SAVNER DEG: Mark Zuckerberg og Facebook er bekymret for fall i personlig innhold som deles i den sosiale nettjenesten. Foto: Martyn Williams/IDGNS

SAVNER DEG: Mark Zuckerberg og Facebook er bekymret for fall i personlig innhold som deles i den sosiale nettjenesten. Foto: Martyn Williams/IDGNS

Lite privatliv bekymrer Facebook

Medlemmene av nettsamfunnet deler stadig mer innhold som ikke er privat og personlig. Zuckerberg savner innsynet i andres privatliv.

Denne uka snappet en analytiker hos Binary Capital opp en test av en ny funksjon hos Facebook. «Quick Updates» skal være en mulighet for en bruker å dele medieinnhold som foto eller video med en tekstlinje med et bestemt utvalg kontakter på Facebook.

Med andre ord en blanding av Snapchat eller Instagram med Facebook.

Stor bekymring

Ifølge kilder Indian Express har snakket med, kommer ikke Facebook til å ta kjappisoppdateringer i bruk. Dette innebærer ikke at de ikke vil fortsette å kopierer nyere sosiale medier. Den negative utviklingen Facebook opplever på innholdssiden er grunnen til dét.

Det sosiale nettverket Facebook er verdens største og i takt med størrelsen brukes det mer og mer som en plattform for å dele nyheter, arrangementer og tredjeparts innhold.

Med andre ord er andelen middager, private høydepunkt og annet svært personlig innhold i ferd med å forsvinne. Årsaken later til å være at mengden kontakter i stadig sterkere grad er bekjente foran nære venner. Dermed blir det personlige mer unaturlig å dele. De fleste skjønner at dagens middag – igjen – ikke er så spennende for fjerne kolleger, folk fra barneskolen eller de folka fra Interrail, den gangen. Og det er noe man ikke ønsker foreldre, besteforeldre, tanter og den slags skal vite om i detalj.

Skifter til andre sosiale medier

Denne type personlig innhold forsvinner til nyere tjenester som Instagram eller Snapchat.

For Facebook er dette grunn til bekymring, og de kaller fenomenet «innholdskollaps», ifølge Bloomberg News. Personlig informasjon er mer verdifull fordi den i teorien gir mer verdi til brukerne, men mest av alt verdi til Facebook: Jo mer den veit om den enkelte bruker, desto enklere er det å tilpasse reklame eller selge informasjon til tredjeparter for ymse markedstiltak.

Personlige innholdsoppdateringer generer også flere interaksjoner, altså aktivitet som er positivt i seg selv og som også gir Facebook informasjon om relasjoner og interesser hos brukerne. Disse interaksjonene er på vei ned hos Facebook, spesielt blant brukere som er under 30 år.

Dette representerer en giganttrussel mot Facebook som er verre enn «gamlis» -faktoren med stadig eldre gjennomsnittsalder blant brukerne. Forsvinner de yngre brukerne, forsvinner også nyrekrutteringsgrunnlaget, og Facebook må ha ferskvare å tilby sine annonsepartnere.

Tiltak i flokk og følge

The Independent skrev tidligere i år om hvordan forslag fra Facebook-organisasjonen for å få mer personlig innhold ble belønnet av Mark Zuckerberg.

Blant tiltakene som har kommet er «Minne for dagen»-funksjonen der gamle statusposter dukker opp og minner om steder og personer man kanskje helst ville glemme. Slikt kan heldigvis skrus av, men strategien er å få til en reposting og interaksjon på gammelt innhold i nye flasker.

I tillegg kommer påminninger om bursdager som ligger fram i tid slik at man arrangere fester, og morsdager og slike kommersielle handelsdager inviterer til personlige meldinger.

På profilstartsiden er foto som er lagret i profilen gjort lettere tilgjengelig for deling. Det er også mulig å trekke fram mer personlig informasjon allerede der, og ikke liggende under en «About/Om»-fane.

Den aller nyeste tilleggsfunksjonen, støtte for sanntidsvideo og 360-graders foto, er også kommet for å invitere til mer personlig generert innhold.

Sosiale Medier