Jon von Tetzchner. FOTO: Stig Øyvann

IDEENE FLOMMER: I Jon von Tetzchners Vivaldi får ideene strømme fritt. Det gir ganske spesielle funksjoner i nettleseren iblant. FOTO: Stig Øyvann

Innovasjon i høysetet

Med litt odde, morsomme og annerledes funksjoner i nettleseren sin, skal Vivaldis Jon von Tetzchner spise kirsebær med de store.

Å utvikle en nettleser er ikke bare blodig alvor, i alle fall ikke om du jobber i Jon von Tetzchners Vivaldi. Der utvikles seriøs funksjonalitet og lekne, mindre viktige funksjoner på samme tid. Det er slik Tetzchner vil ha det, han har som ambisjon de som jobber med produktet skal ha det gøy, og at brukerne av produktet også skal ha det moro.

Computerworld har ved selvsyn fått demonstrert funksjonalitet som er totalt uventet i en nettleser, som plutselig setter selve nettleseren i en Tingenes Internett-sammenheng. Innovasjon står i høysetet hos Vivaldi.

En million brukere

Det er ikke så lenge siden at Vivaldi lanserte sin nettleser i en offisiell, første versjon. Det skjedde før sommeren i år, og nå i skrivende stund tilbyr Vivaldi versjon 1.3. Selskapets grunnlegger og toppsjef Jon von Tetzchner kan allerede notere seg for millioner av nedlastinger, og den første millionen med aktive brukere nærmer seg raskt.

- Totalt antall nedlastinger er mellom fire og fem millioner. Dette er totalt for alle versjoner vi har tilbudt. Antallet aktive brukere er fortsatt mot den første millionen. Du kan ikke forvente at en hver person som laster ned produktet blir aktiv bruker, men så lenge vi har en bra konverteringsrate, og det har vi jo,  så skal vi være fornøyd, understreker Tetzchner for Computerworld.

Antallet brukere er viktig av flere årsaker. Å lage et produkt som ingen bruker er naturligvis noe ingen ønsker, men i tillegg er det antallet brukere som danner grunnlaget for inntjeningen. For nettlesere kommer inntektene fra søkemotorer og andre som betaler for å befinne seg ferdig installert som bokmerker eller i søkebokser i nettleseren. Nøkkeltallet er gjennomsnittlig omsetning per bruker - ARPU (Average Revenue Per User).

- Vi trenger tre til fem millioner aktive brukere for at dette skal gå rundt, litt avhengig av hvilken ARPU du bruker som grunnlag. ARPU-en er på god vei mot den dollaren som vi har brukt som benchmark, og den ser vi er innenfor rekkevidde. Og da er det bare et spørsmål om antallet brukere, forklarer Tetzchner.

Følger Google

Da utviklingen av Vivaldi ble startet opp, valgte selskapet å bruke kjernekomponenter fra Googles åpne kildekode Chromium. Der finnes selve motoren i nettleseren («rendering engine»), og så utvikles grensesnittet og annen funksjonalitet omkring denne. Google slipper nye versjoner av programvaren sånn cirka hver sjette uke, og det er et turtall som passer Tetzchner godt.

- Dermed er Vivaldi versjon 1.4 like rundt hjørnet. Vi har jo en rytme, og den rytmen dikteres på sett og vis litt av Google. I og med at vi bruker Chromium, så er det litt spørsmål om at når de oppdaterer, så oppdaterer vi også. På en måte er det veldig greit. Jeg hadde alltid som mål da jeg var i Opera at vi skulle ha store lanseringer hver tredje måned, men gutta sto i mot. Men nå har vi ingen problemer med det, forteller han.

Vi ønsker ikke at våre brukere skal ha gammel kode.

- Da slipper vi alt det nye vi har lagd i siste periode. Det som da ikke er klart hos oss, kommer ikke med i den utgaven. Vi kommer inn i en rytme, for vi kan ikke være for langt etter dem, siden vi ikke ønsker at våre brukere skal ha gammel kode, legger han til.

Når det blir klart

I kategorien for «seriøst og viktig», er det en epostklient og funksjonalitet for å synkronisere oppsett, bokmerker, notater og andre ting mellom flere instanser av nettleseren som det er fokus på nå. Dette er tyngre saker, som det tar tid å utvikle.

