Luften full av Google-droner

Luften full av Google-droner

I to år har Google arbeidet i det stille med å utvikle droner som kan gi deg varer «på døra».

Droner som leverer varer og ikke minst nødhjelp vil om noen år sveve over hodene på oss i 40-60 meters høyde.

Dette er visjonen til dem som står bak Googles utviklingsprosjekt med tittelen «Project Wing».

Google har nå for første gang lettet på sløret rundt sin drone-utvikling, som har pågått i all hemmelighet i to år.

Prosjektet kjøres i regi av Google X, selskapets hemmelige utviklings- og forskningsavdeling som også står bak Google Glass og Googles utvikling av førerløse biler.

– Selv-flygende farkoster kan åpne for en helt ny tilnærming til dette med å flytte varer – inkludert løsninger som er rimeligere, raskere, mer miljøfølsomme og mindre sløsende enn det som er mulig i dag, heter det i et dokument som Google nå har offentliggjort om Project Wing.

Små varer

Naturligvis vil du ikke kunne bestille en tung kurv med matvarer for helgen fra kolonialbutikken og få den fløyet hjem til deg av en drone. Ifølge Google er det snakk om småting, som for eksempel å få fløyet medisiner og batterier inn i katastrofeområder eller til steder som ikke kan nås på annen måte.

Noe av bakgrunnen for drone-prosjektet hos Google var spørsmålet om hvordan man mest effektivt skulle kunne få frem hjertestartere til folk som har fått et hjerteattakk.

Men Google ser også på muligheten til å bruke droner i kommersiell sammenheng, for eksempel å få fraktet mindre datamaskinkomponenter til en kunde som trenger rask levering.

Google er ikke det eneste firmaet som leker med tanken om varelevering ved hjelp av droner. Nettbutikken Amazon har også jobbet med et tilsvarende prosjekt, kalt Amazon Prime Air Team. Amazon har slitt litt med å få folk til å ta prosjektet på alvor, skriver amerikanske PC World .

– Selv med bare noen få droner i skytteltrafikk vil vi kunne hjelpe et stort antall mennesker i en nødsituasjon, sier Astro Teller, sjefen for Googles bokstavelig talt høytflyvende prosjekter.

Test i Australia

Google har testet ut sine droner i Australia, som ikke har så strenger regler for bruk av slike farkoster i luften som mange andre land.

For eksempel har dronene levert sjokolade, hundemat, kuvaksine, vann og små radioer til bønder i den australske delstaten Queensland.

Google-dronene er en slags ubemannede flygende roboter som er bygd for å kunne følge en forhåndsprogrammert rute bare ved et tastetrykk.

Er det trygt?

Det store spørsmålet folk stiller seg, er naturligvis om det vil være trygt å ferdes på bakken når et stort antall droner flyr i luften over hodet på folk? Må vi begynne å gå med hjelm?

Google beroliger og sier at det fortsatt ligger mange års forskning, utvikling og testing foran oss før senarioet blir en realitet.

Hovedfokus neste år vil være å utvikle sikkerhetsløsninger der dronene blir opplært til å navigere rundt hverandre uten å kollidere. Google snakker til og med om at de skal kunne læres opp til å håndtere mekaniske feil.

I tillegg jobber Google-folkene med utfordringer som støy, privatlivets fred, sikkerheten for dem på bakken og en navigasjonsnøyaktighet som gjør at dronene skal kunne greie å lande på dørstokken din.

It Bransjen