss at baklyset var en anelse svak langs bunnen av skjermen, ut mot begge sidene. Totalt sett byr Asus PB279Q uansett på en jevn og fin bakbelysning, og blant de bedre i sin prisklasse.

Asus PB279Q er beregnet på relativt avanserte brukere og bedriftsbruk, og er som skjermer flest i dette segmentet godt tilrettelagt for god ergonomi. Her har du rikelig med justeringsmuligheter, inkludert høyde og portrettmodus.

Betjeningen av menyene er litt småknotete, med knappene plassert bak skjermen, og små prikker på fronten for å vise hvor knappene ligger. Menyene i seg selv er oversiktlige og relativt omfattende. Her kan du justere det meste du kunne ha ønske om, eller bare velge et ferdig oppsett og kjøre med det.

Konklusjon

Vi var godt fornøyd da vi før jul testet Asus TN-baserte 4K-skjerm. Nå har vi altså testet AHVA-varianten, som i praksis er det samme som et IPS-panel, og er vel så godt fornøyd. Det er naturlig nok en prisforskjell mellom de to, men for de litt over to tusen ekstra kronene får du bedre fargenøyaktighet, større fargerom og langt bedre innsynsvinkel.

Her er fargegjengivelsen god, og korrektheten overbevisende. Når dette igjen er fordelt på 4K-oppløsning er resultatet en skjerm med fine farger og ekstremt skarpt og behagelig bilde.

For den glade hobbybruker vil nok TN-varianten, PB287Q, gjøre en god nok jobb, men for de med litt høyere krav kan det være verdt å legge i de ekstra tusenlappene. Her får du nemlig en meget god 4K-skjerm som trygt kan brukes til fotoredigering og annen krevende bruk. Helt på proffnivå er det ikke, men det forventer vi heller ikke til rundt 7.000 kroner, og for den som ikke har lyst til å bla opp et tosifret antall tusenlapper til for en proffskjerm kan Asus PB279Q være et godt alternativ.