- Det er alltid videreutvikling her, og vi har jo helt klart en ambisjon om at vi ikke skal ha et produkt som står stille. Vi skal komme med nye morsomme ting hver gang. Noen ganger er det ting som krever mye arbeid. Vi jobber jo med større prosjekter, som epost og synkronisering, som er vanskelige, så de kommer når de er klare, sier Tetzchner.

Dette har vært hans standard svar når vi tidligere har spurt om når funksjoner kommer i Vivaldi. Han er ikke presset av kvartalsrapporter og utålmodige aksjonærer, og lar ting ta den tiden de trenger. Tetzchner virker å være svært tilfreds med akkurat dét.

Vi har jo helt klart en ambisjon om at vi ikke skal ha et produkt som står stille.

- Vi skulle gjerne hatt epostleser fra første dag, men det var ikke klart. Du kan ikke slippe det før du føler deg brukbart trygg. Det blir nok en alfa og beta der også, og vi nærmer oss et nivå som gjør den brukbar, men vi har hatt litt problemer. Det er vanskelig å lage innovativ programvare, forklarer han.

Epostklienten

Denne funksjonen er ikke tilfeldig valgt. I en tid der vi alle oversvømmes av store mengder epost, er gode verktøy for å håndtere strømmen essensielle. I tillegg har Tetzchner en personlig agenda for å få fram en avansert epostklient.

- En av grunnene til å lage Vivaldi, var jo at det ikke eksisterte alternativer til epostklienten jeg brukte, nemlig Opera. Det var ingen som hadde den funksjonaliteten jeg trengte, så det vi gjør nå er å lage en verdig etterfølger for det vi lagde i Opera, forteller han.

- Hovedpoenget er indeksering av eposten din, bra håndtering av flere kontoer, raskt søkbart innhold, automatisering av mailinglister. Veldig enkel håndtering av massive mengder med mail, selv har jeg en halv million eller hva det er per i dag, og det er sikkert mye mer om vi går lenger tilbake i tid. Det å håndtere å kunne finne ting, er utrolig viktig, forteller han engasjert.

En av grunnene til å lage Vivaldi, var jo at det ikke eksisterte alternativer til epostklienten jeg brukte, nemlig Opera.

- Automatisk filtrering uten å måtte drive og flytte på epost. Vi fjernet jo på sett og vis folderprinsippet i Opera, og det er litt av det samme prinsippet nå, du har virtuelle foldere. Du har flere måter å finne eposten din, med virtuelle filtre basert på kontakter eller andre parametre. Du har prinsippet med «usett» og «ulest» som er to forskjellige tilstander. Ulest-listen min er min gjøremålsliste, som jeg må forholde meg til. Samtidig er usett de jeg ikke har sett ennå, og trenger å vite om jeg må håndtere dem med en gang. Mye av dette er ting vi lagde i Opera Mail, så utgangspunktet vårt er å lage noe som er betraktelig bedre enn Opera Mail, men med litt av det samme tankegodset som vi hadde der, runder Tetzchner av på det omfattende svaret etter at vi spurte om hva han ønsker å se i en skikkelig epostklient.

Hva med mobil?

Det andre hovedprosjektet Vivaldi jobber med for tiden er altså synkronisering mellom flere instanser av nettlesere. I denne sammenhengen og slik verden virker i dag, er det helt selvsagt å tenke mobile enheter i samme slengen.

Vivaldi for mobile enheter kommer når vi er klare.

- Vivaldi for mobile enheter kommer når vi er klare. Det vil ta litt tid. Da vi satte i gang, så satte vi i gang på mobil samtidig, så fant vi visse problemstillinger som gjorde at vi la det litt på is. Så det vil ta litt tid. Det har gått litt tregere, fordi vi blant annet ønsker å i størst mulig grad gjenbruke kode, og ikke lage utgaver fra bunnen av til alle mulige plattformer, forklarer Tetzchner.

- Det er noen problemstillinger i forbindelse med hvilke biblioteker og lignende som er tilgjengelige for oss. Vi må tilpasse oss slik at alt det grunnlaget vi bygger oss på, faktisk er tilgjengelig. Ingen ting er uoverkommelig, men vi fant ut at vi ville fullføre desktop først. Det har vi gjort, og dermed er mobil tilbake på agendaen igjen, legger han til. 

