FIBER TIL FOLKET: Dyrt blir det, men det er mulig å gi alle europeiske husstander fibertilgang. Foto: Michael Schwarzenberger/Pixabay
FIBER TIL FOLKET: Dyrt blir det, men det er mulig å gi alle europeiske husstander fibertilgang. Foto: Michael Schwarzenberger/Pixabay

Fibret Europa vil koste 1.400 milliarder

Det vil koste flesk å gi alle hjem i Europa tilbud om fiberbasert bredbånd. Men det er mulig å nå målet.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en studie utført for FTTH Council Europe og er basert på at 100 prosent av alle husstander får tilbud, og 50 prosent er oppkoblet. I dag er tallene for 28 EU-land i snitt at 30 prosent har tilbud og ti prosent er oppkoblet.  

Norge langt over snittet

I Norge er om lag 33 prosent av norske husstander oppkoblet med fiber, altså tre ganger Europa-snittet. 78 prosent har tilbud om høyhastighets nett med minst 100 Mbps nedstrøms, men det omfatter også HFC kabel. I Norge er det så langt investert 20 milliarder kroner i høyhastighets fiber- eller kabelnett.

I analysen «Bredbånd i Norge mot 2025» har Alpha Finans og Telecom Revy anslått investeringsbehov i Norge til om lag 31 milliarder kroner hvis alle skal få bredbånd med gigabit-muligheter før 2025. I all hovedsak vil det dreie seg om fibernett.

15 av disse milliardene må investeres før 2020 for å nå regjeringens 90-prosent-mål da forutsatt minimale bidrag fra høyhastighets kobbernett (G.Fast og VDSL vektoring). I 2015 ble det investert 2,6 milliarder kroner i fiber isolert ikke inkludert dedikerte fiber til basestasjoner. Trolig passerte beløpet tre milliarder kroner i 2016. Tall fra Nkom kommer i april/mai.

Ikke et umulig mål

Tidligere har analytikere som EIB Mason anslått kostnadene i Europa samlet til mellom 220 og 250 milliarder euro fallende til 154 milliarder euro ved gjenbruk av eksisterende infrastruktur.

Kostnadesestimatet viser at det er mulig å gi alle gigabit-aksess.

- Jeg ønsker ikke å undervurdere utfordringene ved å gi alle fiber. Kostnadesestimatet viser imidlertid at det er mulig å gi alle gigabit-aksess. Vi kan også se at land som Sverige, Portugal og Spania har henimot 80 prosent fiberdekning, noe som viser at målet om fiber til alle er oppnåelig, sier Ronan Kelly, leder av FTTH Council Europe, i en uttalelse.

Nærmere detaljer og selve undersøkelsen vil bli grundig diskutert på FTTH Council Europes konferanse i Marseilles 14.-16. februar.

Undersøkelsen er også et innspill til EUs diskusjoner om digital kode for Europa.