Seriøs sjønavigasjon for Mac og iOS

Både til Mac, iPad og iPhone er det etter hvert kommet et rikt utvalg kartløsning for navigasjon til sjøs.

Seriøs sjønavigasjon for Mac og iOS

Stort utvalg i kart for hele kloden fra flere tilbydere samt tilkoblingsmuligheter for ekstern maskinvare er blant fordelene med MacENC og iNavX. 

Ta sjønavigasjon på alvor. iNavX og MacENC er to seriøse apper for henholdsvis iOS og macOS, og som har vidt anvendelsesområde.

Dedikerte kartplottere til båten har sitt anvendelsesområde, ikke ulikt innebygget GPS-navigasjon i bilen. Men på samme måte som CarPlay for bilen kan apper for navigasjon, det være seg til iPhone og iPad eller Mac, ha en rekke andre store bruksfordeler.

Enklere bruk, enklere oppdateringer av kart, mobilitet, mulighet for større skjerm, større fleksibilitet med tanke på tredjeparts ekstern maskinvare og sjø-/værdata samt lavere pris er blant noen av fordelene.

For profesjonell- og yrkesnavigasjon finnes dedikerte løsninger i henhold til krav som stilles til bransjen, men sjøkart for norske farvann skal være avledet av Kartverkets offisielle draft. Draft, eller maritime (sjø)kart, er typisk abonnementsbasert, men det finnes også løsninger for online-visning som lar en lagre data lokalt i en begrenset periode. 

Oppdateringsfrekvens og hydrografiske konvensjoner kan variere mellom ulike tilbydere, og dette gjelder også hvilken informasjon man mener er relevant for bruksområdet for de ulike kartene. Enkelte leverandører supplerer underlagskartene med nyttig tilleggsinformasjon, for eksempel rettet spesielt mot båtturisme.  

MacENC

Til bruk på en Mac er MacENC en profesjonell løsning for sanntids-navgiasjon. Her har man friheten til å kunne planlegge på Mac-en på land og ta med seg denne på båten.

MacENC (det ligger i navnet) støtter skalerbare vektorkart av typen ENC (Electronic Navigational Charts) etter formatet S-57/S-63. I tillegg kan man få tilgang til rasterbaserte kart i ulike oppløsninger (typisk mellom 1:5.000 og 1:20.000.000) etter formatene BSB, Softcharts, Navionics og HotMaps.

Vektor- og rasterbaserte kart kan brukes omhverandre, og visningen vil sømløst overlappe ved navigasjon mellom ulike dekningsområdet, og selvfølgelig kan kartdata lastes ned til offline bruk.

Vær, vann og eksternt

MacENC har også mer avanserte funksjoner som optimalisering av seilingsruter via SailTimer. MacENC er kompatibel med alle GPS-enheter som sender data over NMEA, TCP for sending og TCP eller UDP for mottak over WiFi. Det er støtte for tidevannsdata fra Mr. Tides der dette er tilgjengelig (egen tjeneste).

Ved bruk av en AIS-receiver kan det vises størrelse på lokale fartøy (inkludert navn, lengde, hastighet, avstand, destinasjon og krysningspunkt). MacENC støtter dessuten alle funksjoner i proff-utgaven av GPSNavX fra samme leverandør – les mer om dette her.

iNavX for mobile enheter

Blant en rekke kartplottere for iOS på markedet har iNavX den store fordelen at kartbutikken tilbyr draft fra hele kloden. I siste oppdatering kom også Navionics-kart til, en vektor-basert kartserier som også finnes i egne apper og som i tillegg kan generere sonar-kart for lokal høyere oppløsning enn de offisielle kartene. 

Grunnleggende funksjoner er selvfølgelig posisjonering, kartvisning, og potensielt utskrift av kartområder. En logg sporer fartøyets bevegelser, og tilsvarende kan man planlegge reiseruter. Enkeltposisjoner kan avmerkes, og det er mulighet for import og eksport av kartdata gjennom formatene  KML (Google Earth) og GPX.

Kart

iNavX støtte maritime kart fra Navionics, CHS, Fugawi, NV Charts, Theyr Weather, Waterway Guide, Trak Maps og Solteknik. Enkelte kart inneholder også kartdata for enkelte innsjøer. Kartene tilbys gjennom en konto hos Fugawi.

Tidevann, vær og eksternt

iNavX kan importere og vise GRIB-filer via X-traverse, epost, iTunes, og Iridium GO! iNavX støtter høyoppløselige værdatafiler fra tjenesten Theyr via x-traverse. En rekke eksterne GPS-mottakere støttes av iNavX, se hjemmesiden.

NMEA-data støttes over TCP/IP (WiFi), og i tillegg også AIS-alarm med det rette utstyret. iNavx kan fungere som repeter for en Mac med MacENC. I tillegg er det støtte for tilkobling av instrumenter som dybdemåler (sonar), vindmåler og hastighetsmåler, samt visninger knyttet til maskin- og batterinivåer.

Tilgjengelighet

Du finner iNavX på AppStore til 219 kroner her. MacENC koster $190 (tilsvarer cirka 1.500 kroner) og kan lastes ned fra nettsiden deres her. Demoversjon finnes tilgjengelig. MacENC er testet og anbefalt av Practical Sailor.

En rekke nyttige videoer om bruken av iNavX og MacENC finnes på YouTube, publisert av Jim Sails. Sjekk ut et eksempel nedenfor.

iNavX kommer snarlig også for Android, og er for tiden under beta-testing. Takk til GPSNavX for test av appen og kart. 

Apple