Innovasjon

Tetzchner forteller det er bare er en gruppe av utviklerne i selskapet som jobber med epostklienten, men han mener at det ikke gir mening å sette flere personer på saken. Det vil ikke hjelpe, sier han, og peker på at de andre sitter og jobber på andre ting, og da bobler det med nye ideer.

Du kan selvsagt ikke gjøre alt ad hoc, men du må tillate folk å tenke selv.

- Hvordan får du innovasjon til å skje? Personlig mener jeg at det er andre veien: Hvordan stopper innovasjon? Du stopper innovasjon med å sette for faste rammer i forhold til hvordan ting skal gjøres. Alle vet at vi må sende ut nye versjoner så og så ofte, alle vet hvor vi skal, alle er enige om hva slags produkt vi skal lage. Men en del av det er også at vi skal finne på ting hele tiden, og ha det gøy, understreker han.

- En del av dette er at gutta bare skal ha det gøy. Vi lekte med en liten ting som er ganske kul, vi får se om den kommer med det. Jeg vet ikke hvor høyt jeg skal snakke om det, begynner han forsiktig. Så ombestemmer han seg, og ønsker å vise fram den nyeste ideen:

Fargestyring

- Vi endrer jo farge på menylinjen etter hovedfargen på nettsiden du besøker. Og det vi har lagt til nå, er at om du har et Philips Hue-lyssystem, så kan vi endre fargen til det også. Så vi går ut av nettleseren og ut i virkeligheten, det er første skritt. Det er kjempekult, og det var bare noe utvikleren lagde i går. Men det er litt slik det skjer hos oss, noen har en ide, vi leker litt med den, skal vi sette den inn i produktet? Vi får se om det blir i versjon 1.4, det er vi ikke helt sikre på. Om vi får den inn, så blir det noe litt odde og morsomt og annerledes, sier Tetzchner fornøyd.

- Vi har allerede begynt å tenke på neste versjon der vi kan styre lyset på andre måter, men det første er bare å gjøre det. Personlig mener jeg dette er bare kult, men når du begynner å tenke på bruksområder, så finnes det fryktelig mange relevante muligheter, mener han.

ANNERLEDES: Med Vivaldi nettleser kan du snart styre lyset omkring deg. Spenstige ideer bobler i selskapet.
ANNERLEDES: Med Vivaldi nettleser kan du snart styre lyset omkring deg. Spenstige ideer bobler i selskapet. FOTO: Henrik Helmers/Vivaldi Technologies

- Det at vi driver og kobler oss til omverdenen, det er litt annerledes. Det er dette som er litt av poenget, og en av grunnene til at vi følte at det var behov for noe nytt. Nettleseren er et verktøy som vi bruker utrolig mye, og vi skal både lage det mer nyttig og mer morsomt. Dette er en del av morsomt, smiler Tetzchner fornøyd. Etter å ha sett en kort og fyndig demonstrasjon av funksjonen kan Computerworld bekrefte at det faktisk virker som beskrevet.

På god vei

- Hovedpoenget nå er at vi har det gøy, og er et bra team. Jeg føler at vi er på riktig vei. Når du nevner Opera, så er målsetningen å bli en verdig etterfølger etter Opera, svarer Tetzchner på spørsmål om hvordan han ser på konkurransen, og kanskje særlig i forhold til sitt forrige nettleserprosjekt Opera.

Ting kan tyde på at han har rett. Selv om markedsandelen til Vivaldi er forsvinnende liten, når vi sammenligner med de gamle tungvekterne på arenaen, har produktet likevel allerede vakt oppsikt, også utenfor Norges grenser. Et eksempel på dette er en kåring våre kolleger i Network World nylig publiserte.

- Det var veldig hyggelig, den omtalen den artikkelen endte opp med. Vi var glad for den. Jeg og gutta her, vi har et dyktig team nå, og jeg mener at vi har en riktig måte å utvikle på. Jeg synes at måten vi gjør ting på, der alle kan komme med ideer og ting ikke er så rigide, er en bedre måte om hvis ønsker å være innovativ, kommenterer han.

- Du kan selvsagt ikke gjøre alt ad hoc, men du må tillate folk å tenke selv. Det gjør det morsommere for alle involverte. For meg er det helt store når en av gutta kommer og sier «se her!», avslutter Jon von Tetzchner, grunnlegger og sjef for det norske internasjonale nettleserselskapet Vivaldi Technologies.