ROBOT REVOLUSJON: Regnskapsbransjen og fakturahåndtering ble på mange måter revolusjonert gjennom bruken av it og programvare, skriver artikkelforfatteren. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Regnskapsbransjens neste revolusjon

KRONIKK: Robotene er den neste revolusjonen i regnskapsbransjen, skriver Sami Seikkula, administrerende direktør i Opuscapita Norge.

Publisert Sist oppdatert

I mange år har forskere forventet at roboter vil overta tradisjonelle arbeidsoppgaver. I en studie som nylig ble gjennomfør av Universitet i Oxford og konsulentselskapet Deloitte ble det estimert at totalt 10 millioner rutinepregede arbeidsoppgaver vil bli overtatt av roboter. Ledende forskere har også estimert at robotene vil kunne gi en besparelse på mellom 5.200 til 6.700 milliarder dollar i 2025. Det er ingen tvil om at roboter og ny teknologi vil utfordre tradisjonelle yrkesgrupper som vi tidligere ikke har opplevd. Dette er spesielt yrkesgrupper som primært jobber med å innhente data og informasjon og som analyserer denne informasjonen, som i fremtiden vil være truet av robotenes inntog.

Regnskapsbransjen og fakturahåndtering ble på mange måter revolusjonert gjennom bruken av it og programvare. I dag kan det med sikkerhet konstanteres at roboter eller Robot Process Automation (RPA) er for full fart inn i regnskapsbransjen og det er forventet at kostnadene vil bli redusert med opp mot 65 prosent dersom robotene overtar de rutinemessige arbeidsoppgavene. På grunn av de høye arbeidskostnadene vil Norge være et satsingsområde for virksomheter som vil forenkle og redusere kostnader innenfor regnskaps- og fakturahåndtering. Dette vil hovedsakelig være såkalte software roboter som kan benyttes uten implementering av data programmer og store it integrasjoner. Disse robotene vil bidra til at transaksjoner gjennomføres med mer nøyaktighet samtidig som produktivitet og effektiviteten øker.

Robot Automatisering (RPA) vil aldri erstatte menneskers kompetanse til å analysere data men bidra til å erstatte rutine og tidkrevende back office arbeidsoppgaver. Med innføring av roboter slipper man behovet for at mennesker skal gjennomføre kjedelige, rutinemessige og tidskrevende arbeidsoppgaver. For eksempel bruker mange bedrifter store ressurser på å hente ut opplysninger fra eksterne offentlig registre. Dette er en oppgave som roboter enkelt kan utføre raskere og mer effektivt enn det mennesker vil klare.

Med robotenes inntog vil det samtidig ikke være like attraktivt å sette ut de enkleste regnskapsoperasjonene til lavkost land. I dag har mange norske bedrifter flyttet regnskapsfunksjonen til land som Sri Lanka og India. Med robot automatisering vil denne utviklingen reverseres fordi robotene vil gjøre disse oppgavene enda billigere og man får samtidig enda bedre kontroll på arbeidet. Med roboter vil man oppnå fordeler som for eksempel at man kan jobbe kontinuerlig 24 timer 7 dager i uken uten pauser, skape høyere effektivitet og i tillegg forbedre kvaliteten uten at det blir gjort menneskelige feil.

Det er de virksomhetene som er best forberedt på å møte denne utviklingen som i fremtiden vil klare seg best. Robotenes inntog har vi kun sett starten på.

Sami Seikkula er administrerende direktør i Opuscapita Norge.