Lineær TV er gamlis-TV

GAMLIS-TV: Det er kun de eldste aldersgruppene som ser på kringkastet TV etter fast oppsatte programmer. De yngre gjør dette i mindre og mindre grad. Foto: Gammalt illustrasjonsfoto

Lineær TV er gamlis-TV
 

- Lineær-TV er ikke død, men det kan hende noen av dere dør med det, spissformulerte Nina Vesterby fra Homenet seg på Telecom World. Og det var ikke uten grunn. Det er «gamlingene» som holder lineær-TV oppe.

Lineær-tv er klassisk kringkasting etter et oppsatt program, av og til i sanntid. Med innmarsj av internett og digitale generasjoner er denne formidlingsmodellen i forfall.

Gamlis-TV

Mens de mellom 12 og 19 år ser 81 minutter lineær-TV hver dag, ser de over 60 år 269 minutter – eller tre ganger så mye. Og denne utviklingen er verst for NRK. Gjennomsnittsalderen hos NRKs seere er 55 år, TV2s 50 år og TV3s 41 år. Alle tall fra TNS Gallup.

GRAFEN SOM SKREMMER TV-KANALENE: De unge og unge til sinns ser henter TV-sendinger fra Internett etter egne preferanser og når tiden passer dem. Illustrasjon: Skjermdump

Denne utviklingen betyr kort sagt at stadig flere går over til strømmetjenester og det øker båndbreddebehovet radikalt.

Oppløsningsveksten

Mye tyder på at 2016 blir det store 4K-året. Forskjellen mellom dagens HDTV til 4k UTV er fra 8 Mbps til 20 Mbps. Med andre ord nær tredobling av båndbreddebehovet på grunn av høyere oppløsning på videoen i løpet av få år.

Det stanser ikke med 4K. Om ikke så mange år kommer 8K som krever 10 ganger dagens båndbredde for å overføre video.

Nettverk