TEST: Ultimate Ears 18 Pro - Fantastisk lyd, spinnvill pris

Vi tester mange forskjellige lydprodukter, men aldri har det vært så ekstremt som dette.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av årene har vi gjort mange tester av forskjellige lydprodukter, men det er første gang vi beveger oss opp på et nivå som dette. Da tenker vi både på pris, lydkvalitet og gadget-faktor - noe Ultimate Ears UE 18 Pro setter nye rekorder i.

Ultimate Ears ble i utgangspunktet startet som et slags hobbyprosjekt, med mål om å lage øretelefoner som var egnet til bruk på scenen. Tanken var at man kunne lage gode øretelefoner for å erstatte monitorhøyttalerne på scenekanten under konserter. Ved å flytte lyden fra ofte relativt lurvete høyttalere og direkte inn i øret til musikerne, var håpet at man kunne senke volumet, sperre ute støy og gi musikerne en bedre oversikt over hvordan ting låter der og da. Det var altså i praksis snakk om en rett-i-øret monitor.

Fra en relativt beskjeden start har Ultimate Ears vokst seg store, og i dag brukes deres spesialøretelefoner av rundt 75 prosent av alle de store, turnerende artistene - som for eksempel Foo Fighters, Iron Maiden, Metallica og U2. For noen år siden ble selskapet kjøpt opp av Logitech, men det drives fortsatt i all hovedsak som før. Et resultat av oppkjøpet er blant annet at man nå også har et godt utvalg av normale øretelefoner i forskjellige prisklasse, fra rundt 200 til 2 000 kroner.

Vi har imidlertid valgt å ta en titt på et produkt i den "virkelige" Ultimate Ears-serien, som består av spesialtilpassede øretelefoner - Ultimate Ears Custom.

Formet etter ørene dine

Det å teste Custom-øretelefonene krever litt mer enn å teste vanlige øretelefoner. Mens man normalt sett kun trenger å finne gummipluggen som passer best i øret, må man med Custom-serien aller først må man ta avstøpning av ørene. Så må man bestemme seg for hvilken modell og farge man vil ha. Etter å ha tatt avstøpning av ørene måtte vi vente noen uker før vi mottok våre UE 18 Pro. Avtrykket av ørene må nemlig sendes til USA, hvor øretelefonene lages for hånd.

Ultimate Ears Custom kommer i syv forskjellige modeller, med priser fra 400 dollar helt opp til 1 350 dollar. En grei regel er å gange nesten med 10 for å finne norsk pris, noe som tilsier priser fra et lite stykke under 4 000 kroner for enkleste modell, til over 10 000 kroner for toppmodellen. Det er sistnevnte vi har hatt til test, Ultimate Ears 18 Pro. Det som i hovedsak skiller de forskjellige Custom-modellene er antallet elementer i hver øretelefon, fra to per øre i de enkleste modellene, til hele seks per øre i UE 18 Pro. Da har man to elementer for diskant, to for mellomtone og to for bass. For å sikre best mulig balanse samles ikke lyden fra de forskjellige elementene før de er nesten helt fremme i øregangene dine.

Ultimate Ears 18 Pro er altså laget slik at de kun passer en persons ører. Vår modell passet som hånd i hanske fra første stund, og vel plassert i ørene er de nesten ikke til å merke. Det man imidlertid merker er at det blir fryktelig stille rundt en, Custom-øretelefonene sperrer nemlig ute lyder rundt deg med hele 26 desibel. Det er omtrent som å putte fingrene godt inn i ørene. Det har flere fordeler, men viktigst er det nok at du ikke trenger å skru lyden til skremmende høyt nivå for å høre musikken din. Det er med på å spare hørselen din.

Lettdrevne

Skulle du imidlertid ha lyst til å vrenge lyden skikkelig opp er for så vidt ikke det noe problem heller. UE 18 Pro byr på relativt heftige spesifikasjoner, med impendans på kun 21 Ohm - det er markant spenstigere enn normalen. Det blir ikke mindre imponerende når det kombineres med 115.6 dB ved 1mW. Fasiten er at UE 18 Pro trenger lite forsterkerkraft for å levere mye lyd, noe som jo kan være en fordel om de skal brukes med for eksempel en mobiltelefon eller en mp3-spiller.

Skal du først bruke UE 18 Pro med enkle enheter som mobiltelefoner og mp3-spillere, kan det være en fordel å for det første ha noe som leverer god lyd. For det andre kan det være greit å benytte lydfiler i god kvalitet, for eksempel i tapsløse formater som Flac og Ogg. Med gode musikkfiler låter nemlig Ultimate Ears 18 Pro som ingenting annet vi har testet tidligere. Det gjør det for så vidt også med musikk fra for eksempel Spotify og Wimp, eller kurant kodede mp3-filer, selv om man der til tider kan merke litt mer til noen av svakhetene ved slike komprimerte filer.

Vi har testet Ultimate Ears opp mot flere lydkilder og forskjellige lydformater. Vi har brukt en HTC Desire HD og en pc med Creatives nyeste high-end lydkort for å teste med Spotify, mens vi har brukt en Creative Zen 2 mp3-spiller og den samme pc-en for å lytte til musikk lagret i Flac.

Lydkvalitetsmessig er UE 18 Pro i en helt annen klasse enn noe vi har testet tidligere, være seg i eller utenpå ørene. Balansen er nær perfekt og lyden fremstår som nøytral. Mellomtonen kan muligens være noe mer fremme i lydbildet, men det er snakk om så lite at det nærmest ikke er hørbart.

Til tross for at Ultimate Ears også har en noe rimeligere modell hvor det er lagt mer fokus på bass, skorter det på ingen måte på bassen i UE 18 Pro heller. Den er ikke overdrevent kraftig, men fungerer ypperlig selv til relativt basstung hip hop. Det meste av lyttetiden har imidlertid gått med til mye akustisk og litt eldre rock. Her kommer alt av detaljer til sin rett, og man hører plutselig ting man tidligere har gått glipp av. Samtidig kan nok noen synes lyden blir litt vel direkte, for her får man det omtrent nøyaktig som lydteknikeren ville ha det - Det pyntes ikke på noe.

Konklusjon

Det er ikke bare, bare å kjøpe seg Ultimate Ears Custom-øretelefoner. Ikke bare må du ta et avstøpning av ørene, du må jammen passe på at de er gullende rene også. Når det først er gjort er det bare å velge modell, farge på proppene, om de skal være gjennomsiktige eller helfarget og så videre. Du kan til og med få dem med egen logo, eller som vi valgte, med initialer på. Så er det bare å vente.

For de som virkelig er interessert i lyd, er det verdt ventetiden. For Ultimate Ears 18 Pro leverer mer og bedre lyd enn vi har opplevd tidligere. Lydbildet er godt balansert og detaljrikdommen er i en klasse for seg.

Dette er imidlertid ikke øretelefoner for hvermansen. Du må nemlig regne med å ha punget ut et sted rundt 10 000 kroner når du først har dem i hånd. Det er fryktelig, fryktelig mye penger for øretelefoner, og de alle fleste vil nok klare seg lenge med noe til en femtedel av prisen, eller en tiendedel for den saks skyld. Men for de som virkelig vil ha det beste er det et trygt valg. Med tanke på at mange fort bruker titusener av kroner på sykkel, ski eller golfutstyr for å drive med hobbyen sin, må det vel være greit at noen også bruker 10 000 kroner Ultimate Ears 18 Pro plutselig ikke helt avskrekkende. Men at det er dyrt er det ingen tvil om.