Nådde millionen i kassa

FORNØYD: Statsråd Jan Tore Sanner er fornøyd med én million registrerte brukere hos statens digitale postkasse, og regner med at resten følger når nytten øker framover. Foto: Dag-Rune Z. Vollen

Nådde millionen i kassa

Statsråden feiret begivenheten med kake. Vinneren lurte på om hun ble svindlet da Departementet ringte.

I slutten av juli nådde registrerte brukere av statens Digitale Postkasse én million brukere. Nummer en million fikk møte statsråden, og fikk gave og kake for å markere begivenheten.

- Jeg lurte litt på hva det var når jeg fikk en telefon fra departementet. Blir jeg lurt nå? sier Solveig Boland.

- En venn jeg besøkte før jeg kom hit advarte meg attpåtil mot å gå i fella.

Vinnerlykke

Men det var en vaskeekte og solbrun Moderniseringsstatsråd Jan Tore Sanner som møtte henne for en kort visning av hva som skal gjøres med høyblokka og Y-blokka i Regjeringskvartalet. Etterfulgt av kaffe, kaker og en gave - et nettbrett fra Apple.

- Det er det andre nettbrettet jeg vinner. Det forrige var også en ren tilfeldighet etter at jeg svart på en brukerundersøkelse, sier Boland

Hun er fra Løten, men startet studier i Bergen nå i august. Digital postkasse skaffet hun seg for å få tilgang til post som attester og opptak i samband med utdanningen.

- Det fungerer som det skal, slik at jeg slipper å ordne med videresending eller miste frister, sier Boland.

Ingen ekstra tiltak for å øke registreringen

Siden Boland registrerte seg har det kommet ytterligere 17.000 brukere til de statlige digitale postkassene. Det er en stigning på 438.000 registrerte brukere siden starten av året. Postens løsning er klart størst, etter at løsningen fra e-Boks ble forsinket fra deres start.

Statsråd Sanner er enig i at det er fornuftig å ha et sted å samle viktige dokumenter som er tilgjengelig overalt.

- Det viktigste med en digital postkasse er likevel at det effektiviserer offentlige tjenester og sparer kostnader. Det er en lavthengende frukt å plukke når vi skal spare penger i det offentlige.

Han forteller at det offentlige sender 40 millioner brev i posten hvert år, og at innsparingen i porto aleine er 400 millioner kroner.

- Det er også en miljøgevinst. Utslipp fra papirforbruket tilsvarer utslippet fra 250.000 biler eller fra 31.000 flyturer mellom Oslo og Trondheim.

Statsråden ser for seg at nytten kommer med flere offentlige etater som tar dette i bruk, og at flere brukere registrerer seg og starter å etterspørre tjenester.

- Vi har 62 offentlige etater og 226 kommuner som bruker den digitale postkassen for å kommunisere med innbyggerne. Det er obligatorisk for statlige etater å ta dette i bruk, og vi regner med at kommunene følger etter når de ser mulighetene, sier Sanner.

Sanner ser ikke grunn til å iverksette andre tiltak for å øke rekrutteringen til brukere av digital postkasse.

- Med 75 prosent vekst på åtte måneder så er veksten så god at vi tror det vil fortsette, sier Sanner.

Flere veier til digital kommunikasjon

Framover er det ikke den digitale postkassa som tar over digital kommunikasjon.

- Jeg kommer nok til å bruke den til å få informasjon. Og så håper jeg at det kommer tjenester som kommunikasjon med helsevesenet inn der. Men når det gjelder kontakt med venner og familie kommer jeg nok til å bruke andre og mer direkte kanaler, forteller Boland.

Statsråden mener tre løsninger for digital post fra staten er en fordel. Det gir en konkurranse han mener vil gi bedre tjenester.

- Vi kommer til å fortsette skillet mellom Altinn for bedrifter og de to leverandørene av digitale postkasser for private. Det eneste unntaket vil være ligningen, der selvangivelsen fortsatt vil gå via Altinn, men der ligningsoppgjøret vil komme til den digitale postkassen, sier Sanner.

Han viser til erfaringer fra Danmark, der kun én statlig digital postkasseløsning kritiseres for å være for lite og ikke utløse utvikling av tjenesten slik konkurransen gjør.

Offentlig It