BRETT: Brettbare telefoner er fremtiden. Når fremtiden endelig kommer. Her Huaweis Mate X. (Foto: Jan Birkeland)

Briljant brettbar eller bomskudd?

KOMMENTAR: Brettbare telefoner er kommet for å bli. Om de i det hele tatt dukker opp da.

Publisert Sist oppdatert

De brettbare smarttelefonene er rett rundt hjørnet. Det vil si, de har vært rett rundt hjørnet en god stund nå; både Huawei og Samsung har gått på smell etter smell med skjermer som går i stykker, forsinkelser i produksjon og sågar en handelskrig midt oppi det hele. Det finnes modeller fra andre produsenter allerede, men de er ubetydelige i denne sammenhengen.

Poenget er at de kommer, om man vil eller ikke. Og de fleste av oss vil ikke. Det virker å være en rimelig sikker sak at det formatet vi bruker for smarttelefonen i dag er den endelige vinneren, uten at vi ofrer en tanke på hva vi først tenkte om telefoner uten fysiske tastaturer. Jeg hadde selv bestemt meg, lenge på forhånd, at vi kom til å bli vitne til nok et blaff innen teknologien, nok et produkt som kom til å feile i startgropen.

Men så fikk jeg selv prøve Huaweis Mate X; en brettbar telefon med noe så usannsynlig som at skjermen brettes utover, istedenfor for å åpenbare seg på innsiden slik Samsung har valgt. Det tok ganske nøyaktig fem sekunder før hjernen min hadde snudd 180 grader og begynte å fyre av gårde dopamin. Det var nesten samme åpenbaringen som første gang vi fikk en Iphone mellom hendene, det er noe åpenbart og selvsagt med denne teknologien som gir en aha-følelse og som får oss til å lure på hvorfor vi ikke har fått til dette før.

Det virker så opplagt at når vi likevel ser på telefonen i brysthøyde så burde den være større. Tiden en telefon holdes opp til øret for samtaler er til tider forsvinnende liten sett i forhold til den tiden vi bruker på å stirre på den relativt lille skjermen. Og kan man brette den sammen, tilfredsstiller vi også de mest taletrengte av oss.

Prisen, som ryktes å ligge rundt 20.000 kroner får kanskje flere kjevepartier til å senke seg, men ikke la deg lure. Nordmenn er klart villige til å betale ut i dyre dommer for å sikre seg det nyeste og beste, spesielt med rause avtaler fra operatørene og en månedsregning som ikke merkes i bedriften. Prisen er nesten ubetydelig sett opp mot nyhetens interesse.

Vi er virkelig i startgropen, og det hjelper ikke at det kun er produsentene som kniver om å være først ute, og ikke plattformene. Foreløpig er det opp til Google å støtte opp om brettbare skjermer, det er ikke kommet hint om hvor nære Apple er det samme. Og det blir nok ikke fart i dette før Apple blir med i konkurransen.

Brettbare skjermer er absolutt kommet for å bli, om det blir i smarttelefonen eller kanskje i en håndholdt spillkonsoll eller bærbar pc vites ikke, men teknologien er åpenbar. Det nærmeste vi er kommet, per dags dato, er LG’s forsøk på å komme alle i forkjøpet med et mobiletui som også inneholder en skjerm nummer to, dog med en synlig ramme som deler den i midten.

Brettbare skjermer er fremtiden, enten vi vi eller ikke. Alternativet er stagnasjon og det er ikke et alternativ for en bransje som lever av nyvinninger.