Fremtiden ligger i India

Næringsminister Børge Brende har rett når han hevder at samarbeid med indiske it-selskaper kan gjøre norske it-miljøer mer konkurransedyktige.
Brende besøkte sist helg den indiske it-hovedstaden Bangalore. Gjennom samtaler med politiske myndigheter og representanter fra private selskaper fikk næringsministeren et godt innblikk i den sterkt voksende it-industrien i India.

Med på turen var en større næringslivsdelegasjon med folk fra alle deler av norsk it-bransje. Amerikanske selskaper var representert gjennom HP Norge og Oracle Norge, mens Ergo Group og EDB Business Partner var på plass som representanter for helnorske it-virksomheter.

Underskogen i norsk it-bransje var også på plass. Digimaker og 24SevenOffice (Kontorplassen) viser at også små selskaper kan lykkes i India. DnB Nors deltakelse viser at også noen av de store innkjøperne følger med i timen. Og med både Abelia og IKT-Norge i delegasjonen, er det ikke mange norske it-selskaper som ikke var representert.

Formålet med Børge Brendes besøk i Bangalore var å øke samarbeidet mellom de to lands it-bransjer. Med 1,1 milliarder innbyggere og en årlig vekst på 8,2 prosent byr India på enorme muligheter.

Innen enkelte bransjer, som energi og skipsfart, er norske it-selskaper i verdensklasse. Kongsberg-selskapet Norcontrol IT, et selskap som lager løsninger for skipsovervåkning og dynamisk posisjonering, har lenge vært på plass i India.

Til sammen er 35 norske it-bedrifter etablert i det fargerike landet. Ytterlige 15 har inngått samarbeidsavtaler med lokale selskaper.

Men noen stor eksport til India fra norske it-selskaper er det liten grunn til å tro på. Til det er den lokale industrien og konkurransen fra andre og mektigere it-land for sterk. Dessuten er kulturforskjellene store.

Frykten for at norske arbeidsplasser skal forsvinne til India er reell. Norsk it-bransje kan ikke se bort fra at det er flere it-folk Bangalore enn i Silicon Valley. Og det stopper ikke der. Andre byer, som Hyderabad og Chenai, er på full fart etter.

Men veksten i den indiske it-industrien åpner også nye muligheter for norske selskaper. Som Børge Brende fastslo i India, er it-bransjene i de to landene komplementære. Mens vi har spisskompetanse innen enkelte nisjer, har India bedre tilgang på kompentent arbeidskraft enn noen annet land.

Brukt riktig kan rimelig indisk arbeidskraft trygge norske it-arbeidsplasser. Børge Brendes besøk bør gi ny fart til det indisk-norske it-samarbeidet.