TEST: Ricoh PJ WX4130N - På høykant og kort avstand

Ricoh har laget en pussig projektor som krever liten plass for å gi et stort bilde.

Publisert Sist oppdatert

Her til lands er nok Ricoh best kjent som blant annet leverandør av utskriftsløsninger for større bedrifter, men nå ønsker selskapet å utvide produktspekteret med blant annet løsninger for videokonferanse og med projektorer.

Det er en av selskapets projektorer vi har sett på denne gangen, og det i form av en som virkelig skiller seg ut. Ricoh PJ WX4130N er en ultrakortkast-projektor med blant annet WXGA-oppløsning, 1280x800 piksler, og nettverksfunksjonalitet. Projektoren kommer også i en modell uten nettverksstøtte, og koster da rundt tusenlappen mindre. Vår erfaring både fra tidligere, og med denne projektoren, er at det kan være verdt det å legge i noen kroner ekstra for å få nettverksfunksjonalitet.

Ricoh er ikke alene om å lage kortkast-projektorer, men her er det tatt til det ekstreme. Og det er gjort på en ganske så unik måte. Projektoren plasseres nemlig på høykant, og blir stående rett opp og ned. Bildet projiseres fra toppen av projektoren, ikke i forkant som er normalt for projektorer flest. Det er gjort mulig ved bruk av flere speil plassert mellom optikken og glassdekselet på toppen projektoren.

Håpløst med lerret

Ved å lage projektoren på denne måten har Ricoh klart å korte avstanden som kreves for å projisere et bilde helt ned i 11,7 centimeter. Med den avstanden får man et bilde på 48 tommer, ved å øke til spesifisert maksimal avstand, 24,9 centimeter, får man levert et bilde på rundt 80 tommer.

 

Vi startet testen med å koble projektoren til pc-en via hdmi og plassere den slik at den sto omtrent 20 centimeter fra lerretet. Det viste seg å ikke fungere fullt så godt som vi hadde håpet. Grunnet den korte avstanden til lerretet var projektoren langt mindre tilgivende enn normale projektorer, og bildet ble forvridd av hver lille bulk og bevegelse i lerretet. Det er for så vidt å forvente når man projiserer over så korte avstander. Da vi i stedet valgte å vise bildet på en lys vegg fungerte det hele mye bedre. Bildet ble vist klart og tydelig, og det krevdes minimalt med tilpassning av innstillinger. Vi kunne blant annet nullstille Trapes-innstillingene vi hadde gjort da vi brukte lerret.

Avansert med vanlig pære

Ricoh-projektoren er utstyrt med tradisjonell lampe med 2 500 Ansi Lumen lysstyrke og levetid på cirka 3 000 timer med full lysstyrke. Velger du å aktivere øko-modus øker levetiden til omtrent 4 000 timer, i tillegg til at støynivået går markant ned – uten av det egentlig er veldig plagsomt ved standard lysstyrke heller. Forskjellen i lysstyrke fra standard til øko er relativt lav, og i de fleste tilfeller vil det fungere fint å bruke sistnevnte.

Til normale dokumenter og tekst er det lysstyrken kurant, selv i normal belysning på et møterom. Ønsker du å vise foto eller video bør lyset i rommet dempes for å få frem detaljer i bildene, ellers kan bildet bli noe uklart og utvasket.

 

Bildekvaliteten er jevnt over god, men det skorter en anelse på fargegjengivelsen. Til presentasjonsbruk og på møterom vil den fungere fint. Vi har også brukt den til film og tv-serier med godkjent resultat. Noen hjemmekinoprojektor er det ikke, men til sitt bruk er bildekvaliteten god.

Smart nettverksfunksjonalitet

Projektoren er relativt beskjedent utstyrt med tilkoblinger, men de viktigste er på plass. Du har hdmi eller vga for tilkobling fra pc, samt analogt signal via rca. Alle tilkoblingene er plassert på siden av projektoren, og i tillegg til nevnte bildetilkoblinger er usb og nettverksport også på plass. Usb-porten kan blant annet brukes til å vise bilder og mpeg2-filer direkte fra en minnepinne. Det er også støtte for wlan.

 

Nettverksstøtten kommer godt med, for via Ricohs egen programvare får du både administrasjonsmuligheter og enkel tilkobling for visning av pc-bildet via nettverket. Administrasjonsprogramvaren gir deg mulighet til å styre flere Ricoh-projektorer via nettverket. Visningsprogramvaren er laget slik at den ikke trenger spesielle tillatelser for å installeres, dermed kan brukere med strengt oppsatte bedrifts-pc-er også installere programvaren. Det er en smal sak å søke opp projektorer på nettverket, og koble deg til den aktuelle projektoren. Det er også mulig å koble den en pc til flere nettverksprojektorer samtidig.

Der er i det hele tatt bra med nettverksfunksjonalitet her. Interessant i møtesammenheng kan det nok også være at Ricoh leverer en iPad-app, hvor ni iPad-brukere kan koble seg sammen for å vise den samme presentasjonen. Møtelederen vil da sende sitt skjermbilde til de andre møtedeltakernes iPad, samt til projektoren. Vi opplevde oppsettet av iPad-appen som relativt enkelt og kjapt unnagjort. Litt kjedelig er det at appen tilsynelatende bare kan vise pdf-er, samt at den kun er tilgjengelig for iOS, ikke Android eller Windows.

 

Konklusjon

Ricoh PJ WX4130N er en projektor ganske utenom det vanlige, med en uvant design og plassering på høykant. Det viser seg imidlertid raskt at designen har en funksjon. Projektoren er nemlig svært lite plasskrevende, og det er en smal sak å få et relativt stort bilde på selv små møterom.

Bildekvaliteten er jevnt over god, og lysstyrken kraftig nok til at projektoren fungerer fint til typisk møteromsbruk. Til video og bilder er lysstyrken i svakeste laget, og det skorter litt på fargegjengivelsen, men noe må man altså ofre for å kunne plassere projektoren kun 20 centimeter fra lerretet. Eller, ikke fra lerretet, det viste seg nemlig å fungere dårlig.

Takket være den ekstremt korte avstanden til der bildet skal vises er nemlig projektoren svært lite tilgivende. Hver bulk eller ujevnhet i lerretet blir synlig, og bildet forvridd. Det er altså en fordel å bruke den mot for eksempel en vegg eller en hvit tavle, noe man uansett normalt sett finner på et møterom. Med det som bakgrunn er det svært enkelt å sette projektoren opp til å vise et godt og rett bilde, med minimalt av justeringer.

Prismessig legger Ricoh PJ WX4130N noe høyere enn tradisjonelle projektorer med omtrent samme funksjonalitet, men er det trang om plassen, eller du vil unngå forstyrrelser mellom projektoren og veggen er Ricoh-projektoren et meget interessant alternativ. Gode nettverksmuligheter hjelper også på.