Pass opp, Norge: Sverige fosser fra

Pass opp, Norge: Sverige fosser fra

I Norrland planlegges tre-fire nye datasentre årlig. - Norge må senke elavgiften, krever Per Morten Hoff.

- Nå må også Norge våkne og senke elavgiften. Vi har de beste naturgitte betingelsene, sier generalsekretæren i IKT Norge Per Morten Hoff.

Svensk offensiv

Tor Björn Minde är professor ved Luleå Teknisk Universitet har en visjon om at satsingen skal føre til etablering av 20 nye datasentre i løpet av seks år. Det kan resultere i 3000 nye arbeidsplasser i Norrland.

Følge en rapport fra Boston Consulting Group har 900 arbeidsplasser alt blitt skapt. Facebook har i perioden 2011 til 2013 brukt 1,5 milliarder svenske kroner i Sverige. Regner man med både direkte og indirekte økonomiske konsekvenser, blir summen rundt 3,5 milliarder svenske kroner, skriver Computer Sweden.

Elavgiften for datasentre er alt redusert både i Danmark og Finland. Nå ser det ut til at Sverige følger etter. I juni skrev IT-ministeren Anna-Karin Hatt: «För att fler ska välja att etablera sig i Sverige och investera här behöver vi ha goda kunkurrensvillkor i Norden. Därför har regeringen beslutat att utreda sänkta och harmonisserade elskatter för tjänestesektoren såväl som för tillverkningsindustrien.»

Grønn og sikker

- Norge har naturgitte forhold til å bli ledende på grønne datasentre. Green Mountain har vist vei. Vi har overskuddsstrøm. Vi har god kjøling. Nå har EU åpnet for at tjenesteytende industri også kan nyte godt av lave elavgifter. Vår elavgift for datasentre bør senkes til maksium 9-10 øre per kWh, sier Per Morten Hoff.

- Vi har den høyeste andel fornybar energi i Europa. Mens Sverige skryter av at 60% av deres strømforsyning kommer fra vannkraft, kan Norge skilte med at over 95% av produksjonen er ren, grønn strøm. Med våre 1300 vannkraftverk og høye energisikkerhet er Norge i en unik posisjon til å gjøre kraftkrevende industri grønn, sier Hoff

Mange prosjekter

Og det er sikkert at etterspørselen vil øke. Green Mountain har så langt lyktes overfor norske kunder med DnB i spissen.

- Analytikere spår en enorm vekst i etableringen av store datasenter. Årsaken til det er enkel. Datamengdene vokser raskere enn noen har drømt om, sier han.

Det mangler ikke på prosjekter i Norge, men ingen har greid å tiltrekke seg de internasjonale gigantene.

- Det jobbes nå med planer for etablering av datasenter en rekke steder i Norge, bl.a. Ørje, Narvik, Aurland, Notodden, Mo i Rana, Bodø, Vadsø, Lefdal, Rjukan, Kristiansand, Rendalen og Røros. I Rennesøy og Rjukan er Green Mountain i gang. I Eide, Luster og Fet bygges det allerede.

Hoff opplyser at IKT Norge er i dialog med myndighetene om spørsmålet. I dag er kraftkrevende industri fritatt for elavgift.

Triple fiber trengs

Sikker fiberforbindelse er et must for datasentre. Green Mountain har to uavhengige forbindelser til sine to datasentre på Rennesøy og Rjukan. Mange internasjonale kunder vil kreve både sterke og sikre redundante utenlandsforbindelser og mange ganger tre uavhengige forbindelser lokalt. Og med uavhengig menes her også ulike framføringsveier. Kpasiteten må være høy og absolutt stabil.

I Sverige har Telia nylig bestemt seg for å bruke 100 millioner kroner på en ny transportkabel nettopp for å bedre teleforbindelsen til datasentre.

Les om:

Drift